Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα
  • EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία
  • O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!
  • Σαν σήμερα 17 Ιούλη
  • Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ
  • Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ακόμη πιο περίπλοκο το σκηνικό του πολέμου
Διεθνή

Συρία

Ακόμη πιο περίπλοκο το σκηνικό του πολέμου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Απρ 2013, 00:00

Νέα δεδομένα προσθέτει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας η ανακοίνωση συγχώνευσης της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» (της ιρακινής πτέρυγας της Αλ – Κάιντα, όπως αποκαλείται από τη Δύση) και του Μετώπου αλ – Νούσρα, της ισχυρότερης ισλαμικής ένοπλης οργάνωσης που πολεμά για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Αμπού Μπακρ αλ – Μπαγκντάντι, τον αρχηγό του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» με 20λεπτο ηχητικό μήνυμα σε ισλαμικές ιστοσελίδες το βράδυ της 8ης Απρίλη και επιβεβαιώθηκε την επόμενη μέρα από το Μέτωπο αλ – Νούσρα. Στο μήνυμα αυτό ο αλ – Μπαγκντάντι, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το αλ – Νούσρα είναι απλώς προέκταση και τμήμα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, το οποίο προσφέρει τα μισά από τα έσοδά του στην ένοπλη αντίσταση στη Συρία, και ότι στο εξής οι δύο οργανώσεις θα ονομάζονται «το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε». Ο Λεβάντες (από τη γαλλική λέξη Levant που σημαίνει Ανατολή) είναι ένας γεωγραφικός όρος που αναφέρεται ιστορικά σε μια μεγάλη περιοχή της Μέσης Ανατολής νότια της Τουρκίας (των βουνών του Ταύρου) και ορίζεται δυτικά από τη Μεσόγειο, βόρεια από την Αραβική Ερημο και ανατολικά από την Ανω Μεσοποταμία (τμήμα του σημερινού Ιράκ).

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ

«Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», που είχε πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον αμερικάνικων αλλά και σιιτικών στόχων, υπέστη σοβαρά πλήγματα από τη συνεργασία των αμερικάνικων στρατευμάτων με τη σουνιτική πολιτοφυλακή του «κινήματος των Επαγρυπνούντων» ή των «Γιων του Ιράκ», που χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από το Λευκό Οίκο. Ομως μετά την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των αμερικάνικων στρατευμάτων, ανασυγκροτήθηκε και από το 2012 κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του με επιθέσεις αυτοκτονίας και καλά συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κυρίως κυβερνητικών και αστυνομικών στόχων σ’ όλο το Ιράκ. Προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» παραμένει η επαρχία Ανμπάρ, τα εκτεταμένα και πορώδη σύνορα της οποίας με τη Συρία μαζί με τις σπηλιές και τους λόφους της ερήμου αποτελούν ιδανικό έδαφος για να διαφεύγουν οι αντάρτες από τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, να μεταφέρονται όπλα και να μετακινούνται μαχητές μεταξύ Ιράκ και Συρίας.


Το Μέτωπο αλ-Νούσρα

Το Μέτωπο αλ – Νούσρα είναι η καλύτερα οργανωμένη, η πιο πειθαρχημένη και η πιο αποτελεσματική αντάρτικη δύναμη της ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς Ασαντ. Εχει ηγηθεί όλων των κρίσιμων μαχών στη βορειοανατολική και νότια Συρία, όπου οι αντάρτες έχουν πετύχει σημαντικές νίκες. Η ανδρεία, η πειθαρχία και οι επιτυχίες των μαχητών του, που πολεμούν στην πρώτη γραμμή σ’ όλα τα πολεμικά μέτωπα, έχουν κερδίσει τη συμπάθεια και το θαυμασμό των ανταρτών άλλων ένοπλων ομάδων, πολλοί από τους οποίους έχουν ενταχθεί στις γραμμές του. Εχει επίσης καταφέρει να κερδίσει σημαντική υποστήριξη ανάμεσα στον πληθυσμό στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, γιατί προσπαθεί να προστατέψει τις υποδομές και να προσφέρει βασικές υπηρεσίες, στοιχειώδη ασφάλεια και τρόφιμα στους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο Λευκός Οίκος κατέταξε το αλ – Νούσρα στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις  ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση αυτή και εκδηλώσεις συμπαράστασης από όλο το φάσμα της πολιτικής και ένοπλης αντιπολίτευσης στο καθεστώς Ασαντ.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» (10/4/13), σε άρθρο της με τίτλο «Στη Συρία, κάποιοι ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η κατάληψη τον περασμένο μήνα της πόλης Ράκα, της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας που πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών, εδραίωσε τα κέρδη των ως επί το πλείστον ισλαμικών ομάδων στις τρεις βορειοανατολικές επαρχίες… Οι (σ.σ. βορειοανατολικές) επαρχίες Ράκα, Ντέιρ αλ – Ζουρ και Χασάκα – όλες μαζί γνωστές με το αρχαίο όνομα αλ – Τζαζίρα ή νησί, λόγω της θέσης τους ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη – είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού πλούτου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και του μεγαλύτερου μέρους της αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα του σταριού και του βαμβακιού…. Δεν είναι τυχαίο που το Μέτωπο αλ – Νούσρα έχει επιλέξει να συγκεντρώσει τις προσπάθειές του σ’ αυτή την περιοχή. Εχει καταλάβει σχεδόν το 90% των πετρελαιοπηγών, τις αποθήκες σταριού και βαμβακιού και έχει αρχίσει να πουλάει τα αποθέματα για να αποκομίσει χρήματα, σύμφωνα με το Ναουάφ αλ – Μπασίρ, ένα τοπικό φύλαρχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν πάρει στα χέρια τους τη συριακή οικονομία και είναι πολύ δυνατοί. Μπορείς να δεις τις μαύρες σημαίες τους παντού, όπου και να πας».


Σε απόσταση η διοίκηση του ΕΣΣ

Η αποκαλούμενη κεντρική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού πήρε αποστάσεις από το Μέτωπο αλ – Νούσρα μετά την επιβεβαίωση της συγχώνευσής του με το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ». Μέσω εκπροσώπου της ανακοίνωσε: «Δεν υποστηρίζουμε την ιδεολογία του αλ – Νούσρα. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ απόφαση σε επίπεδο διοίκησης συντονισμού με το αλ – Νούσρα. Η κατάσταση είναι αυτή που το έχει επιβάλει. Το αλ – Νούσρα υπάρχει, χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνεργάζονται μαζί του σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τακτική και ορισμένου χρόνου συνεργασία. Το αλ – Νούσρα δεν συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Ανακοίνωση χωρίς υπαινιγμούς, που αποτυπώνει μέρος της πραγματικότητας, προσεκτικά διατυπωμένη για να μην προκαλέσει αντιδράσεις, παρόλο που η αποκαλούμενη κεντρική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνεργάζεται με τους Αμερικάνους και τους λοιπούς δυτικούς και άραβες συμμάχους τους. Οχι μόνο γιατί ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν είναι μια ενιαία οργανωμένη οντότητα, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ένοπλες ομάδες και τοπικά στρατιωτικά συμβούλια που δρουν αυτόνομα. Οχι μόνο λόγω του κύρους του αλ – Νούσρα ανάμεσα στους αντάρτες. Αλλά και γιατί, όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Associated Press (8/4/13), «προς το παρόν, είναι απίθανο να υπονομεύσει (η συγχώνευση) το κύρος του αλ-Νούσρα στα μάτια του ευρύτερου αντάρτικου κινήματος, το οποίο χρειάζεται απελπισμένα τις απαράμιλλες ικανότητες του στο πεδίο της μάχης για να νικήσει την κυβερνητική πολεμική μηχανή».

Δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε για ποιους λόγους αποφασίστηκε αυτή τη στιγμή η συγχώνευση των δύο σουνιτικών ένοπλων οργανώσεων του ριζοσπαστικού Ισλάμ, οι οποίες συνεργάζονταν εξαρχής στενά, όπως προκύπτει από το ηχητικό μήνυμα του Μπαγκντάντι. Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί πρόκληση για τους δυτικούς και άραβες αντιπάλους του καθεστώτος Ασαντ και υποστηρικτές της μετριοπαθούς και κοσμικής ένοπλης και πολιτικής αντιπολίτευσης. Είναι επίσης φανερό ότι συνιστά επίδειξη δύναμης από τις δύο οργανώσεις και ένδειξη της αυξανόμενης αυτοπεποίθησης και του ενισχυόμενου ρόλου του αλ – Νούσρα ως καθοριστικού παράγοντα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Συν τοις άλλοις, πιθανότατα προμηνύει κλιμάκωση των επιθέσεών τους στο έδαφος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ.


Προσπάθειες υπονόμευσης

Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνουν τις προσπάθειες των Αμερικάνων και των συμμάχων τους να απομονώσουν και να αποδυναμώσουν το αλ – Νούσρα και τις άλλες ένοπλες ισλαμικές ομάδες που έχουν πετύχει σημαντικές νίκες και ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, να προκαλέσουν το διχασμό, ακόμη και την ένοπλη αντιπαράθεση, στις γραμμές του αντάρτικου κινήματος, με στόχο να χτυπήσουν συνολικά το αντάρτικο και να επιβάλουν τη λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Οπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Associated Press (8/4/13), ιρακινοί αξιωματούχοι ζήτησαν την περασμένη βδομάδα από το Λευκό Οίκο τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων βομβαρδιστικών για την εξόντωση ανταρτών στο ιρακινό έδαφος, είδηση που επιβεβαιώθηκε από αμερικάνο αξιωματούχο, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι αναμένεται να υποβληθεί τυπικά το αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times» (15/3/13), η CIA ετοιμάζει ανάλογη επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το Associated Press (25/3/13), μετριοπαθείς σουνίτες και Βεδουίνοι (3.000 σε πρώτη φάση), που έχουν υπηρετήσει στο συριακό στρατό και την αστυνομία και δεν είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εκπαιδεύονται από Αμερικάνους και Βρετανούς στην Ιορδανία, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι επιχειρείται η συγκρότηση πολιτοφυλακής ανάλογη με το «κίνημα των Επαγρυπνούντων» του Ιράκ για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των ανταρτών του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Συρία.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συρία

Δώρο στο Πεντάγωνο, χαράτσια στους φτωχούς
Επόμενο άρθρο

Συρία

Ιράκ: Ρεκόρ εκτελέσεων

Σχετικά Αρθρα

EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία

Διεθνή 17 Ιούλ 2026, 10:04

O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!

Διεθνή 17 Ιούλ 2026, 05:36

Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Και οι 17 αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν καταστραφεί

Διεθνή 16 Ιούλ 2026, 20:33

Ενα τεράστιο, προσβάσιμο ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει τα πειστήρια της σιωναζιστικής θηριωδίας στη Γάζα

Διεθνή 16 Ιούλ 2026, 11:53

Λίβανος: Σταθερά αντίθετος στο αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

Διεθνή 16 Ιούλ 2026, 10:55

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

Διεθνή 15 Ιούλ 2026, 21:09
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

17 Ιούλ 2026, 14:11
Διεθνή

EKTAKTO: Το Ιράν βομβάρδισε αιφνιδιαστικά αμερικάνικη βάση στη Συρία

17 Ιούλ 2026, 10:04
Διεθνή

O Bανς στέλνει σιωνιστές «στο διάολο»!

17 Ιούλ 2026, 05:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

17 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιρανικός Στρατός: Οι αμερικανικές επιθέσεις δε θ’ ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

Και οι 17 αμερικανικές βάσεις στην περιοχή έχουν καταστραφεί

16 Ιούλ 2026, 20:33
Πολιτική

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

16 Ιούλ 2026, 19:59
Κόντρες

Φράξια με το φελλό

16 Ιούλ 2026, 13:39
Διεθνή

Ενα τεράστιο, προσβάσιμο ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει τα πειστήρια της σιωναζιστικής θηριωδίας στη Γάζα

16 Ιούλ 2026, 11:53
Διεθνή

Λίβανος: Σταθερά αντίθετος στο αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο ο πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

16 Ιούλ 2026, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούλη

16 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ανοιξε και το μέτωπο της Υεμένης

15 Ιούλ 2026, 21:09
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο

15 Ιούλ 2026, 20:02
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
Πολιτική

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

15 Ιούλ 2026, 13:07
Εργατικά

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

15 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

14 Ιούλ 2026, 21:02
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

14 Ιούλ 2026, 20:13
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούλη

Ημέρα διεθνούς δικαιοσύνης.

Ιράκ: Ημέρα επανάστασης.

1936: Πραξικόπημα του Franco, εξέγερση Καταλονίας και Μαρόκου, έναρξη ισπανικού εμφύλιου.

1955: 21 υπόδικοι και έξι κατάδικοι στελέχη του ΚΚΕ δραπετεύουν από τις φυλακές Βούρλων στον Πειραιά ανοίγοντας σήραγγα.

1979: Τέλος του εμφυλίου στη Νικαράγουα, νίκη των Σαντινίστας.

1982: Γίνεται στην Ικαρία ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος για συμμετοχή στη 17Ν.

2009: Βομβιστική επίθεση στην οικία του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Φράξια Μηδενιστών).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συρία

    17Ν
    • Συρία

      Εφετείο 17Ν
  • Συρία

    ΕΛΑ
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συρία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συρία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συρία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συρία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συρία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συρία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συρία

      Συρία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συρία

      Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συρία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης
  • Συρία

    Συρία

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία

    Συρία

    Επικοινωνία
  • Συρία

    Συρία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo