Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει το κλίμα για ένα νέο γύρο του κακόφημου «σχεδίου Αθηνά», με το οποίο συρρικνώθηκε δραματικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση και υπηρετήθηκε ο διακαής πόθος του αστισμού για μείωση της τάσης της νεολαίας της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.
Ο Λοβέρδος άρχισε να δημοσιοποιεί τώρα, όχι τυχαία, στις καθημερινές συνεντεύξεις του, την έκθεση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας), (το υπουργείο την είχε στα χέρια του ήδη από τον Φεβρουάριο), σύμφωνα με την οποία 49 από τα υπάρχοντα Τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ (8 των ΑΕΙ και 41 των ΤΕΙ), δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας, καθώς δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Οριο για την επάρκεια θεωρεί η ΑΔΙΠ τα 11 μέλη προσωπικού και υπάρχουν Τμήματα που έχουν 9, 8, 7 μέλη ΔΕΠ, 3, 2 ή 0, σύμφωνα με το Λοβέρδο. Ο υπουργός Παιδείας «διαβεβαίωσε» ότι εκεί «όπου έχει 9,8 και μέχρι 4 (μέλη ΔΕΠ) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Ενώ «όπου έχει κάτω από 3 ή 0 θα ρωτήσουμε τον Πρόεδρο» «αν μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα. Αν μας απαντήσει ο Πρύτανης, ή ο Πρόεδρος και μας πει ναι, δεν πρόκειται να πάρουμε το Τμήμα».
Τις διαβεβαιώσεις Λοβέρδου κανείς δεν πρόκειται να τις πάρει τοις μετρητοίς, κρίνοντας από το πολιτικό παρελθόν του. Σημασία δεν έχει το ότι μπορεί να τη γλυτώσει κοντοπρόθεσμα κάποιο Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά η απόφαση για ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων-καταργήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντί να στηρι- χθούν τα Τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Το τελευταίο, βεβαίως, δεν το συζητά καν το υπουργείο Παιδείας, αφού η στόχευση δεν είναι η στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά η συνεχής υπονόμευσή τους με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση, τη μετατροπή του Πανεπιστήμιου σε επιχείρηση ΑΕ.
Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση των άγριων περικοπών εντάσσεται και μια νέα διάσταση του «σχεδίου Αθηνά», αυτή της κατάργησης ακόμη και Τμημάτων που ιδρύθηκαν βάσει του αρχικού σχεδιασμού του.
Μιλώντας στον Σκάι ο Λοβέρδος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Εμείς, πήραμε βάσει του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ένα πόρισμα, μία πολιτική επιλογή της Βουλής δηλαδή, ποια Τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν και ποια έκλεισαν και πως έκλεισαν. Δεν πρέπει να ρωτήσουμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τα Τμήματα που ιδρύθηκαν από το ‘’Αθηνά’’, αν μπορούμε να τα βάλουμε στο Μηχανογραφικό τον Ιούνιο; Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα;». Διότι, λέει ο υπουργός, έρχονται «κατά μόνας» στο υπουργείο «Πρόεδροι και οι Πρυτάνεις και μου ζητάνε να μην λειτουργήσουν Τμήματα που έχουν προβλεφθεί από το Σχέδιο Αθηνά γιατί δεν έχουν χρήματα να τα υποστηρίξουν».
Τα παραπάνω λόγια φανερώνουν ότι ακόμη και αυτά τα πορίσματα του «σχεδίου Αθηνά» για ιδρύσεις νέων Τμημάτων είναι στον αέρα και «για τα μάτια», ενώ στην πραγματικότητα εκείνο που μετράει για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους είναι η κρατική επιχορήγηση προς τα Ιδρύματα, η οποία όλο και μειώνεται δραματικά.