Είχαμε την εντύπωση ότι τα είχαμε δει όλα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Η είδηση έρχεται από την Δανία και αφορά την Κοπεγχάγη, την πρωταθλήτρια της χώρας, που θα αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League. Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της ομάδας, απαραίτητη προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κάποιος τους αγώνες που θα δώσει για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι να έχει όνομα και επίθετο που να θυμίζουν Δανία! Με απλά λόγια: «απαγορεύεται η είσοδος στους ξένους».
Η απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν ξενοφοβική, ρατσιστική, απαράδεκτη και ταπεινωτική και ζήτησαν άμεσα να την ανακαλέσει η διοίκηση. Το θέμα δημιουργήθηκε, όταν γνωστοποιήθηκε μέσω e-mail σε οπαδούς της ομάδας, που είχαν προμηθευτεί το πακέτο των εισιτήριων για τους τρεις αγώνες του ομίλου και είχαν μη δανέζικο ονοματεπώνυμο, ότι οι κρατήσεις που είχαν κάνει είναι άκυρες και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το εμπορικό τμήμα της ομάδας για να διευθετηθεί το θέμα.
Σε αντίθεση με τους φιλάθλους, δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, η οποία τηρεί σιγή ιχθύος, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Κοπεγχάγης επικαλείται τους κανονισμούς της για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Ο Ντάνιελ Ρόμενταλ, γραμματέας του ΔΣ, υπερασπιζόμενος την απόφαση δήλωσε τα εξής: «Η ασφάλεια ήταν πάντα προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό έγινε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι οι φιλοξενούμενοι θα έχουν πρόσβαση μόνο στην εξέδρα που έχει υπολογιστεί γι’ αυτούς. Ζητάμε συγνώμη για την ενόχληση που προκλήθηκε, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν κινήσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ». Ο παράγοντας της δανέζικης ομάδας επικαλέστηκε τα επεισόδια που έγιναν στην πόλη το 2000 ανάμεσα σε οπαδούς της Γαλατάσαραϊ και της Αρσεναλ, πριν τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, και τόνισε ότι η διοίκηση γνωρίζει ότι η απόφασή της θα προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά είναι η καλύτερη λύση και δεν έχει καμιά ρατσιστική χροιά.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να πείσουμε για το απαράδεκτο της συγκεκριμένης απόφασης, όταν το μοναδικό επιχείρημα της διοίκησης της Κοπεγχάγης είναι οι λόγοι ασφάλειας, ο «κίνδυνος» να βρεθούν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας στις εξέδρες που προορίζονται για τους οπαδούς της Κοπεγχάγης και τα επεισόδια που έγιναν πριν 13 χρόνια. Αν πραγματικά ήθελαν να εξασφαλίσουν την «ειρήνη» στις εξέδρες, αρκούσε να τσεκάρουν από τις ηλεκτρονικές κρατήσεις τον τόπο διαμονής των φιλάθλων που προμηθεύτηκαν το πακέτο των εισιτηρίων, για να διαπιστωθεί αν ήταν ή όχι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Κοπεγχάγης πήρε αυτή τη ρατσιστική απόφαση, όμως το γεγονός ότι δεν την ανακάλεσε αμέσως μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν δείχνει ότι δεν ήταν ένα απλό λάθος. Το γεγονός ότι, υπό την πίεση των αντιδράσεων, η «υποχώρηση» που έγινε είναι ότι όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την ομάδα και να αποδείξουν ότι δεν είναι «επικίνδυνοι» (μόνο τότε θα ισχύσει κανονικά η κράτηση), δείχνει ότι όλα γίνονται στην κατεύθυνση φακελώματος και ελέγχου των οπαδών των ομάδων και σε αυτό συνηγορεί και η σιωπή της ΟΥΕΦΑ.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική στάση των οπαδών της ομάδας που ζουν στην πόλη και δεν είναι Δανοί, αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια συλλογική αντίδραση στην απόφαση. Ενας απ’ αυτούς, ο 24χρόνος Ατίλα Μομένι, ιρανικής καταγωγής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δανική πρωτεύουσα και που δεν χάνει αγώνα της Κοπεγχάγης, θα επιμείνει προκειμένου να εξασφαλίσει εισιτήριο για να δει την αγαπημένη του ομάδα και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην ΟΥΕΦΑ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του: «Αφού αγόρασα εισιτήρια και για τα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, σηκώνοντας χρήματα από τον λογαριασμό μου, έλαβα ένα e-mail στο οποίο με ενημέρωσαν πως για λόγους ασφάλειας τα εισιτήριά μου ακυρώνονται. Στη συνέχεια ανακάλυψα πως πολλοί άλλοι σαν εμένα, που δεν έχουν δανική καταγωγή, έπαθαν το ίδιο πράγμα. Ολοι θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά είναι απαράδεκτο και ρατσιστικό να φέρονται με αυτό τον τρόπο μόνο σε όσους οπαδούς έχουν ξένα επίθετα. Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να μας προσφέρουν άλλα εισιτήρια, αλλά αυτό δεν έγινε. Αισθανόμαστε σαν θύματα φυλετικής διάκρισης. Συχνά συναντάμε κρούσματα ρατσισμού στην Δανία αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό πως θα μας φερόντουσαν έτσι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η ΟΥΕΦΑ οφείλει να κάνει κάτι γι’ αυτό».
Κάποιοι άλλοι. όπως ο Μασούντ Μπαρίντ, που δήλωσε: «αυτό είναι το πιο ταπεινωτικό πράγμα που μου έχει συμβεί ποτέ», δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταπιούν την προσβολή για να δουν τους αγώνες. Από νομικής άποψης, ο Γενς Μπέρτελ Ρασμούσεν, δανός δικηγόρος με ειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο, στηλίτευσε την απόφαση της Κοπεγχάγης, τονίζοντας: «Είναι λάθος να γίνεται διαχωρισμός λόγω ονόματος, φύλου, ηλικίας ή εθνικότητας. Αν απαγορεύεις την είσοδο σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, οφείλεις να έχεις αδιάσειστα στοιχεία».
Αν και το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, όλα δείχνουν ότι θα περάσει στα ψιλά και δε θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία, αφού όπως όλα δείχνουν η ανάδειξή του δεν βολεύει την ΟΥΕΦΑ. Εχουμε στο παρελθόν αναφερθεί στην προσπάθεια που γίνεται να ελεγχθούν οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων. Οι νεολαίοι που δραστηριοποιούνται στις θύρες των οπαδών στην πλειοψηφία τους αμφισβητούν –με λάθος τρόπο και κάτω από λάθος λάβαρα– την κυρίαρχη λογική και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν και την αιχμή του δόρατος σε μαχητικές και έμπρακτες πράξεις αμφισβήτησης. Είναι λοιπόν λογικό να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ελεγχθεί το οπαδικό κίνημα και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το πετύχουν. Για το λόγο αυτό βγάζουν συνεχώς κανονισμούς που με πρόσχημα την ασφάλεια και την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους χρησιμοποιούνται επί της ουσίας για την καταστολή. Ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή με την απόφαση της διοίκησης της Κοπεγχάγης, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο είτε γιατί κάποια φασιστικά και ρατσιστικά αποβράσματα ξεπερνούν τα προσχήματα, τους εκθέτουν. Τότε, είτε τηρούν σιγή ιχθύος και κουκουλώνουν το θέμα είτε βγάζουν υποκριτικές ανακοινώσεις καταγγελίας.
Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθημερινής βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία οι πιθανότητες να ξεπηδήσουν από τις γραμμές των οργανωμένων οπαδών δυναμικές ενέργειες αμφισβήτησης του συστήματος αυξάνονται και κατά συνέπεια θα ενταθούν και οι προσπάθειες είτε να στρέψουν τη νεολαία των γηπέδων στην αγκαλιά των φασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και να την κάνουν δύναμη κρού-σης, εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων είτε να την καταστείλουν.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Εχουν ήδη διεξαχθεί οι τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά και τις εκτιμήσεις. Συνολικά η ποιότητα του πρωταθλήματος είναι συγκριτικά με πέρσι χειρότερη, ο Ολυμπιακός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αφού έχει ανοίξει την ψαλίδα δυναμικότητας σε σχέση με τις άλλες ομάδες, ο ΠΑΟΚ δείχνει να είναι η δεύτερη σε δυναμικότητα ομάδα, κυρίως γιατί έχει ισχυρή διοίκηση και δεν δείχνει να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, και από εκεί και κάτω το χάος. Ολες οι άλλες ομάδες, με εξαίρεση ίσως τον Αρη, ο οποίος πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό, θα παλέψουν είτε για την έξοδό τους στην Ευρώπη είτε για τη σωτηρία τους. Το μοναδικό παρήγορο είναι ότι στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, μπήκαν αρκετά γκολ και η εξέλιξη των αγώνων είχε ενδιαφέρον.