Τουλάχιστον 90 πολιτικοί κρατούμενοι από διάφορα πολιτικά ρεύματα παίρνουν μέρος σε απεργία πείνας διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωσή τους και την κατάργηση του διαβόητου νόμου για τις διαδηλώσεις που επιβλήθηκε από τη στρατιωτική χούντα το Νοέμβρη του 2013. Με στόχο το πνίξιμο κάθε φωνής διαμαρτυρίας και αντίστασης στο πρωτοφανές όργιο καταστολής εναντίον των αντιπάλων της και στην πολιτική κατεδάφισης όλων των κατακτήσεων της λαϊκής εξέγερσης της 25ης Γενάρη του 2011.
Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τον αγωνιστή – σύμβολο της εξέγερσης της 25ης Γενάρη, τον Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, που εκτίει πολύχρονη ποινή φυλάκισης στη φυλακή Τόρα. Ο Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, δικάστηκε με 24 ακόμη συγκατηγορούμενούς του στις 11 Ιούνη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε διαδήλωση χωρίς άδεια της αστυνομίας ενάντια στις δίκες πολιτών από στρατοδικεία, της οπλοκατοχής κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, της επίθεσης εναντίον αστυνομικού και της κλοπής ασυρμάτου. Στον ίδιο και σε δύο ακόμη συναγωνιστές του επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, πρόστιμο 100.000 αιγυπτιακών λιρών στον καθένα και εντολή επιτήρησής τους από την αστυνομία για πέντε χρόνια μετά την έκτιση της ποινής τους στη φυλακή.
Στις 28 Αυγούστου, η αδελφή του Αλάα, η Σανάα Σεΐφ, ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή της στην απεργία πείνας, μόλις μια μέρα μετά το θάνατο του πατέρα τους, του γνωστού δικηγόρου και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αχμέντ Σεΐφ Ελ – Ισλάμ. Η Σανάα Σεΐφ είχε συλληφθεί πριν από δύο μήνες για συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς άδεια της αστυνομίας ενάντια στον νόμο για τις διαδηλώσεις και την «άδικη» κράτηση χιλιάδων ανθρώπων.
Λίγες μέρες νωρίτερα, είχαν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους στην απεργία πείνας οι Αχμέντ Μαχέρ και Μοχάμεντ Αντέλ, ηγετικά στελέχη του Κινήματος 6 Απρίλη, και οι Αχμέντ Αμπντέλ – Ραχμάν και Αχμέντ Ντούμα, όλοι από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης της 25ης Γενάρη.
Ανάμεσα στους απεργούς πείνας είναι επίσης ο αμερικανοαιγύπτιος δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Μοχάμεντ Σολτάν, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τις 26 Γενάρη και έχει εισαχθεί επανειλημμένα σε νοσοκομείο, και ο γιατρός Ιμπραχίμ αλ Γιαμανί. Ο Μοχάμεντ Σολτάν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2013 μετά την πολύνεκρη εκκαθαριστική επιχείρηση του στρατού εναντίον της καθιστικής διαδήλωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πλατεία Ραμπάα του Καΐρου. Είναι γιος του ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάλαχ Σολτάν, ο οποίος καταζητείται, υποστηρίζει ότι συνελήφθη για να αναγκαστεί ο πατέρας του να παραδοθεί και απαιτεί να του απαγγελθούν κατηγορίες και να δικαστεί ή να απελευθερωθεί. Ο Ιμπραχίμ Γιαμανί συνελήφθη επίσης τον Αύγουστο του 2013 και έκτοτε κρατείται χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη. Ξεκίνησε για δεύτερη φορά απεργία πείνας πριν από τον Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, στις αρχές Αυγούστου, ύστερα από διακοπή της πρώτης απεργίας πείνας που έκανε για 89 μέρες.
Παράλληλα, ξεκίνησε από τις 7 Σεπτέμβρη απεργία πείνας έξω από τις φυλακές, μέσα στο κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας. Σ’ αυτή συμμετέχουν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 30 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων εφτά από τους συγκατηγορούμενους του Αλάα Αμπντέλ Φατάχ που είχαν αφεθεί ελεύθεροι, απαιτώντας την κατάργηση του διαβόητου νόμου για τις διαδηλώσεις και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων χωρίς κατηγοριοποίηση.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το όργιο της δικαστικής καταστολής σε βάρος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Στις 9 Σεπτέμβρη καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Καΐρου ένας ακόμη από τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ αλ-Μπεντατζί, και ο κληρικός Σαφουάτ Χεγκαζί, σε 20 χρόνια φυλακή με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας δύο αστυνομικών. Στην ίδια δίκη και με την ίδια κατηγορία καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλακή δύο γιατροί που περιέθαλπαν τραυματισμένους διαδηλωτές σε υπαίθριο νοσοκομείο κατά τις συγκρούσεις με το στρατό μετά την ανατροπή του Μόρσι.
Συν τοις άλλοις, η στρατιωτική χούντα επιχειρεί να σβήσει με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς τις εστίες αντίστασης που υπάρχουν στα πανεπιστήμια. Ετσι λοιπόν, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Γκαμπέρ Νάσσαρ ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν οι πολιτικές φοιτητικές ομάδες και δραστηριότητες στο χώρο του πανεπιστημίου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Η ίδια απαγόρευση υπήρχε επί καθεστώτος Μουμπάρακ, παρολαυτά πολιτικές ομάδες και δράσεις υπήρχαν. Ομως μετά την εξέγερση της 25ης Γενάρη, ο νέος κανονισμός για τα πανεπιστήμια ορίζει ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη δημιουργία μιας ομάδας, με τον όρο να μην κάνει θρησκευτικές διακρίσεις. Η κατάκτηση αυτή επιχειρείται τώρα να κατεδαφιστεί και ήδη στο πανεπιστήμιο Ain Shams οι φοιτητές καλούνται να υπογράψουν ένα έντυπο στο οποίο δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες στο χώρο του πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα, η στρατιωτική χούντα θέτει υπό τον έλεγχό της τις διοικήσεις των πανεπιστημίων με προεδρικό διάταγμα του στρατηγού Σίσι τον περασμένο Ιούνιο, με το οποίο τροποποίησε το νόμο για τα πανεπιστήμια αντικαθιστώντας την επιλογή των προέδρων και των πρυτάνεων μέσω εκλογών με διορισμό από την κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά διώχτηκαν από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου 94 φοιτητές και 370 από 10 δημόσια πανεπιστήμια της Αιγύπτου με την κατηγορία της συμμετοχής σε διαδηλώσεις και πράξεις βίας, τουλάχιστον 16 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου του Καΐρου, ενώ δεκάδες έχουν συλληφθεί και κρατούνται αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.