Αφού έκανε το σχετικό σόου ο Μπαμπινιώτης, με γλάστρες τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των εκπαιδευτικών, που έσπευσαν να αποδεχτούν το ρόλο, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι ξεκινά μαζί τους «διάλογο από μηδενική βάση» για την αξιολόγηση, που «δεν θα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα» και «δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις», προχώρησε στο παρασύνθημα.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, και ενώ ο «διάλογος από μηδενική βάση» είναι, υποτίθεται, σε εξέλιξη, γνωστοποίησε στα σχολεία με σχετική εγκύκλιο, ότι ξεκινά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.
Η αξιολόγηση αυτή, που βαφτίζεται «εξωτερική», πραγματοποιείται, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, από την ιδιωτική εταιρία (!) INTRAWAY Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, η οποία αναδείχθηκε Ανάδοχος του έργου μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Η «εξωτερική αξιολόγηση» εντάσσεται «στο πλαίσιο των Πράξεων ‘’Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες’’ των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του ΕΠ ‘’Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του ΕΣΠΑ 2007-2013’’». Προς τούτο, το υπουργείο ενημερώνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διανεμηθούν ερωτηματολόγια αξιολόγησης από την εταιρία στα στελέχη της εκπαίδευσης (περιφερειακοί διευθυντές, διευ-θυντές διευθύνσεων, σχολικοί σύμβουλοι ειδικής αγωγής, διευ-θυντές σχολείων, κ.λπ.), στους εκπαιδευτικούς, που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης, στους γονείς των μαθητών και στους λοιπούς συμμετέχοντες (επιμορφωτές και τα ρέστα), ενώ θα πραγματοποιηθούν και συνεντεύξεις.
Το υπουργείο Παιδείας κουνά απειλητικά το δάκτυλο στους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να πάρουν μέρος, αποδεχόμενοι τη σφαγή τους, προειδοποιώντας σχετικά: «η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κρίνεται απαραίτητη για την ολοκλήρωσή της (της αξιολόγησης)», ενώ «επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση αποτελεί υποχρέωση των δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».
Κοντολογίς, έχουμε κάτι σαν το Μνημόνιο. Αφού οι ευρωπαίοι εταίροι βάζουν ένα μέρος των χρημάτων για να στηριχθούν εκπαιδευτικά (με ημίμετρα), υποτίθεται, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα σκυλιά πρέπει να ‘ναι δεμένα, το μέτρο να το δίνει ο βαθμός υποταγής.
Τα παραπάνω, που βρίσκουν πρωτίστως εφαρμογή πάνω στο κεφάλι του κασίδη, στον ευαίσθητο και ευάλωτο απ’ όλες τις απόψεις χώρο της ειδικής αγωγής, είναι μόνο μια γεύση από την αξιολόγηση που ετοιμάζεται για το σύνολο των εκπαιδευτικών.
Η οποία, σε κάθε περίπτωση θα είναι τιμωρητική, γιατί εδράζεται:
– Πάνω στη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στα αφεντικά της τρόικας ότι μέσα στο 2012 θα απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μέχρι και το 2015 θα πρέπει να έχουν πάρει πόδι πάνω από 150.000. Οι στόχοι αυτοί, που δεν μπορούν να πιαστούν μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις, θα καλυφθούν και μέσω των απολύσεων και η νομιμοποίηση αυτής της διαδικασίας στα μάτια της «κοινής γνώμης» θα γίνει μέσω της αξιολόγησης. Εκεί ακριβώς στοχεύει και το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο των δημόσιων υπάλληλων, που συνδέει απόλυτα το μισθό με το βαθμό και προβλέπει ποσόστωση για το πέρασμα από τον ένα βαθμό στον άλλον με μοχλό την αξιολόγηση.
– Πάνω στο νόμο 3848/2010, που προβλέπει την ενεργοποίηση του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού επί διετία. Ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός στο τέλος του δεύτερου έτους αξιολογείται, ώστε να κριθεί αν είναι κατάλληλος να μονιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που δεν κριθεί κατάλληλος παραπέμπεται στις διατάξεις του νόμου 1566/1985, σύμφωνα με τις οποίες είτε μετατάσσεται να υπηρετήσει ως διοικητικός υπάλληλος είτε απολύεται.
– Πάνω στο νόμο 2986/2002, που ορίζει ότι η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ ορίζει και την αξιολογική πυραμίδα και μέρος της διαδικασίας της αξιολόγησης, καθώς και τους γενικούς της στόχους.
– Πάνω στο ασφυκτικό πλαίσιο του «νέου σχολείου», δηλαδή του σχολείου της αγοράς, της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας, της εμπέδωσης απλά των απαραίτητων «δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα», σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και του ντόπιου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Γιούλα Γκεσούλη