Την ιστορία με τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και την αμερικάνικη προπαγάνδα που στήθηκε γύρω απ’ αυτά για να δικαιολογηθεί η αμερικάνικη επίθεση στο Ιράκ και τα χημικά που έριξε ο Ασαντ εναντίον αμάχων σε συνοικία της Δαμασκού θυμίζουν όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες γύρω από την πτώση του μαλαισιανού Boeing 777 στις 17 Ιούλη με τους 298 νεκρούς στην περιοχή του Ντονέτσκ. Οπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δεν βρέθηκαν πουθενά, γεγονός που ανάγκασε τον τότε αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να ζητήσει συγγνώμη, ούτε επαληθεύτηκε η ρίψη χημικών από το καθεστώς Ασαντ. Ομως η προπαγάνδα έκανε τη δουλειά της.
Αμέσως μετά την πτώση του μαλαισιανού αεροπλάνου, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη από το Λευκό Οίκο και τα δυτικά ΜΜΕ προπαγανδιστική υστερία κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους με αντιαεροπορικό πύραυλο Buk, που προμηθεύτηκαν από τη Μόσχα. Δορυφορικές φωτογραφίες που δηλώνει ότι διαθέτει ο Λευκός Οίκος, τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα παρά την πίεση του Κρεμλίνου, υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ ανταρτών που ομολογούν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος και δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν μπορεί να επαληθευτεί, που κυκλοφόρησαν από την πρώτη μέρα από την κυβέρνηση του Κιέβου και έκαναν το γύρο του κόσμου, είναι τα «όπλα» στη φαρέτρα των ενορχηστρωτών της αντιρωσικής προπαγάνδας.
Με μικρή καθυστέρηση, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση με συνέντευξη τύπου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγου Αντρέι Καρτοπόλοφ, και του αρχηγού της Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Ιγκόρ Μακούσεφ, στις 21 Ιούλη στη Μόσχα, στην οποία παρουσίασαν στοιχεία που καταγράφηκαν από τα ρωσικά συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και έθεσαν 10 ερωτήματα για τα οποία ζήτησαν απαντήσεις από την κυβέρνηση του Κιέβου και το Λευκό Οίκο. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι σε απόσταση 3 – 5 χλμ από το μαλαισιανό αεροσκάφος στον ίδιο αεροδιάδρομο, δηλαδή σε πολιτικό και όχι στρατιωτικό αεροδιάδρομο, πετούσε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25. Τα αεροσκάφη αυτά είναι εφοδιασμένα με Ρ-60 πυραύλους αέρος – αέρος και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μέχρι 12 χλμ. Επίσης, παρουσίασαν δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τέσσερις ουκρανικές μονάδες αεράμυνας εφοδιασμένες με Buk M1 SAM συστήματα στην περιοχή του Ντονέτσκ και αυξημένη δραστηριότητα των ραντάρ Kupol-M1 9S18, που είναι τμήμα του συστήματος Buk, την ημέρα της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing.
Τέλος, θέτουν το ερώτημα γιατί ο Λευκός Οίκος δεν δίνει στη δημοσιότητα τις δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος χτυπήθηκε με πύραυλο από τους αυτονομιστές αντάρτες, αφού είναι γνωστό ότι την ημέρα της κατάρριψής του πετούσε αμερικάνικος δορυφόρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία.
Την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, σε συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε τις ρωσικές ανακοινώσεις «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», αλλά όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσιγκτον δώσει στη δημοσιότητα της πληροφορίες και τις δορυφορικές εικόνες που διαθέτει, απάντησε με ένα απλό «ίσως».
Ωστόσο, μια μέρα αργότερα, στις 22 Ιούλη, αξιωματούχοι της αμερικάνικης υπηρεσίας Πληροφοριών ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, χωρίς να δώσουν κανένα νέο στοιχείο, ότι εκτιμούν ότι οι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροσκάφος κατά λάθος, εκλαμβάνοντάς το ως στρατιωτικό, και ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ανάμειξη της Ρωσίας στο περιστατικό αυτό. Ταυτόχρονα όμως δήλωσαν ότι η Ρωσία «δημιούργησε τις συνθήκες» που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία και την κατηγόρησαν ότι συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και τανκς.
Με άλλα λόγια, αδυνατώντας, όπως φαίνεται να υποστηρίξουν με επαρκή στοιχεία τις αρχικές κατηγορίες κατά της Ρωσίας, κάνουν ένα βήμα πίσω, συνεχίζοντας ταυτόχρονα με την ίδια ένταση τον πόλεμο της προπαγάνδας με άλλα όπλα. Γι αυτό και, εκτός των άλλων, έσπευσε η κυβέρνηση του Κιέβου να δηλώσει ότι η κατάρριψη δύο ουκρανικών μαχητικών Su-25 στις 23 Ιούλη στην ανατολική Ουκρανία έγινε με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό έδαφος.
Οσο γι αυτούς που βιάστηκαν να εκτιμήσουν ότι η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την αναζήτηση ενός συμβιβασμού διαψεύδονται πανηγυρικά. Εχοντας πρωτίστως την υποστήριξη των Αμερικάνων, η κυβέρνηση του Κιέβου κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη του Ντονέτσκ, ενώ συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή του Λουχάνσκ, καλεί σε επιστράτευση άντρες κάτω των ’50 και με απόφαση της βουλής διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα του «Κομμουνιστικού» Κόμματος Ουκρανίας, με την κατηγορία της υποστήριξης των φιλορωσικών αποσχιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
Στα πλαίσια του κλιμάκωσης του πολέμου από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία εντάσσεται και η προπαγανδιστική υστερία γύρω από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους. Με στόχο να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις στους όρους που θέτει σχετικά με την ανατολική Ουκρανία. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να ψάξει κανείς να βρει αν η κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους οφείλεται σε λάθος των ανταρτών ή αν πρόκειται για προβοκάτσια που στήθηκε από τους Αμερικάνους και τα φερέφωνά τους στο Κίεβο, γιατί εξυπηρετούσε σημαντικά τα σχέδιά τους, σε αντίθεση με τη Ρωσία που δεν είχε να κερδίσει τίποτα. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να επισημάνουμε ότι όσα διαδραματίζονται γύρω από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους είναι ένα από τα επεισόδια του άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τον αναγεννημένο ρωσικό ιμπεριαλισμό, που υπερασπίζει όλο και πιο δυναμικά τα συμφέροντά του στη διεθνή σκηνή. Το έχει αποδείξει στη Συρία. Πολύ περισσότερο θα το κάνει στην Ουκρανία, όπου είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο, αψηφώντας ακόμη και το κόστος σκληρότερων κυρώσεων, προκειμένου να διατηρήσει την ανατολική Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής του και να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορά του.