Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Ξεπέρασαν κάθε όριο
Καταστολή

Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

Ξεπέρασαν κάθε όριο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Οκτ 2004, 00:00

Βάζουν ως αναγνωστέο έγγραφο την απόφαση της προηγούμενης δίκης, που δεν είναι τελεσίδικη

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η εισαγγελική αρχή, στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει την προκλητική καταδικαστική απόφαση για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΕΛΑ, με την οποία εφαρμόστηκε η ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης. Στη νέα δίκη για την ίδια υπόθεση, ενάντια στους ίδιους κατηγορούμενους, με την προσθήκη και του Γιάννη Σερίφη, δίκη που θα ξεκινήσει στις 7 Φλεβάρη του 2005, στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων βάζουν και αποσπάσματα της πρωτόδικης απόφασης, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, δεδομένου ότι αυτή η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και ήδη την έχουν εφεσιβάλει όλοι οι καταδικασθέντες.
 
Οπως είναι γνωστό, στην υπόθεση του ΕΛΑ είχε υπάρξει διχογνωμία ανάμεσα στις ανακριτικές αρχές και το Συμβούλιο που είχε κάνει την παραπομπή. Η διχογνωμία είχε δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορούσε οχτώ βομβιστικές ενέργειες του ΕΛΑ (κτίρια νομαρχίας και δήμου Αθηναίων, αστυνομικά τμήματα, κτίρια των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών), τις οποίες οι ανακριτικές αρχές έκριναν ως παραγεγραμμένες, λόγω παρέλευσης 15ετίας, ενώ το Συμβούλιο έκρινε ως μη παραγεγραμμένες αποφαινόμενο αυθαίρετα πως πρόκειται για εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας για τις οποίες η παραγραφή είναι 20ετής. Περιττεύει να πούμε πως όλα αυτά τα κτίρια σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας. Κοινή Ωφέλεια είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, αυτού του τύπου οι κρατικές επιχειρήσεις.
 
Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την κατάθεση του καραμπινάτου ψευδομάρτυρα Κορωναίου κατά του Γιάννη Σερίφη. Οι ανακριτικές αρχές έκριναν τον Κορωναίο ως εντελώς αναξιόπιστο, δεδομένου ότι, πέρα από τις κραυγαλέες αντιφάσεις του, τον διέψευσαν και δυο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής. Ομως το Συμβούλιο, για προφανείς λόγους σκοπιμότητας, παρέπεμψε και τον Γιάννη Σερίφη, μολονότι ο ανακριτής Ζερβομπεάκος προχώρησε και σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Κορωναίου με τους δυο αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι και πάλι τον διέψευσαν, ενώ και αυτός παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα.
 
Ετσι στήθηκε μια δεύτερη «δίκη του ΕΛΑ», με βασικό στόχο τη συνέχιση της τρομοϋστερίας και την εκ νέου εμπλοκή του Γ. Σερίφη. Ετσι που εξελίχτηκαν τα πράγματα με την πρώτη δίκη, όμως, προέκυψαν κάποιες δυσκολίες. Η πρώτη δίκη ήταν ένα φιάσκο που κατέληξε σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφαση: οι Χρ. Τσιγαρίδας, Κ. Αγαπίου, Αγγ. Κανάς και Ειρ. Αθανασάκη καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί σε όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ. Οχι γιατί κατατέθηκε οτιδήποτε από οποιονδήποτε ή προέκυψε από οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε από τις ενέργειες του ΕΛΑ, αλλά με τη λογική ότι, αφού κρίθηκε ότι ήταν μέλη του ΕΛΑ, συνέδραμαν ψυχικά τους άγνωστους φυσικούς αυτουργούς σε όλες τις ενέργειες της οργάνωσης. Εφαρμόστηκε, δηλαδή, η ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης. Αυτή η λογική πρέπει να μεταφερθεί και στη δεύτερη δίκη. Οχι γιατί έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία από την άποψη των ποινών (και οι τέσσερις καταδικασθέντες, με τα 1174 χρόνια κάθειρξη που καταδικάστηκαν, δεν μπορούν να πάνε πάνω από τα 25 χρόνια), αλλά γιατί πρέπει και το δεύτερο δικαστήριο να βγάλει την ίδια απόφαση. Φαντάζεστε τί έχει να γίνει, αν (λέμε τώρα) το δεύτερο δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή των κατηγορούμενων σ’ αυτές τις συγκεκριμένες ενέργειες και τους απαλλάξει; Η προηγούμενη απόφαση θα είναι ακόμα περισσότερο στον αέρα.
 
Για το δεύτερο δικαστήριο δεν μπορεί να είναι δεδομένη ούτε καν η συμμετοχή των κατηγορούμενων στον ΕΛΑ, αφού η απόφαση του πρώτου δικαστήριου δεν είναι ακόμα τελεσίδικη. Επομένως, για να θεμελιωθεί καταδίκη για οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή στις 8 επιμέρους πράξεις, θα πρέπει να αποδειχτεί τουλάχιστον ότι ήταν μέλη του ΕΛΑ, μολονότι αυτή η κατηγορία δεν θα εκδικαστεί από το δεύτερο δικαστήριο. Είναι, όμως, απαραίτητο να εξεταστεί επί της ουσίας αν ήταν ή όχι μέλη του ΕΛΑ, δεδομένου ότι από κανέναν αυτόπτη ή μη αυτόπτη μάρτυρα δεν πρόκειται να προκύψει οτιδήποτε για εμπλοκή τους στις συγκεκριμένες πράξεις. Από μια άποψη, δηλαδή, η πρώτη δίκη θα πρέπει να γίνει από την αρχή.
 
Η εισαγγελία εφετών, με τις κλήσεις που έστειλε στους κατηγορούμενους (τις υπογράφει ο Κ. Βομπίρης, αναπληρωτής εισαγγελέας στην πρώτη δίκη), τους ενημερώνει ότι ως μάρτυρες καλούνται και πάλι όλοι οι γενικοί μάρτυρες της πρώτης δίκης: Ζήσης, Κυριακίδου, Βεντούρης, Τόγκα, Πομώνης, Σιώζου κ.λπ. Και αυτοί, όμως, δεν αρκούν για να θεμελιωθεί κατηγορία για τις επιμέρους πράξεις, γιατί δεν έχουν να καταθέσουν τίποτα (ούτε η περιβόητη Κυριακίδου), όπως αποδείχτηκε στην πρώτη δίκη.
 
Πώς θα εξασφαλίσουν, λοιπόν, ότι δεν θα βγει απόφαση κόντρα στην προηγούμενη; Υπάρχει, βέβαια, το δικαστικό παρασκήνιο, όμως η εισαγγελική αρχή και ο παμπόνηρος Κ. Βομπίρης «μαγειρεύουν πριν πεινάσουν». Στα αναγνωστέα έγγραφα προσθέτουν και τα εξής:
 
«Αποσπάσματα των υπ’ αριθμ. 2414/2004 και 2464/2004 αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με τις οποίες καταδικάστηκαν: οι Χρ. Τσιγαρίδας, Κ. Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη και αθωώθηκε ο Μιχ. Κασίμης για: εκρήξεις κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, συγκρότηση και ένταξη σ’ εγκληματική οργάνωση κ.λ.π. και η υπ’ αριθμ. 1198/18-10-2004 έφεση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ελευθερίου Πατσή κατά της ανωτέρω υπ’ αριθμ. 2414/2004 αποφάσεως».
 
Ο λόγος αυτής της κίνησης είναι προφανής. Λένε στους δικαστές του επόμενου δικαστήριου: «Κοιτάξτε να δείτε, οι συνάδελφοί σας του προηγούμενου δικαστήριου έτσι έκριναν. Αν εσείς κρίνετε διαφορετικά, θα δημιουργήσετε μείζον πρόβλημα στη Δικαιοσύνη και στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, δεδομένου μάλιστα ότι η πρώτη απόφαση αποτελεί αναγνωστέο έγγραφο της δικογραφίας σας. Αν κρίνετε διαφορετικά, θα είναι σαν να αυτοαναγορεύεστε σε δικαστήριο δεύτερου βαθμού. Μην το κάνετε. Καταδικάστε τους και εσείς για απλή συνέργεια, λόγω ψυχικής συνδρομής, και αφήστε το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού να τους κρίνει τελεσίδικα, σε μια δίκη που θα περιλαμβάνει τις υποθέσεις και των δυο πρωτόδικων αποφάσεων».
 
Η κίνηση αυτή είναι εμφανώς παράνομη. Οταν μια απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστέο έγγραφο σε άλλη δίκη. Αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες των δικαστικών μεγάρων. Και βέβαια, το γνωρίζει πολύ καλά ο εισαγγελέας Βομπίρης που υπογράφει τις κλήσεις προς τους κατηγορούμενους. Οπως γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, ότι στη δίκη που προηγήθηκε, στην οποία ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκείνος που είχε την ιδέα της ανατριχιαστικής «ψυχικής συνδρομής», έγινε τέτοια συζήτηση και υπομνήστηκε σε συνήγορο της υπεράσπισης, ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση δικαστικής απόφασης που δεν είναι τελεσίδικη. Θεωρούν, όμως, ότι στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας μπορούν να καθαγιαστούν τα πάντα. «Τόσα έχουν γίνει, γιατί όχι και αυτό;», σκέφτονται.
 
Ζητήσαμε από τη Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορο υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα, να μας σχολιάσει αυτή την προκλητική εισαγγελική κίνηση και μας έκανε το παρακάτω σχόλιο:
 
«Η δίκη που θα διεξαχθεί στον Κορυδαλλό στις 7 Φεβρουαρίου 2005 είναι κατά το αντικείμενό της απολύτως συναφής με την δίκη που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2004. Ηδη από το στάδιο της κλήτευσης στο ακροατήριο των κατηγορουμένων για την φερόμενη ως δεύτερη δίκη ΕΛΑ, διαφαίνεται η πρόθεση επικύρωσης της αποφασιστικής εκτροπής από το κράτος δικαίου που σημειώθηκε στην πρώτη δίκη με την βίαιη είσοδο στην νομολογία της αρχής της συλλογικής ευθύνης, την αποσύνδεση της ενοχής από την πράξη και της ποινής από την ενοχή. Η επιλογή της εισαγγελικής αρχής να εντάξει στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων αποσπάσματα (χωρίς να διευκρινίζεται ποια) από την ήδη εξαφανισθείσα, μετά την άσκηση εφέσεως από τους κατηγορουμένους, καταδικαστική απόφαση της πρώτης δίκης, κατά πρωτοφανή παράβαση της δικονομικής αρχής ότι στην ποινική δίκη δεν μπορεί να αναγνωσθεί κανένα έγγραφο από άλλη δίκη, εκτός αν έχει εκδοθεί γι’ αυτήν αμετάκλητη απόφαση, καταδεικνύει ένα και μόνο γεγονός: ότι οι κατηγορούμενοι θα φτάσουν και πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης απογυμνωμένοι και τυπικά πλέον από το τεκμήριο αθωώτητας και ήδη στερηθέντες -κατά την ευθεία παραδοχή τουλάχιστον της κατηγορούσας αρχής- από τις ελάχιστες εγγυήσεις του ποινικοδικαιικού συστήματος. Σε αυτό το κλίμα ανατροπής της λογικής και κατάργησης των αυτονοήτων, οι δυνατότητες υπεράσπισης συρρικνούνται επικίνδυνα».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

Αθετεί τις δεσμεύσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης
Επόμενο άρθρο

Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

Πρακτορολογίας συνέχεια

Σχετικά Αρθρα

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κατά της ωμής αμερικάνικης παρέμβασης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 20:21

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Επιστροφή στην εποχή Πιουριφόι με ωμή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διατάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξαναβάλει στη φυλακή τον Αλ. Γιωτόπουλο

Καταστολή 31 Μάι 2026, 09:34

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

Καταστολή 30 Μάι 2026, 08:45

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

Καταστολή 28 Μάι 2026, 19:00
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    17Ν
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Εφετείο 17Ν
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    ΕΛΑ
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Ποιοι είμαστε
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Επικοινωνία
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Όροι χρήσης
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Ποιοι είμαστε
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Επικοινωνία
  • Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Νέα δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo