Ενα απίστευτο μπάχαλο επικρατεί σχετικά με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για να καταληφθούν από τους εκπαιδευτικούς της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα το περασμένο καλοκαίρι, αφού το υπουργείο Παιδείας κατήργησε με μια υπογραφή 46 ειδικότητες-τομείς των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ από τους πλέον περιζήτητους ανάμεσα στους μαθητές.
Μια εβδομάδα, λοιπόν, μετά την εκπνοή του οχτάμηνου της διαθεσιμότητας, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πόσοι πραγματικά καθηγητές της ΤΕΕ τελικά έχουν απολυθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ΦΕΚ, βάσει των οποίων προκηρύσσονταν οι διάφορες κατηγορίες θέσεων, στη συνέχεια τροποποιούνταν με επόμενα, τα οποία, όμως, δημιουργούσαν νέα προβλήματα, θέσεις που προκηρύχθηκαν τελικά δε μπορούν να καλυφθούν από καμιά κατηγορία διαθέσιμων και μένουν κενές, ενώ ένας εκπαιδευτικός μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και σε τέσσερις (4) διαφορετικούς πίνακες, λόγω των διαφορετικών κριτηρίων κατάρτισής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΤΕΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) απολυμένοι σίγουρα θεωρούνται μέχρις αυτή τη στιγμή, μέχρι δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο,
– 55 εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες ΔΕ 01.17 Κομμωτικής, ΔΕ 01.15 Αργυροχρυσοχοΐας, ΠΕ 18.37 Δημόσιας Υγιεινής, ΔΕ 01.08 Ηλεκτροσυγκολλητές, ΠΕ 18.39 Επισκέπτες Υγείας και ΔΕ 01.05 Οικοδόμοι, αφού για τις ειδικότητες αυτές δεν έχουν προκηρυχθεί καθόλου θέσεις.
– Πάνω από 310 καθηγητές των ειδικοτήτων ΠΕ 14.01 Ιατροί, ΠΕ 14.02 Οδοντίατροι, ΠΕ 18.04 Αισθητικής, ΠΕ 18.07 Ιατρικών Εργαστηρίων, ΠΕ 18.25 Φυσιοθεραπείας, Νοσηλευτές (ΠΕ 14.06 και ΠΕ 18.10), ΠΕ 18.08 Οδοντοτεχνικής, ΠΕ 18.01 Γραφικών Τεχνών, κ.λπ., αφού για τις κατηγορίες αυτές έχουν προκηρυχθεί πολύ λίγες θέσεις.
Την ίδια στιγμή, η προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας ότι όλοι θα επαναπροσληφθούν και ότι «κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει» πέφτει στο κενό για μια ακόμη φορά, γιατί οι πολυδιαφημιζόμενες θέσεις που νομοθετήθηκαν στις Δομές Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, τελικά δεν προκηρύχθηκαν όλες. Συγκεκριμένα, από τις 1.125 θέσεις Εκπαιδευτικών και 125 θέσεις Διοικητικών, που νομοθετήθηκαν με το ΦΕΚ 32/Α΄/11-02-2014 (Ν. 4235, άρθρο 69 παρ.4), που τροποποίησε το ΦΕΚ 2490/Β’/4-10-2013, προκηρύχθηκαν μόνο οι 925 εκπαιδευτικών και επιπλέον 70. Επομένως δεν προκηρύχθηκαν ποτέ 130 θέσεις Εκπαιδευτικών στις ΔΔΒΜ και 125 θέσεις Διοικητικών στις ΔΔΒΜ. Συνολικά δηλαδή 255 θέσεις ΔΕΝ προκηρύχθηκαν ΚΑΘΟΛΟΥ.
Στους αγωνιούντες για τη ζωή και το εργασιακό τους μέλλον καθηγητές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρβανιτόπουλος, σε ρόλο κακού και καλού μπάτσου δήλωσαν αντιστοίχως:
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα υπάρξει άλλη προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα», «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απ’ όλους τους κλάδους».
Κ. Αρβανιτόπουλος: «Θα προσπαθήσω να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός. Αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στον Μητσοτάκη και την τρόικα. Αν δεν προκηρύξει θέσεις το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχω δεμένα τα χέρια».
Ο υπουργός Παιδείας, μάλιστα «δεσμεύτηκε» να συναντήσει τον πρωθυπουργό για το θέμα των εκπαιδευτικών, όμως, η συνάντηση με τον Σαμαρά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω «φόρτου εργασίας» του πρωθυπουργού. Μιλώντας δε ο Αρβανιτόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή, φρόντισε να στείλει το μήνυμα στους εκπαιδευτικούς να μην ελπίζουν, αφού υπάρχουν «δεσμεύσεις» από το παρελθόν έναντι της τρόικας, εννοώντας προφανώς τις δεσμεύσεις για τις απολύσεις 15.000 δημόσιων υπάλληλων και έπεται συνέχεια…
Κοντολογίς, το μέλλον των εκπαιδευτικών εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την δική τους αποφασιστικότητα να παλέψουν με νύχια και δόντια για το δικαίωμά τους στη δουλειά, ανεβάζοντας τα μέσα πάλης, καταπατώντας την αστική νομιμότητα, μην έχοντας καμιά αυταπάτη και για το βρόμικο ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που εγκλωβίζει τον οποιονδήποτε αγώνα τους.