Το Συμβούλιο διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών απέρριψε τους Αναπληρωτές Πρυτάνεις, που όρισε ο Πρύτανης Πελεγρίνης. Το σημείωμα αυτό δεν το απασχολούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα που επέλεξε ο Πελεγρίνης. Σημειώνουμε το γεγονός για να δείξουμε ότι ισχύει αυτό που ισχυριζόμασταν όταν σχολιάζαμε τους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου: ότι, δηλαδή, τα Συμβούλια είναι τα πραγματικά όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων και ότι έχουν λόγο σε όλα, ακόμα και στα θέματα που μοιάζουν αμιγώς «ακαδημαϊκά».
Ετσι, παρόλο που για το θέμα έχει εκδοθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έπειτα από ερώτημα που υπέβαλε ο Πελεγρίνης, στην οποία αναφέρεται ότι ο Πρύτανης ορίζει, σύμφωνα με τον νόμο, τους Αναπληρωτές του και το Συμβούλιο του Ιδρύματος ελέγχει μόνο τα θέματα νομιμότητας της επιλογής τους, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, κρίνοντας ότι πρέπει να έχει άποψη και επί της ουσίας.
ΥΓ: Ο νόμος 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου), στο άρθρο 8, παράγραφος 17 ορίζει τα εξής:
«Ο πρύτανης ορίζει, για την υποβοήθηση του έργου του, καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές του ιδρύματος ως αναπληρωτές πρύτανη, στους οποίους μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, με απόφασή του που εγκρίνεται από το Συμβούλιο…».
Είναι γεγονός, ότι ο νόμος προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες. Αυτό το «εγκρίνεται από το Συμβούλιο» χωράει πολύ νερό και τα τσακάλια του Συμβουλίου έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν, δείχνοντας ποιοι πραγματικά έχουν το πάνω χέρι στα Πανεπιστήμια (άλλωστε γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας τους επέβαλε, για να απεγκλωβιστεί πλήρως, από κάθε τυχόν αναστολή του ακαδημαϊκού προσωπικού, η ταχεία προσαρμογή του Πανεπιστήμιου στα κελεύσματα της αγοράς).