Η αξιολόγηση, δηλαδή η επιστροφή του επιθεωρητισμού, είναι άρρηκτα δεμένη με το μοντέλο του «νέου σχολείου» της αμάθειας, της απόλυτης εξειδίκευσης, των ταξικών φραγμών, της επιχειρηματικής «ανταγωνιστικής» λειτουργίας, της αυταρχικής διοίκησης. Είναι ταυτόχρονα ο μοχλός για την προαγωγή, άρα και τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, που συνδέει απόλυτα το μισθό με το βαθμό.
Η απόπειρα επιβολής της γίνεται με μεθόδους fast track αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Μετά την παγίδα της «αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας (για να μην προκληθεί «άγχος» στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διαμαντοπούλου), την οποία ακολούθησαν οικειοθελώς λιγοστά σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, το υπουργείο Παιδείας περνάει στη δεύτερη φάση της υποχρεωτικής γενίκευσής της, που είναι και το πρώτο βήμα, σύμφωνα με το άρθρο 32 του νόμου 3848/2010, για την εφαρμογή της αξιολόγησης.
Προς τούτο, Δελτίο Τύπου, με τίτλο «Προετοιμασία – Δράσεις γενίκευσης της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου-Αυτοαξιολόγηση Σχολικών Συμβούλων», μας πληροφορεί τα εξής:
«Με την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013, η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Eργου (ΑΕΕ) θα εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, και προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα των σχολικών μονάδων, η Επιστημονική Ομάδα Εργου της ΑΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν τις εξής δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς:
– Επιμόρφωση όλων των επιλεγέντων Σχολικών Συμβούλων στην εφαρμογή του έργου της ΑΕΕ και στο πρόγραμμα «Αυτοαξιολόγηση του έργου των Σχολικών Συμβούλων»
– Επιμόρφωση/Ενημέρωση όλων των Διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία από το νέο σχολικό έτος».
Το υπουργείο Παιδείας επιτίθεται. Αναμένεται η αντίδραση των εκπαιδευτικών.