Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες
  • Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα
  • Αρειος Πάγος για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: Με καθαρά μοναρχοφασιστική λογική
  • Το 45% των εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις εργασιακές γαλέρες των ιδιωτικών σχολείων για το δημόσιο σχολείο
  • Σαν σήμερα 17 Ιούνη
  • «Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κερκόπορτα για τα πτυχία
Παιδεία

Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

Κερκόπορτα για τα πτυχία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Δεκ 2004, 00:00
Την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών από το παράθυρο, την ακαδημαϊκή ισοτιμία ξένων Πτυχίων τριετούς φοίτησης με τα ελληνικά πτυχία τετραετούς φοίτησης και κατά συνέπεια την σαφέστατη αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών στη χώρα μας, εισάγει η πρόταση σχεδίου νόμου για το νέο ΔΙΚΑΤΣΑ.
 
Η πρώτη παγίδα του νέου νομοσχέδιου εντοπίζεται στο άρθρο 3, όπου δίδεται η έννοια του «αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος» και του «εκπαιδευτικά αξιολογημένου-πιστοποιημένου κλάδου σπουδών». Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο, αναγνωρισμένο ίδρυμα είναι εκείνο που έχει τύχει αναγνώρισης ως πανεπιστήμιο ή άλλης μορφής ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης από τους αρμόδιους φορείς της χώρας στην οποία λειτουργεί και από τα αρμόδια όργανα της χώρας στην οποία προσφέρεται ο συγκεκριμένος κλάδος σπουδών.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τον κατάλογο των ομοταγών προς τα ελληνικά πανεπιστήμια ιδρύματα καταρτίζουν πλέον οι χώρες στις οποίες τα ιδρύματα αυτά λειτουργούν και όχι το ΔΙΚΑΤΣΑ όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
 
Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προβλέπονται τρία επίπεδα αναγνώρισης, δηλαδή πτυχίο, πρώτο μεταπτυχιακό και διδακτορικό (άρθρο 5) και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού (τρεις κύκλοι σπουδών), θα οδηγήσει αναγκαστικά το ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρίσει τίτλους τριετούς διάρκειας ως ισότιμους με ελληνικά διπλώματα.
 
Στην διαπίστωση αυτή δεν καταλήγει κανείς μόνο συμπερασματικά. Σε άλλο σημείο του νομοσχέδιου (άρθρο 4, σημείο 2) αναφέρεται ρητά ότι «εξαίρεση από την προϋπόθεση της διάρκειας σπουδών (ώστε να αναγνωριστεί η ισοτιμία χωρίς αντιστοιχία) γίνεται αποδεκτή στην περίπτωση των τριετών προγραμμάτων πανεπιστημιακής και ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης».
 
Ετσι, λοιπόν, δια της πλαγίας οδού μία βασική κατεύθυνση της Διακήρυξης της Μπολόνιας, αλλά και του Βερολίνου που ήταν συνέχειά της, γίνεται πράξη. Αλλωστε το ίδιο το νομοσχέδιο, από την εισηγητική του ακόμη έκθεση, κάνει σαφές ότι στόχος είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε και την αποφασιστική στάση του Καραμανλή, στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία, να προωθήσει τους στόχους της Μπολόνιας και ειδικά τον τριετή προπτυχιακό κύκλο σπουδών.
 
Συνεπώς οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Παιδείας Ταλιαδούρου ότι θα απαλείψει τις επίμαχες διατάξεις, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσαν μεταξύ κυρίως των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων (ΤΕΕ, ΔΣΑ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ενωση Χημικών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο), μόνο σαν προσπάθεια να κρυφτεί πρόσκαιρα η ζημιά κάτω απ’ το χαλί μας φαντάζουν.
 
Για να κατανοήσουμε την αξία τούτων των υποκριτικών και ψεύτικων διαβεβαιώσεων ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όταν με το ΠΔ 165 και το ΠΔ 385 το ΔΙΚΑΤΣΑ κρατούσε μόνο την αρμοδιότητα της ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων σπουδών και η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων περνούσε στο Συμβούλιο Αναγνωρίσεων Επαγγελματικής Ισοτιμίας και τα τρία χρόνια σπουδών θεωρούνταν «νομοθετικά ρυθμιζόμενη εκπαίδευση», που κατέληγε σε επαγγελματικά δικαιώματα. Τότε, λοιπόν, οι ιθύνοντες δήλωναν ότι πρόκειται μόνο για επαγγελματική αναγνώριση, που άφηνε υποτίθεται στο απυρόβλητο την ακαδημαϊκή ισοτιμία. Ε, από τότε ως σήμερα δεν έχει περάσει δα και πολύς καιρός και τώρα βρισκόμαστε μπροστά και στην πράξη της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των πτυχίων τριετούς φοίτησης με τα ελληνικά πτυχία τετραετών σπουδών.
 
Ποιος βαυκαλίζεται λοιπόν ακόμη με το παραμύθι της «ισχυρής Ελλάδας»;
 
Η δεύτερη παγίδα του νομοσχέδιου αφορά τη διατύπωση που αναφέρεται στη διάρκεια και τον τόπο διεξαγωγής-υλοποίησης του προγράμματος σπουδών (άρθρο 4, σημείο2, παράγραφος β).
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι προκειμένου να γίνει η αναγνώριση της ισοτιμίας χωρίς αντιστοιχία, επιβάλλεται «όλο το πρόγραμμα να έχει γίνει σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα / ιδρύματα ή σε εκπαιδευτικά αξιολογημένο-πιστοποιημένο κλάδο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και τουλάχιστον το 1|3 του προγράμματος σπουδών να έχει γίνει στο ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο».
 
Ολοι γνωρίζουμε τις μπίζνες που έχουν ανοίξει πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως της Αγγλίας) με τα «δικά μας» Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Ολοι ξέρουμε πως τα περισσότερα από αυτά, μέσα στο γενικό κλίμα του «ο σώζων ευατόν σωθήτω», που επικράτησε στην Αγγλία κυρίως μετά τη θατσερική λαίλαπα, κατέφυγαν σε συμφωνίες franchising με τους εδώ εμπόρους της γνώσης των ΚΕΣ, που πουλούν ανενόχλητοι φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε χιλιάδες νέους και νέες (τον τίτλο σπουδών στην περίπτωση αυτή χορηγούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού).
 
Τώρα, μέσω του νομοσχέδιου επιχειρείται η αναγνώριση των ΚΕΣ. Παρόλο που το σύνταγμα ορίζει ότι οι τίτλοι σπουδών υποψηφίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διανύσει τμήμα των σπουδών τους σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, καθώς τα Κέντρα ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δεν αναγνωρίζονται ως δομές εκπαίδευσης, το νομοσχέδιο προχωρεί σε καταστρατήγηση των συνταγματικών διατάξεων, αφού θέτει ως όρο το 1/3 τουλάχιστον του προγράμματος των σπουδών να έχει διανυθεί στο ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο.
 
Η διατύπωση αυτή του νομοσχέδιου, που μπάζει απ’ το παράθυρο την αναγνώριση των ΚΕΣ, φαίνεται ότι αποτελούσε πρακτική του ΔΙΚΑΤΣΑ τον τελευταίο καιρό. Στις αρχές του Νοέμβρη παραιτήθηκε από τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΤΣΑ ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Γ. Πιπερόπουλος καταγγέλλοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ καθηγητής Λιανός και ο νυν πρόεδρος καθηγητής Γ. Λεοντάρης, με αποφάσεις τους δε μας ζητούν απλώς αλλά μας επιβάλλουν να προβούμε σε συμψηφισμό κάποιων ετών σπουδών σε ΚΕΣ που λειτουργούν στη χώρα μας ή να συμψηφίσουμε ένα πτυχίο 4ετούς φοίτησης από ΚΕΣ με έναν τίτλο σπουδών μάστερ ή και διδακτορικού, που στη συνέχεια αποκτήθηκε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού και να θεωρήσουμε ότι το άτομο αυτό αποκτά ισοτιμία ελληνικού πτυχίου αφού υποβληθεί σε εξέταση κάποιων μαθημάτων μας».
 
Η αναφορά στην αρχική Διακήρυξη της Μπολόνιας ανάλογων διατάξεων-κατευθύνσεων, που στις επόμενες συναντήσεις των υπουργών Παιδείας απαλείφθηκαν (σσ. αναγνωρίζονταν διδακτικές μονάδες που μπορούσαν να συγκεντρώνονται και σε συστήματα εκπαίδευσης εκτός του πλαισίου της ανώτατης εκπαίδευσης, αρκεί ν’ αναγνωρίζονταν αυτά από τα πανεπιστήμια υποδοχής) δε γίνεται για την ιστορία και μόνο. Η ζωή αποδεικνύει ότι τίποτε δε γίνεται τυχαία. Οτι λόγοι και μόνον ταχτικής επιβάλλουν την αναδίπλωση, ενώ η πρόθεση παραμένει σταθερή και επανέρχεται όταν βρει κατάλληλο περιβάλλον.
 
Γιούλα Γκεσούλη
 
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

Ο εθελοντισμός, η λήθη και τα εργαλεία χειραγώγησης
Επόμενο άρθρο

Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

«Ηπια προσαρμογή» με νέα λιτότητα

Σχετικά Αρθρα

Το 45% των εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις εργασιακές γαλέρες των ιδιωτικών σχολείων για το δημόσιο σχολείο

Κόλαφος για τους σχολάρχες και τους αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ

Παιδεία 17 Ιούν 2026, 08:22

Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Παιδεία 16 Ιούν 2026, 17:46

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

Παιδεία 11 Ιούν 2026, 07:19

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

Παιδεία 10 Ιούν 2026, 05:50

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

Παιδεία 8 Ιούν 2026, 08:39

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια μεταμφιέστηκαν σε βαρυπενθούσες χήρες

17 Ιούν 2026, 13:58
Διεθνή

Νew York Times: Το τζογάρισμα του Τραμπ με το Ιράν καταλήγει σε ταπεινωτική ήττα

17 Ιούν 2026, 11:44
Καταστολή

Αρειος Πάγος για αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: Με καθαρά μοναρχοφασιστική λογική

17 Ιούν 2026, 09:35
Παιδεία

Το 45% των εκπαιδευτικών ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις εργασιακές γαλέρες των ιδιωτικών σχολείων για το δημόσιο σχολείο

Κόλαφος για τους σχολάρχες και τους αστογραφειοκράτες της ΟΙΕΛΕ

17 Ιούν 2026, 08:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούνη

17 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

«Το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών» χρωστάει στους εργαζόμενους του Αττικόν 68.000 μέρες κανονικής άδειας και 10.000 ρεπό!

16 Ιούν 2026, 22:23
Διεθνή

Αραγτσί: Χωρίς την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, δεν θα θεωρείται πλήρης τερματισμός του πολέμου

16 Ιούν 2026, 20:43
Πολιτική

Ποιος και γιατί φοβάται την Παρασκευή Τυχεροπούλου και την αποκλείει από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»;

Εντελώς ξεδιάντροπα, με φωτογραφική διάταξη, ο Πιτσιλής στέλνει στη «βαθιά κατάψυξη» την υπάλληλο που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων

16 Ιούν 2026, 18:59
Παιδεία

Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

16 Ιούν 2026, 17:46
Διεθνή

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

16 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

16 Ιούν 2026, 13:11
Διεθνή

Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών

16 Ιούν 2026, 12:29
Καταστολή

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…

Ο Αρειος Πάγος υλοποίησε την αμερικάνικη διαταγή και ξαναέστειλε τον Αλ. Γιωτόπουλο στη φυλακή

16 Ιούν 2026, 11:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2026, 00:01
Αθλητισμός

Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ

15 Ιούν 2026, 20:01
Διεθνή

Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)

15 Ιούν 2026, 19:35
Διεθνή

Γλείφουν εκεί που έφτυναν οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

15 Ιούν 2026, 19:09
Διεθνή

Colpo grosso του Νετανιάχου ή μοχλός πίεσης των Αμερικανών και προπαγανδιστικό τρικ για εσωτερική κατανάλωση στο Ισραήλ;

Μπορεί το Ισραήλ να εκβιάσει τις ΗΠΑ;

15 Ιούν 2026, 15:20
Η παπάρα

Ρε, τι πίνετε και δεν μας δίνετε;

15 Ιούν 2026, 13:20
Πολιτική

Πάλι ηγέτης διεθνούς κύρους ο «απομονωμένος»…

15 Ιούν 2026, 12:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούνη

Ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας.

Ισλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας της (1944).

1907: Ενας νεκρός και δεκατέσσερις τραυματίες στον Πειραιά σε επεισόδια λόγω εκλογών.

1919: Εκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους υπουργούς Μερκούρη, Εσλιν, Σαγιάν και Πεσμαζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου.

1972: Δημοσιοποιείται το σκάνδαλο «Watergate» από την «Washington Post».

1988: Αποφυλακίζεται ο Κλάουζ Γίνσχκε (RAF) μετά από δεκαέξι χρόνια και αποκήρυξη της «τρομοκρατίας».

1997: Υπογράφεται η συνθήκη του Αμστερνταμ (ΕΕ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια των Βρυξελλών και του Παρισιού σχολιάστηκε έντονα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup έναν πολύτιμο και σταθερό σύμμαχο για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η Γαλλία πιέζει συστηματικά για τη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και η Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτήν τη στρατηγική επιλογή. Η συνάντηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δημοσιονομικές αγκυλώσεις του Βορρά, διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία και γενναίες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Political

(Ο ίδιος ο εκδότης της Political υπογράφει το παραπάνω σχόλιο. Μιλάμε μας έφυγε το σαγώνι. Δεν φανταζόμασταν ότι οι παραμυθάδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί. Ο Μακρόν περίπου εκλιπαρεί τη συμμαχία του Πιερρακάκη! Η Γαλλία του Μακρόν συμμαχεί με την Ελλάδα του Μητσοτάκη για να κάμψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου! Κι όλα αυτά επειδή ο Πιερρακάκης είχε μια συνάντηση με τον προσωπάρχη του Ελιζέ και πέρασε κι ο Μακρόν να πει μια καλημέρα στα όρθια, αποτυπωμένη σε μια στραβοχυμένη φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό. Ισα-ίσα για να αποκαλυφτεί το επαρχιώτικο κόμπλεξ του «βουτυρομπεμπέ». Η τελευταία φορά που είχαμε ακούσει παρόμοια αφηγήματα ήταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων. Τότε έλεγαν πως η Γαλλία του Ολάντ και η Ελλάδα του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Τσίπρα πιέζουν το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ούτε διαταράχτηκε ο γερμανογαλλικός άξονας. Αλλά τότε έδιναν τον πρώτο λόγο στο Ολάντ. Κρέμονταν από τα «καλαμπαλίκια» του γάλλου προέδρου μπας και καταφέρει να πετύχει την έκδοση ευρωομολόγων. Τώρα το τερμάτισαν. Τώρα ισχυρίζονται ότι ο γάλλος πρόεδρος κρέμεται από τα «καλαμπαλίκια» του Πιερρακάκη και τον θέλει οπωσδήποτε σύμμαχο για να κάνει πίσω η Γερμανία του Μερτς! Τη ζημιά την έκανε ο Τραμπ. Από τότε που ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας άρχισε να γράφει τα πιο μεγάλα «φίδια», θεωρούν πως μπορούν όλοι τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο που εδώ οι rednecks είναι πολύ λίγοι…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    17Ν
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Εφετείο 17Ν
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Όροι χρήσης
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo