Οι ρυθμοί «εξιχνίασης» του ελληνικού ποδοσφαιρικού σκανδάλου δεν είναι ιδιαίτερα γοργοί και σε σύγκριση με αυτούς στο αντίστοιχο τουρκικό σκάνδαλο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για στασιμότητα στην εξέλιξη. Η διαδικασία των απολογιών των 68 εμπλεκόμενων στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις δεν έχει αρχίσει, παρά το γεγονός ότι από τα δημοσιεύματα γίνονται αναφορές και σε νέα πρόσωπα που στο άμεσο μέλλον θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υπόπτων.
Είναι φανερό, ότι άπαντες στο χώρο του ποδοσφαίρου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, μιας και όπως φαίνεται οι «αντιμαχόμενες» πλευρές δεν έχουν καταφέρει να βρουν την ιδανική συμβιβαστική λύση. Ο στόχος όσων έχουν λόγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο (κυβέρνηση, ΕΠΟ, Super League, Τύπος), είναι να δοθεί η εντύπωση ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και ότι η κάθαρση επιτεύχθηκε και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η δυνατότητα, μέσω του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι, οι καπιταλιστές, που επενδύουν στο άθλημα να συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θα πρέπει να γίνουν λεπτοί χειρισμοί, προκειμένου να πληρώσουν κάποιοι, αλλά να παραμείνει άθικτος ο «μηχανισμός» μέσα από τον οποίο θα συνεχίζεται το ξέπλυμα του χρήματος.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι η απόφαση του ομίλου Forthnet, στον οποίο ανήκει η ψηφιακή πλατφόρμα της Nova, να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% το συνολικό ποσό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο όμιλος Forthnet αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μείωση, αφού σύμφωνα με την άποψή του το θέμα των στημένων αγώνων έχει δυσφημήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχει υποβαθμίσει την εμπορική του αξία, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για σοβαρή οικονομική βλάβη στα συμφέροντα του ομίλου (για μείωση και της συνδρομής που πληρώνει ο κοσμάκης δεν έκανε λόγο, βέβαια). Αν στην απόφαση της Forthnet προσθέσουμε και τη μείωση ή ακόμη και το «σταμάτημα» της κρατικής χρηματοδότησης, μέσω των χορηγιών του ΟΠΑΠ, γίνεται φανερό ότι οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αρχίσουν να πονάνε στην τσέπη. Για τις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος, που το ποσοστό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της επιχορήγησης του ΟΠΑΠ μπορεί να φτάσει και το 70% των συνολικών τους εσόδων, είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρό θέμα «βιωσιμότητας» και θα δυσκολευτούν να φτιάξουν έστω και υποφερτές ομάδες.
Οι οικονομικές εξελίξεις ίσως παίξουν το ρόλο του «καταλύτη» και επιταχύνουν τη διαδικασία για να βρεθεί η τελική λύση. Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες θέλουν ν’ αρχίσει κανονικά το πρωτάθλημα, αφού, όπως έχουμε πει σε προηγούμενο φύλλο, η αγωνιστική δράση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγάλουν φράγκα οι ιδιοκτήτες των ομάδων, είναι πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση και η ΕΠΟ να το δεχτούν. Μάλιστα, από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ ασκούνται πιέσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποφασιστεί από την ΕΠΟ ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και ο υποβιβασμός των ομάδων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Αν και μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα χέρια του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου και του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή είναι λυμένα, στην πράξη και οι δύο διστάζουν να αποδεχτούν το συγκεκριμένο αίτημα, γιατί φοβούνται ότι μπορεί ν’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να σαρωθεί ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Γνωρίζοντας ότι οι ισορροπίες ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα είναι «εύθραυστες» και οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων απρόβλεπτες, όταν δεν θα έχουν κανένα λόγο να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, είναι διστακτικοί να κάνουν αυτό που λέει η κοινή λογική. Με πιο απλά λόγια, γνωρίζουν καλά, ότι αν μιλήσουν ο Μπέος και η παρέα του θα πάρει πολλούς η μπάλα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους ρίξουν στα μαλακά για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Για το λόγο αυτό ο Μπιτσαξής, κρύβεται πίσω από το αυτοδιοί-κητο του ποδοσφαίρου και δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι αποφασίσουν η ΕΠΟ και η ΟΥΕΦΑ και ο Πιλάβιος πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και κάνει καθυστέρηση, ζητώντας από την ΟΥΕΦΑ ν’ αποφασίσει αυτή για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις διεργασίες και τις κόντρες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μπορούμε να εκτιμήσουμε σφαιρικά την κατάσταση και να κάνουμε πρόβλεψη για τις εξελίξεις, όμως θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι ο Μπέος είναι το «κόκκινο πανί» για την ΟΕΥΦΑ και ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να τη γλιτώσει. Για τους ευρωπαίους αξιωματούχους ο Μπέος είναι ένοχος και απαιτούν, χωρίς να κρατούν τα προσχήματα, την τιμωρία του και την τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου. Η κόντρα ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει ξεκινήσει από το 2007 και το περιβόητο πλέον παιχνίδι Πανιώνιος - Διναμό Τιφλίδας, για το οποίο από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ υπάρχει βεβαιότητα ότι ήταν στημένο και ότι στοιχηματίστηκαν πολύ μεγάλα ποσά. Χρόνια έψαχναν την ευκαιρία να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τον Μπέο και τώρα που τον έχουν στο χέρι πολύ δύσκολα θα δεχτούν να τη βγάλει καθαρή. Μοναδική ελπίδα για τον πρώην ισχυρό άνδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η σχέση που είχε με τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα και τον νυν πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια πιθανή καταδίκη του Μπέου σημαίνει αυτόματα και μια μεγάλη κηλίδα στο πρεστίζ των δυο κολλητών και στην ιστορία των ομάδων με τις οποίες συνδέονται. Τα πράγματα είναι περισσότερο δύσκολα για τον ερυθρόλευκο πρόεδρο, εξαιτίας του ότι είναι εν ενεργεία και ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής του στο σκάνδαλο, και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, εξαιτίας του αντίστοιχου σκανδάλου που ξέσπασε στην Τουρκία.
Οπως όλα δείχνουν, η τουρκική αθλητική ηγεσία είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις άμεσα, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μεχμέτ Αλί Αϊντινλάρ, οι αποφάσεις θα βγουν πριν τις 15 Ιουλίου, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πρωταθλήτρια Φενέρμπαχτσε κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υποβιβασμό και ο πρόεδρός της βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αν και φανατικός οπαδός της Φενέρ και μέλος της διοίκησης της ομάδας, δηλώνει ότι είναι μεν στεναχωρημένος από τις εξελίξεις, αλλά αφού η ομάδα είναι μπλεγμένη στο σκάνδαλο θα πρέπει να υποστεί και την τιμωρία που προβλέπεται. Η διαφορά ταχύτητας στην αντιμετώπιση του ζητήματος, σε Ελλάδα και Τουρκία είναι εμφανής και είναι πολύ πιθανόν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της γειτονικής χώρας να συμπαρασύρουν και τις εξελίξεις στη χώρα μας. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από τη δήλωση του εκπρόσωπου της ΟΥΕΦΑ, Τζάνι Ινφαντίνο, ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία και θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Δικαιώθηκε ο ΟΦΗ, αφού το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ αποφάνθηκε ότι η συγκρότηση της επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν είναι σύννομη και έτσι άνοιξε το δρόμο για επανεξέταση του φακέλου της κρητικής ομάδας. Οι πιθανότητες να διεξαχθούν οι αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Super League αυξήθηκαν και δε θα παραξενευτούμε αν δούμε τους ποδοσφαιριστές των ομάδων να αφήνουν τις παραλίες και τα βατραχοπέδιλα και να μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους. Ελπίζουμε να μην έχουν μαζί τους και ψαροντούφεκα, γιατί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ήδη εκρηκτική.