Το βιολί βιολάκι τους οι εγκάθετες (διορισμένες από τη Διαμαντοπούλου) οργανωτικές επιτροπές. Επιμένουν να ορίζουν νέες προθεσμίες για τη διεξαγωγή των εκλογών, που θα αναδείξουν τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων διοίκησης, ώστε να «περπατήσει» ο νόμος-πλαίσιο. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εκλογές αναβλήθηκαν για δεύτερη φορά διά τον φόβον των Ιουδαίων (τη δυναμική παρέμβαση της πανεπιστημιακής κοινότητας), ενώ την Τετάρτη 14/3 (το σημείωμα αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ) θα γίνει απόπειρα να διεξαχθούν σε ΑΠΘ, Πάντειο και Πανεπιστήμιο Πατρών.
Και επειδή βλέπουν ότι η μήνις της πανεπιστημιακής κοινότητας -ειδικά του κομματιού των φοιτητών που συνεχίζουν να αντιστέκονται, των πανεπιστημιακών καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού- δεν τιθασεύεται, τώρα οι οπαδοί … της δημοκρατίας στρέφονται προς τους εισαγγελείς και ζητούν την παρέμβασή τους. Στο ΑΠΘ, 114 «πρόθυμοι» υπέγραψαν επιστολή, με την οποία ζητούν από τον πρύτανη Μυλόπουλο να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ενώ δεν αποκλείουν και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Την επιστολή αυτή κοινοποιούν και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τέντε και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ε. Μπακέλα, επισημαίνοντας: «Επειδή, ως προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών του ΑΕΙ, είστε αρμόδιος για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των διαδικασιών που σύμφωνα με τους νόμους λαμβάνουν χώρα στο ΑΕΙ. Επειδή για τη συγκεκριμένη διαδικασία οφείλετε να παρέχετε την αναγκαία υλικοτεχνική βοήθεια. Ζητούμε, με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας και κατά παντός υπευθύνου, να φροντίσετε, ως εκ της θέσεώς σας και των υποχρεώσεων που από αυτήν απορρέουν, να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία».
Η τρομοκρατία είναι το έσχατο μέσο που μηχανεύονται, είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένδειξη αδυναμίας και αποτυχίας μιας βρώμικης πολιτικής και ενός νόμου-έκτρωμα.
Δεν κάμπτει, όμως, ως φαίνεται αυτούς που αγωνίζονται να καταργήσουν το νόμο και να υπερασπίσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ακυρώνοντας ως τώρα όλες τις εκλογικές διαδικασίες-καρικατούρες.
Η ανακοίνωση της 9ης Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των πρυτάνεων στα Γιάννενα, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η αποχώρηση από το Υπουργείο ΠΔΒΜΘ της Α. Διαμαντοπούλου, της Υπουργού που πολιτεύθηκε με εχθρότητα συλλήβδην εναντίον των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, αποτυπώνει ξεκάθαρα την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα την εφαρμογή του Ν. 4009/ 2011. Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του Υπουργείου να πείσει περί του αντιθέτου, ο νόμος δεν εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια. Μαζικές παρεμβάσεις διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, στη βάση αποφάσεων συλλογικών τους οργάνων, ματαίωσαν τις εκλογές ανάδειξης εσωτερικών μελών Συμβουλίων σε όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια, στα οποία αυτές επιχειρήθηκαν μέχρι σήμερα. Ο ωμός εκβιασμός, περί διακοπής της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, που η πρώην Υπουργός χρησιμοποίησε επανειλημμένως, κατέπεσε, αφού λίγες ώρες πριν από την παράδοση του Υπουργείου αναγκάστηκε να υπογράψει τις -ελλιπείς- χρηματοδοτήσεις, εξέλιξη που δικαιώνει την άποψη ότι η σταθερή αντίθεση στο νόμο, και όχι μια επαμφοτερίζουσα στάση, είναι ο μόνος δρόμος απάντησης της πανεπιστημιακής κοινότητας στην προσπάθεια οριστικής υποταγής του δημόσιου Πανεπιστημίου στις δυνάμεις της αγοράς και της επιχειρηματικότητας.
Αρωγοί στην ατελέσφορη προσπάθεια εκφοβισμού των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιστέκεται, εμφανίζονται η Εισαγγελία στην Θεσσαλονίκη και πρώην πρύτανης στα Χανιά. Με πρόσχημα την παρεμπόδιση συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής, καλούνται ως κατηγορούμενοι στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος, τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΑΠΘ. Στα Χανιά, μετά από ενέργειες του πρώην Πρύτανη, παραπέμπονται σε δίκη 4 φοιτητές για συλλογικά αποφασισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας κατά των μελών της ΟΕ, ενώ δρομολογείται πειθαρχική δίωξη εις βάρος μέλους ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η κρατική καταστολή έχει καταστεί πλέον το μόνο όπλο αντιμετώπισης εκδηλώσεων διαμαρτυρίας διδασκόντων, φοιτητών, εργαζομένων, όπως για τελευταία φορά έγινε την Παρασκευή 9/3 στα Γιάννενα».
Η ανακοίνωση επίσης καλεί τον Μπαμπινιώτη να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου «ως ελάχιστη κίνηση καλής θέλησης», διαφορετικά την ευθύνη για το αδιέξοδο «θα την χρεωθεί εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και προσωπικά ο νέος Υπουργός».
Τέλος, η 9η Πανελλαδική Συνάντηση επαναλαμβάνει «με έμφαση τη θέση για τη μη εφαρμογή του Ν.4009/2011 μέχρι την κατάργησή του», και δηλώνει ότι «στηρίζει πολιτικά και έμπρακτα τις προσπάθειες ματαίωσης των εκλογών Συμβουλίων σε όσα Ιδρύματα επιχειρείται να πραγματοποιηθούν».