Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χαρτζουλάκης – Χοτζόγλου: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση – Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!
  • Οι Πρυτάνεις στηρίζουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, μόνο που θέλουν να τους ορίζουν οι ίδιοι
  • Τα κρεμαστάρια του πορτοκαλομαλλιά φασίστα
  • Αμετανόητοι στις απολογίες τους οι μπάτσοι βασανιστές του Βασίλη Μάγγου
  • «Ο Γιάχια Σινουάρ νίκησε την ισραηλινή κοινωνία για ολόκληρες γενιές»: Αρθρογράφος της Χααρέτζ προειδοποιεί για καταστροφή που θα διαρκέσει γενιές
  • Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Στα πρόθυρα πολέμου με οσμή πετρελαίου
Διεθνή

Σουδάν - Νότιο Σουδάν

Στα πρόθυρα πολέμου με οσμή πετρελαίου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Απρ 2012, 00:00

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η πολεμική ένταση ανάμεσα στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν μετά την κατάληψη από τα στρατεύματα του τελευταίου στις 10 Απριλίου της πόλης Χέγκλιγκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν και με απόφαση του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης το 2009 αναγνωρίστηκε στο (βόρειο) Σουδάν. Η περιοχή γύρω από την πόλη αυτή περιέχει τα μισά από τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν απομείνει στο Σουδάν μετά την απόσχιση του Νότιου Σουδάν τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της χώρας πέρασε στο νέο κράτος.

Η κατάληψη της πόλης Χέγκλιγκ χαρακτηρίστηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «παράνομη ενέργεια» και η Αφρικανική Ενωση κάλεσε τον πρόεδρο του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ να αποσύρει άμεσα και χωρίς όρους τα στρατεύματά του, ενώ ο Ομπάμα και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσαν τους αντίπαλους να λύσουν τις διαφορές τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αρχικά, Ο Σάλβα Κιρ αγνόησε τις εκκλήσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι υπερασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και λίγο αργότερα δήλωσε ότι θα τα αποσύρει μόνο αν αναπτυχθούν στην περιοχή κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Τελικά, στις 21 Απριλίου, ο Σάλβα Κιρ αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Χέγκλιγκ ύστερα από βομβαρδισμούς και σφοδρές μάχες με το σουδανικό στρατό, ενώ ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ – Μπασίρ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του νίκησε τις δυνάμεις που είχαν καταλάβει την πόλη προσθέτοντας ότι «αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς θα ανακοινώσουμε πότε θα τελειώσει». Στις 23 Απριλίου, ο Μπασίρ επισκέφτηκε την πόλη Χέγκλιγκ και απευθυνόμενος στους στρατιώτες δήλωσε ότι ο χρόνος για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Σάλβα Κιρ έχει τελειώσει, γιατί αυτή δεν καταλαβαίνει παρά μόνο τη γλώσσα των όπλων. Αυτή τη στιγμή, έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο αντιπάλων και η κυβέρνηση Κιρ καταγγέλλει ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του σουδανικού στρατού στο έδαφος του Νότιου Σουδάν, ενώ ο Σάλβα Κιρ κατά την επίσκεψή του στις 23 Απριλίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σουδανικού πετρελαίου, με στόχο να αποσπάσει την υποστήριξη της, δήλωσε από το Πεκίνο ότι το Σουδάν «έχει κηρύξει πόλεμο» εναντίον της χώρας του.

Η σύγκρουση αυτή έχει δύο διαστάσεις. Μία εσωτερική, που έχει σχέση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις κυβερνητικές κλίκες των δύο κρατών και τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν. Και μία εξωτερική, που έχει να κάνει με την προσπάθεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να περιορίσει την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Αφρική, να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία και να θέσει υπό τον έλεγχό του τους υδρογονάνθρακες και τις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες της αφρικανικής ηπείρου.

Οι εκκρεμότητες τροφοδοτούν την πολεμική ένταση

Η απόσχιση του Νότιου Σουδάν τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από δημοψήφισμα, στα πλαίσια της συμφωνίας του 2005 που έθεσε τέρμα σε ένα μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, άφησε σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα, όπως τη διανομή των εσόδων από το πετρέλαιο και του εθνικού χρέους, τον ακριβή καθορισμό των συνόρων και το καθεστώς των πολιτών του ενός κράτους που εξακολουθούν να ζουν στο άλλο.

Οι εκκρεμότητες αυτές τροφοδοτούν συνεχώς την ένταση και την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, εξαιτίας των οποίων, εκτός όλων των άλλων, έχει σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στο Νότιο Σουδάν από τον Ιανουάριο, η οικονομία του οποίου εξαρτάται αποκλειστικά από την εξαγωγή πετρελαίου (350.000 βαρέλια την ημέρα). Μη έχοντας άλλη βιομηχανική υποδομή, εισάγει τα πάντα, από βασικά είδη διατροφής μέχρι καύ-σιμα τώρα από την Ουγκάντα και την Κένυα. Παράλληλα, σύμφωνα, με ρεπορτάζ του «Reuters» (24/4/12), ανθεί η διαφθορά και η ευνοιοκρατία. Στους δρόμους της πρωτεύουσας Τζούμπα κυκλοφορούν πανάκριβα τζιπ (κάθε ανώτερος αξιωματούχος δικαιούται δύο) και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με κοστούμια διάσημων σχεδιαστών και ρολόγια Ρόλεξ δειπνούν σε ακριβά εστιατόρια στο Λευκό Νείλο, ενώ η πρωτεύουσα δεν έχει ούτε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος ούτε δίκτυο ύδρευσης.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στο βόρειο Σουδάν, όπου οι καταστροφές που υπέστησαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Χέγκλιγκ θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση. Στις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση Μπασίρ και το κυβερνητικό κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου εκμεταλλεύονται τον πληγωμένο εθνικισμό του αραβικού πληθυσμού για να εκτρέψουν την προσοχή του από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να την στρέψουν προς την κατάκτηση των «εθνικών» στόχων, που δεν περιορίζονται, όπως διακηρύσσουν στις πύρινες ομιλίες τους, στην ανακατάληψη της Χέγκλιγκ, αλλά φτάνουν μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης του Σάλβα Κιρ και την απελευθέρωση του Νότιου Σουδάν. Ανάλογη τακτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Κιρ εκμεταλλευόμενη την εχθρότητα που έχει γεννήσει ο ρατσισμός και η περιθωριοποίηση του μαύρου πληθυσμού από την κυρίαρχη αραβική κάστα. «Η κυβέρνηση δεν παρέχει τίποτα στο λαό. Ομως θα υπάρξει υποστήριξη για τον Κιρ, αν κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Μπασίρ σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στο «Reuters» ένας δυτικός διπλωμάτης.

Ο αμερικάνικος δάκτυλος

Πέρα από τα τοπικά ανταγωνιστικά συμφέροντα, στην αντιπαράθεση Σουδάν – Νότιου Σουδάν έχουν βάλει το χέρι τους ο Λευκός Οίκος, το Ισραήλ και οι στενοί δυτικοί σύμμαχοί του. Από τη δεκαετία του 90, ο Λευκός Οίκος κρατά επιθετική στάση απέναντι στο καθεστώς Μπασίρ, κατηγορώντας το για υπόθαλψη του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού (από ‘κει πέρασε ο Οσάμα μπιν Λάντεν), και από το 1997 έχει επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στο Σουδάν, το οποίο παραμένει ακόμη σε ισχύ. Επίσης, έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ομάρ αλ Μπασίρ και του σουδανού υπουργού Αμυνας με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Νταρ-     φούρ (και σ’ αυτή την υπόθεση το «μήλον της έριδος» είναι το πετρέλαιο).

Από την άλλη, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστήριξαν το αποσχιστικό κίνημα στο νότιο Σουδάν και σήμερα εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τον υπέρογκο στρατό του (200.000 άντρες). Μόλις δύο βδομάδες πριν από την κατάληψη της Χέγκλιγκ, ο Σάλβα Κιρ συναντήθηκε με τον Ομπάμα, φορώντας πάντα το καουμπόικο καπέλο που του χάρισε ο Μπους το 2006. Στη συνάντηση αυτή προφανώς εξασφάλισε τη συναίνεση του Ομπάμα στο σχέδιο κατάληψης της Χέγκλιγκ. Με στόχο σε πρώτη φάση να αμφισβητηθεί το εδαφικό δικαίωμα του Σουδάν στο πετρέλαιο της περιοχής και να τεθεί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύ-σεων η απόφαση του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης.

Στόχος ο πλούτος της Κεντρικής Αφρικής

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για το Νότιο Σουδάν δεν οφείλεται μόνο στο πετρέλαιο που διαθέτει. Το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα (όπου επίσης πρόσφατα ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου), η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και η Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι χώρες όπου από τον Οκτώβριο του 2011 έχουν αναπτυχθεί οι πρώτοι 100 αμερικάνοι εκπαιδευτές των Ειδικών δυνάμεων, η δύναμη των οποίων θα αυξηθεί με νέα απόφαση του Ομπάμα. Με πρόσχημα την εκπαίδευση των τοπικών στρατών για τη σύλληψη του περιβόητου Γιόζεφ Κόνι, την καταπολέμηση της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και την «υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Να σημειωθεί, παρόλο που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι ο Γιόζεφ Κόνι είναι ο αρχηγός του «Lord’s Resistance Army» και κατηγορείται από τους διώκτες του για τη βίαιη στρατολόγηση παιδιών και για μαζικά εγκλήματα σε βάρος του πληθυσμού στις περιοχές που έχει δράσει. Ο «Lord’s Resistance Army» σχηματίστηκε το 1987 στη βορειοδυτική Ουγκάντα από μέλη της φυλής Acholi, την οποία οι βρετανοί αποικιοκράτες εκμεταλλεύονταν ως δούλους και μετά την ανεξαρτησία της χώρας περιθωριοποιήθηκε από τις κυρίαρχες εθνικές ομάδες. Μαζί με το «Holy Spirit Movement» αποτελούσαν την ένοπλη πτέρυγα ενός κινήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του σημερινού προέδρου της Ουγκάντα και πιστού συμμάχου των ΗΠΑ, Yoweri Museveni. Ολα αυτά τα χρόνια ο Λευκός Οίκος αδιαφορούσε για τα εγκλήματα που του αποδίδονται και τον θυμήθηκαν τώρα που ο στρατός του, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, θεωρείται τελείως αποδυναμωμένος και τα ίχνη του δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής πουθενά στις τέσσερις χώρες όπου καταζητείται.
Ομως, διόλου τυχαία, οι χώρες αυτές αποτελούν τον κορμό της Κεντρικής Αφρικής, στο υπέδαφος της οποίας κρύβεται ένας απίστευτος πλούτος στρατηγικής σημασίας πρώτων υλών. Κι αυτό που ανησυχεί το Λευκό Οίκο δεν είναι η δράση του Γιόζεφ Κόνι, αλλά η συνεχώς αυξανόμενη οικονομική παρουσία της Κίνας στην περιοχή αυτή και ιδιαίτερα στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Ενδεικτικά, στη Δημοκρατία του Κονγκό τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών υπολογίζονται σε 24 τρισ. δολάρια. Υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα διαμαντιών, κοβαλτίου, χαλκού, ουρανίου, μαγνησίου, κασσίτερου, βολφραμίτη, κολτάν (από το οποίο εξάγεται το νιόβιο και το ταντάλιο) και χρυσού. Η χώρα παράγει χρυσό αξίας 1 δισ. δολαρίων το χρόνο  και διαθέτει το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων διαμαντιών και το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων κολτάν, η μεγαλύτερη ποσότητα από το οποίο εξάγεται στην Κίνα για επεξεργασία. Στην Κίνα επίσης εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα πρώτων υλών, όπως το κοβάλτιο, μεταλλεύματα χαλκού και μια ποικιλία σκληρών ξύλων για παραπέρα επεξεργασία, ενώ το 90% των εργοστασίων επεξεργασίας στην πλούσια σε πρώτες ύλες νοτιοανατολική επαρχία Κατάνγκα είναι κινέζικης ιδιοκτησίας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Αφρικής και οι επενδύσεις που πραγματοποιεί συνολικά κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες υπολογίζονται σε 5,5 δισ. δολάρια, όχι μόνο στον τομέα της εξόρυξης, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, στον κατασκευαστικό τομέα και στη βιομηχανία.

Η παραπέρα ενίσχυση της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την επέκταση της αμερικάνικης Africa Command (AFRICOM) με την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων σε στρατηγικής σημασίας περιοχές της ηπείρου. Το 2007, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Dr. J. Peter Pham παρουσίασε ως στρατηγικό στόχο της AFRICOM «την προστασία της πρόσβασης στους υδρογονάνθρακες και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες, τις οποίες η Αφρική διαθέτει σε αφθονία, καθήκον το οποίο περιλαμβάνει την προστασία αυτού του φυσικού πλού-του και την εξασφάλιση ότι κανένα άλλο ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία ή η Ρωσία θα αποκτήσουν το μονοπώλιο σ’ αυτές ή προνομιακή μεταχείριση».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σουδάν - Νότιο Σουδάν

Tρεις μέρες οργής
Επόμενο άρθρο

Σουδάν - Νότιο Σουδάν

Αποκτηνωμένα ανθρωποειδή

Σχετικά Αρθρα

Τα κρεμαστάρια του πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 14 Οκτ 2026, 14:18

«Ο Γιάχια Σινουάρ νίκησε την ισραηλινή κοινωνία για ολόκληρες γενιές»: Αρθρογράφος της Χααρέτζ προειδοποιεί για καταστροφή που θα διαρκέσει γενιές

Διεθνή 14 Οκτ 2026, 11:11

Οι θέσεις των ανταγωνιζόμενων ισραηλινών πολιτικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι πιθανές επιπτώσεις τους

Διεθνή 13 Οκτ 2026, 20:09

«Θεία δίκη»: Ενας μαθητής νεκρός και 24 τραυματίες από έκρηξη μη εκραγέντος πυρομαχικού στη βόρεια σιωνιστική οντότητα

Διεθνή 13 Οκτ 2026, 11:51

Iράν: «Ανεπαρκείς» οι μερικές παραχωρήσεις των ΗΠΑ στους ιρανικούς όρους

Διεθνή 13 Οκτ 2026, 10:17

Πλήγματα στο σιωναζισμό: Γάλλοι εργάτες εμπόδισαν τη φόρτωση υλικών για την Εlbit – Υγειονομικοί φορείς στη Βρετανία διέκοψαν σχέσεις με σιωνιστική φαρμακευτική

Διεθνή 12 Οκτ 2026, 14:58
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Χαρτζουλάκης – Χοτζόγλου: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση – Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!

14 Οκτ 2026, 14:42
Παιδεία

Οι Πρυτάνεις στηρίζουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, μόνο που θέλουν να τους ορίζουν οι ίδιοι

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κλειστό αριθμό εισακτέων

14 Οκτ 2026, 14:34
Διεθνή

Τα κρεμαστάρια του πορτοκαλομαλλιά φασίστα

14 Οκτ 2026, 14:18
Καταστολή

Αμετανόητοι στις απολογίες τους οι μπάτσοι βασανιστές του Βασίλη Μάγγου

14 Οκτ 2026, 11:44
Διεθνή

«Ο Γιάχια Σινουάρ νίκησε την ισραηλινή κοινωνία για ολόκληρες γενιές»: Αρθρογράφος της Χααρέτζ προειδοποιεί για καταστροφή που θα διαρκέσει γενιές

14 Οκτ 2026, 11:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

14 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Ενας ανασφαλής πρωθυπουργός και ένα γκάλοπ… τίγκα στην αξιοπιστία

13 Οκτ 2026, 22:07
Διεθνή

Οι θέσεις των ανταγωνιζόμενων ισραηλινών πολιτικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι πιθανές επιπτώσεις τους

13 Οκτ 2026, 20:09
Παιδεία

Φοιτητές κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα για το κόστος σπουδών και τη στέγη

13 Οκτ 2026, 18:57
Κόντρες

Αχ καρδιά μου και εγώ

13 Οκτ 2026, 18:48
Παιδεία

Στηρίζουν με απροσμέτρητο κυνισμό τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και τη νομιμοποίηση της επιθετικότητας των σιωναζιστών

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας

13 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης: Συμπαράσταση στους διωκόμενους του ΨΝΑ

13 Οκτ 2026, 12:02
Διεθνή

«Θεία δίκη»: Ενας μαθητής νεκρός και 24 τραυματίες από έκρηξη μη εκραγέντος πυρομαχικού στη βόρεια σιωνιστική οντότητα

13 Οκτ 2026, 11:51
Καταστολή

Ο Γιάννης Καρατσώλης έχει καταδικαστεί άδικα

Στις 29 Οκτώβρη ξεκινά η δίκη του σε δεύτερο βαθμό

13 Οκτ 2026, 10:46
Διεθνή

Iράν: «Ανεπαρκείς» οι μερικές παραχωρήσεις των ΗΠΑ στους ιρανικούς όρους

13 Οκτ 2026, 10:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Οκτώβρη

13 Οκτ 2026, 00:01
Ιστορία

Κατάπτυστη αθλιότητα! Αφίσα με τη σημαία της Βέρμαχτ πάνω από την Ακροπολη διαφημίζει ελληνο-γερμανικό συνέδριο για την Απελευθέρωση

Καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

12 Οκτ 2026, 19:50
Κόντρες

Δεν είναι όλοι οι εβραίοι σιωνιστές

12 Οκτ 2026, 19:33
Διεθνή

Πλήγματα στο σιωναζισμό: Γάλλοι εργάτες εμπόδισαν τη φόρτωση υλικών για την Εlbit – Υγειονομικοί φορείς στη Βρετανία διέκοψαν σχέσεις με σιωνιστική φαρμακευτική

12 Οκτ 2026, 14:58
Πολιτική

Oταν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του «φιλούσαν τον fucking ass» της Γκίλφοϊλ

12 Οκτ 2026, 14:28
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη

Ημέρα δωρεάς οργάνων σώματος και μεταμοσχεύσεων.

Ημέρα προτύπων (τυποποίησης).

1906: Επαναστάτες ληστεύουν 600.000 ρούβλια από υπερφρουρούμενη χρηματαποστολή στο κέντρο της Πετρούπολης.

1939: Το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι οι μαθητές θα χαιρετούν με τον ίδιο τρόπο που χαιρετούν οι φαλαγγίτες της ΕΟΝ.

1973: Συλλαλητήριο 12.000 κατοίκων των Μεγάρων κατά των σχεδίων για εγκατάσταση εργοστασίου αλουμίνας και διυλιστηρίου στην πόλη.

1976: Βόμβες σε καταστήματα και σε αποθήκη της «Siemens».

2000: Βόμβα που δεν εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη στον Πειραιά (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    17Ν
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Εφετείο 17Ν
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    ΕΛΑ
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Σουδάν – Νότιο Σουδάν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Σουδάν – Νότιο Σουδάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Σουδάν – Νότιο Σουδάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Σουδάν – Νότιο Σουδάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Ποιοι είμαστε
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Επικοινωνία
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Όροι χρήσης
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Ποιοι είμαστε
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Επικοινωνία
  • Σουδάν - Νότιο Σουδάν

    Σουδάν – Νότιο Σουδάν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo