Με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγουσα» απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων». Πρόκειται για νόμο που προσφέρει πλήρη φορολογική ασυλία στους καπιταλιστές που έβγαλαν παράνομα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού. Και όχι μόνο φορολογική ασυλία, αλλά και έναν εύκολο τρόπο να ξεπλύνουν «βρόμικο» χρήμα που έβγαλαν από διάφορες δραστηριότητες. Από εμπόριο όπλων και ναρκωτικών μέχρι αυτά που άρπαξαν με τη μεγάλη κομπίνα του χρηματιστήριου.
Τώρα, όσα κεφάλαια χρειάζονται για τις μπίζνες τους στην Ελλάδα μπορούν να τα «επαναπατρίσουν» πληρώνοντας έναν εξευτελιστικό φόρο 3%! Με την καταβολή αυτού του φόρου εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική τους υποχρέωση.
Δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμα και αν τα κεφάλαια αυτά προέκυψαν από εισοδήματα που παράχθηκαν στην Ελλάδα και θα έπρεπε να φορολογηθούν. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι «μικρομεσαίοι» έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται για τα εισοδήματα που δηλώνουν και επειδή θεωρούνται a priori ανειλικρινείς έρχονται οι κυβερνήσεις από καιρού εις καιρόν και τους προτείνουν να κλείσουν τα βιβλία τους με μια ρύθμιση που τους επιβάλλει πρόσθετο φόρο με κάποιο τεκμαρτό τρόπο. Για εκείνους, λοιπόν, που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους σε κάποιες τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου δεν υπάρχει καν ένας τυπικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν αυτά τα κεφάλαια φορολογήθηκαν πριν εξαχθούν ή αποτελούν προϊόντα φορολογικά παράνομης δραστηριότητας.
Ακόμα και αν διαπιστωθούν φορολογικά αδικήματα, η ρύθμιση προβλέπει την αυτόματη απαλλαγή των δραστών. Φτάνει να «επαναπατρίσουν» κάποια κεφάλαια. Επίσης, απαλλάσσονται από τον έλεγχο για το «πόθεν έσχες».
Είναι τέτοια η προκλητικότητα της ρύθμισης που προβλέπεται απαλλαγή αυτών των κεφαλαίων ακόμα και από φόρους δωρεάς ή γονικής παροχής. Αν, για παράδειγμα, τα «επαναπατριζόμενα» κεφάλαια βρίσκονται σε κοινό λογαριασμό, θα επιμερίζονται ισόποσα σε όλους τους συνδικαιούχους, ακόμα και τους ανήλικους, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει θέμα γονικής παροχής ή δωρεάς!