Σε 15 χρόνια φυλάκισης μείωσε εφετείο του Κατάρ την ποινή των ισοβίων που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον ποιητή Μουχάμαντ Ρασίντ αλ-Αγιάμι, γιατί είχε το «θράσος» να αμφισβητήσει με στίχους την απόλυτη εξουσία του εμίρη και της κλίκας του ή να «ενθαρρύνει την ανατροπή της κυβέρνησης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου ήταν ομόφωνη, όμως ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ δεν έμεινε ικανοποιημένος και δήλωσε ότι η κατηγορία είναι απόλυτα θεμελιωμένη και ότι ως γενικός εισαγγελέας προσβλέπει στην επαναφορά των ισοβίων.
Τον Αύγουστο του 2010, ο Αγιάμι απήγγειλε ένα ποίημα μπροστά σε μερικούς φίλους του στο Κάιρο, όπου σπούδαζε αραβική λογοτεχνία, το οποίο ασκούσε κριτική στη δυναστεία του Κατάρ. Με αφορμή την εξέγερση στην Τυνησία έγραψε άλλο ποίημα με τίτλο «Είμαστε όλοι Τυνήσιοι μπροστά στις καταπιεστικές ελίτ». Αυτό ήταν το «έγκλημα» για το οποίο διατάχτηκε η σύλληψή του το Νοέμβρη του 2011. Το Νοέμβρη του 2012, χωρίς να επιτραπεί η παρουσία του στο δικαστήριο, καταδικάστηκε σε ισόβια με την κατηγορία της «υποκίνησης με δημόσια μέσα σε ανατροπή του καθεστώτος της χώρας».
Αυτός είναι ο σεβασμός στην «ελευθερία της έκφρασης» και στα πολιτικά δικαιώματα στη χώρα του εμίρη Αλ-Θάνι, ο οποίος κατά τα άλλα, παριστάνοντας τον υπέρμαχο της δημοκρατίας, πρωτοστάτησε στο πλευρό των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και συνεχίζει να παίζει τον ίδιο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στο όνομα πάντα της «υπεράσπισης των ιδανικών της δημοκρατίας και της ελευθερίας».