Μπορεί η «διεθνής κοινή γνώμη» να έσπευσε να χαιρετίσει τις ιρακινές εκλογές και οι κατακτητές να προσπαθούν να πείσουν ότι ο «άνεμος της δημοκρατίας» φύσηξε επιτέλους στη χώρα του Τίγρη και του Ευφράτη, τα δυσάρεστα όμως γι αυτούς νέα έρχονται καθημερινά όσο κι αν προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν τα ΜΜΕ, που ασχολούνται με τη διεθνή συζήτηση στη ληστοσυμμορία του ΝΑΤΟ, με το τι είπε ο Μπους και τι απάντησε ο Σιράκ καθώς και με το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της «νεότερης δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής» (για να θυμηθούμε και τον «πλανητάρχη»).
Το μέτωπο του Ιράκ συνεχίζει να είναι θερμό με επίκεντρο την σουνιτική επαρχία Ανμπάρ και την πρωτεύουσά της, το Ραμάντι (μια πόλη 400.000 κατοίκων 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης), όπου η απαγωγή ενός Αμερικάνου στρατιώτη το περασμένο Σάββατο αποτέλεσε το έναυσμα για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών. Οι τελευταίοι μάλιστα έριξαν από ελικόπτερα φυλλάδια που απειλούσαν με αντίποινα τον πληθυσμό, αν οι αντάρτες δεν απελευθερώσουν τον κρατούμενο. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι Αμερικάνοι από τμήματα της πόλης κάτω απ’ τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών με ρουκέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου Μαφκαράτ Αλ-Ισλάμ, κατόρθωσαν να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο Απάτσι την Κυριακή και να σκοτώσουν έναν υψηλόβαθμο Αμερικάνο στρατιωτικό μετά από επίθεση αυτοκτονίας.
Φυσικά, κανένα απ’ τα παραπάνω γεγονότα δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο (ούτε καν το Αλ-Τζαζίρα). Ομως, το γεγονός ότι υπήρξαν συγκρούσεις στο Ραμάντι και τη γειτονική πόλη Χακλανίγια επιβεβαιώθηκε και από τα δυτικά ΜΜΕ. Το BBC, μάλιστα, στην ανταπόκριση της περασμένης Τετάρτης (23/2) ανέφερε ότι έχει επιβληθεί βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ραμάντι, ενώ ένα ευρύ δίκτυο από στρατιωτικά μπλόκα έχει στηθεί απ’ τις Αμερικάνικες δυνάμεις. Σύμφωνα με το Ρόιτερς (23/2), παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σε αμερικάνικο στρατιωτικό φυλάκιο την Τετάρτη, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα. Στη δε Χακλανίγια, που αριθμεί πάνω από 60.000 κατοίκους, τα αμερικάνικα στρατεύματα εισέβαλαν την περασμένη Τετάρτη με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα κυνηγώντας αντάρτες (που θεωρείται ότι είναι αυτοί που διέφυγαν απ’ τη Φαλούτζα), βρέθηκαν όμως αντιμέτωπα με τα πυρά των τελευταίων.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτές οι πόλεις που σημειώθηκαν συγκρούσεις και επιθέσεις αυτή τη βδομάδα. Σύμφωνα με το Αλ-Τζαζίρα (21/2), συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Μπακούμπα με τους αντάρτες να σκοτώνουν οδηγούς φορτηγών που μετέφεραν προμήθειες του ιρακινού στρατού και να τα καίνε. Στην πόλη Χιτ, δύο αμερικάνικα στρατιωτικά οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός όταν χτυπήθηκαν από τις ρουκέτες των ανταρτών. Και στην Χαντίθα, όπως μας πληροφορεί το Αλ-Τζαζίρα, αμερικάνικα αεροπλάνα βομβάρδισαν κυβερνητικά κτίρια τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφείου του Δήμου, μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τους αντάρτες.
Το Ρόιτερς παραδέχεται, ότι ακόμα και μέσα στη Βαγδάτη οι αντάρτες κρατούν σταθερά τις θέσεις τους. Αναφέρει η ανταπόκριση της περασμένης Τρίτης (22/2): «Σχεδόν δυο χρόνια μετά την κατάληψη της Βαγδάτης απ’ τις αμερικάνικες δυνάμεις, οι αντάρτες κρατούν πεισματικά τις θέσεις τους κατά μήκος των κεντρικών δρόμων της πόλης, μόλις 1500 μέτρα από το αρχηγείο του αμερικάνικου στρατού. Μια περιοχή που παλιά έσφυζε από ζωή, η οδός Χάιφα, είναι τώρα μια απαγορευμένη απόκοσμη ζώνη όπου ελάχιστοι νευρικοί μοτοσικλετιστές περνάνε επιταχύνοντας ανάμεσα απ’ τους αντάρτες, φοβούμενοι τις βόμβες κατά μήκος των δρόμων που είναι η προσφιλής μέθοδος επίθεσης των ανταρτών». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (22/2), την Τρίτη 30 αστυνομικοί τραυματίζονταν και τέσσερις σκοτώνονταν από επίθεση αυτοκτονίας σε κονβόι περιπολικών στη Βαγδάτη.
Ασταθής είναι, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (22/2), και η κατάσταση στη Μοσούλη (που τον περασμένο Νοέμβρη ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της πόλης παραιτήθηκε μετά από μπαράζ επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα). Οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς με τους τέσσερις τελευταίους να σκοτώνονται την περασμένη Δευτέρα, οι τρεις απ’ τους οποίους κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν τραυματισμένο συνάδελφό τους. Οι τελευταίοι θάνατοι αύξησαν τις αμερικάνικες απώλειες στους 1482 νεκρούς, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Κατά τα άλλα, ο άνεμος της δημοκρατίας φυσάει. Μεταφέροντας την οσμή των πτωμάτων, θα συμπληρώναμε εμείς…
ΥΓ: Εκτός απ’ τις επιθέσεις κατά των κατακτητών, δυστυχώς δεκάδες Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις αυτοκτονίας(;) κατά την θρησκευτική γιορτή των Σιιτών, Ασούρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επιθέσεις που δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έγιναν από σουνιτικές ισλαμικές οργανώσεις (π.χ. τύπου Ζαρκάουϊ) ή υποκινήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των κατακτητών. Οποια κι αν είναι η αλήθεια, αυτές οι επιθέσεις δε μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα ούτε να μειώσουν τη δύναμη της αντίστασης που όπως δείχνουν τα γεγονότα κυρίως στρέφεται κατά των κατακτητών και των ντόπιων λακέδων τους.