Μπορεί η Διαμαντοπούλου να πήρε το νόμο στα χέρια της και να υπέγραψε η ίδια τις διαπιστωτικές πράξεις, που απαιτούνται σύμφωνα με το νόμο-έκτρωμα που ψήφισαν αγκαζέ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και η κόρη του Μητσοτάκη, για τον ορισμό των εφορευτικών επιτροπών, που θα ρυθμίσουν τη διαδικασία για την εκλογή των εσωτερικών μελών των πρώτων Συμβουλίων διοίκησης, όμως η πολιτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» άρχισε να βρίσκει τα πρώτα εμπόδια από τις πανεπιστημιακές διοικήσεις, που αρνήθηκαν να υποταχτούν.
Ηδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαπιστωτικής πράξης που υπέγραψε η Διαμαντοπούλου, ενώ προσβάλλει και το νέο εκλογικό σύστημα της «ταξινομικής ψήφου», που κοινοποίησε το υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η διαδικασία εφαρμογής του νόμου παγώνει μέχρι να εκδικασθεί η προσφυγή του ΑΠΘ.
Εγινε δε γνωστό ότι «πρόθυμα» αποδέχτηκαν το διορισμό τους από τη φράου Αννα οι: Αν. Μάνθος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, και Αθανασία Τσατσάκου, Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, Στ. Πανάς και Αρ. Καζής πρώην αντιπρυτάνεις, για να απαρτίσουν την εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θυμίζουμε ότι η Διαμαντοπούλου συνάντησε την καθολική σχεδόν άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις και μόνο δύο πρυτάνεις (από τους 19) επέδειξαν προθυμία και τις υπέγραψαν αυτόβουλα.
Η αντίσταση των πανεπιστημιακών διοικήσεων, που εκφράζεται κυρίως με νομικά τερτίπια, είναι ασφαλώς χαστούκι στη Διαμαντοπούλου, όμως, από μόνη της δε μπορεί να διαβεβαιώσει για την ανατροπή του νόμου. Γιατί και η δικαιοσύνη δεν είναι «τυφλή» και δρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα του συστήματος ειδωμένα μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου πολιτικού κλίματος και τα όρια αυτού του σώματος (των πανεπιστημιακών διοικήσεων) είναι περιορισμένα και προπαντός «θεσμικά». Το καθήκον της ανατροπής του νόμου πέφτει έτσι κι αλλιώς πάνω στις πλάτες του φοιτητικού κινήματος, που πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ορθώσει απειλητικά το ανάστημά του.
Στις αντιστάσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών πιστώνονται και οι δράσεις που πραγματοποιούν οι Σύλλογοι ΔΕΠ. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ήδη η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξεδόθη αναφέρεται: «Μέσα σε ένα κλίμα καθημερινά διογκούμενης αγανάκτησης του λαού για τα μέτρα εξαθλίωσης και ανέχειας που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και τα πανεπιστήμια δέχονται μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση: περικοπές των ήδη μειωμένων κρατικών προϋπολογισμών, εξευτελιστικές απολαβές μελών ΔΕΠ, απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ 407/80, εργασιακή εφεδρεία και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων.
Παράλληλα η Υπουργός ΠΔΒΜΘ και παρά την σχεδόν ομόθυμη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Ν.4009/2011, παρά την από πλευράς Συνόδου Πρυτάνεων δις χαρακτηρισθείσα ως “θεσμική εκτροπή” παρεμβατικότητά της στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, συνεχίζει να προκαλεί παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνση πλήρους διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και εφαρμογής του νέου νόμου: αιφνιδιαστικά ακύρωσε τους πολλάκις ανακοινωθέντες ως επικείμενους διορισμούς 350 περίπου εκλεγμένων από διετίας μελών ΔΕΠ, προχώρησε στην συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών «προθύμων» παραβλέποντας πως μόλις 2 στους 19 Πρυτάνεις πανεπιστημίων της χώρας το έπραξαν αυτόβουλα, απηύθυνε επιστολή προς τους Πρυτάνεις ζητώντας την κατάργηση Τμημάτων. Ταυτόχρονα, η Υπουργός ανερυθρίαστα επαίρεται που παρέσχε 44 εκ. ευρώ -μέσω σπουδαστικών κουπονιών- ως ενίσχυση στα ΙΕΚ, που δέσμευσε άλλα 44 εκ. ευρώ για την εφαρμογή του Ν.4009/ 2011, ενώ την ίδια στιγμή σταμάτησε –λόγω οικονομικής αδυναμίας- η δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές διεθνείς ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες».
Τέλος, η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ καλεί τους πανεπιστημια- κούς και τις Συγκλήτους με όλους τους τρόπους να ματαιώσουν τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων διοίκησης, ως πρώτο βήμα για τη μη εφαρμογή του νόμου.