Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Το 80% των εβραίων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ θεωρεί ότι οι ενέργειες του Ισραήλ αυξάνουν τον αντισημιτισμό
  • Ο «επιβληθείς πόλεμος» των ΗΠΑ στο Ιράν και το μοίρασμα των ρόλων ανάμεσα στους πόλους εξουσίας του ιρανικού συστήματος
  • Τα κομβικά ζητήματα της Οκτωβριανής Επανάστασης οδοδείκτες για την εργατική τάξη και την ιστορική της αποστολή
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Φαινομενική… ευελιξία
Παιδεία

Φαινομενική… ευελιξία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2005, 00:00
Αφορμή για το σημείωμα αυτό αποτέλεσε η αιφνιδιαστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία από φέτος όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης».
 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών.
 
Υπάρχουν αντιδράσεις που προέρχονται από μερίδα των εκπαιδευτικών και έχουν να κάνουν με την εναντίωση σε κάθε τι καινούργιο και άγνωστο, την άρνηση κάθε πειραματισμού και εμμονή στην πεπατημένη. Οι αντιδράσεις αυτές είναι υπαρκτές στο σχολείο και δεν προέρχονται μόνο από το γεγονός ότι «ξεβολεύουν» και δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες για παραπάνω έρευνα και δουλειά στο αντικείμενο της δουλειάς.
 
Είναι δε και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες, γιατί ο εκπαιδευτικός ουδέποτε αισθάνθηκε ως τώρα ότι υποστηρίχθηκε από την πολιτεία, μορφωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά. Αντίθετα, νιώθει να μαραζώνει, εγκλωβισμένος στην ίδια μίζερη καθημερινότητα, με τις ίδιες αναλλοίωτες γνώσεις των βασικών σπουδών του, εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, θύτης και ταυτόχρονα θύμα των κατά καιρούς «εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων», που οδήγησαν το σχολείο και αυτόν σε όλο και μεγαλύτερη απαξία.
 
Από την άλλη βλέπει τα περίφημα «καινοτόμα προγράμματα» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας να χρησιμοποιούνται από συναδέλφους, σχολικούς συμβούλους, διευθυντές, εμπνευστές και τα ρέστα, για ατομική προβολή και ανέλιξη στην ιεραρχία, εν είδει διαπιστευτηρίων προς το υπουργείο Παιδείας και για απομύζηση κονδυλίων.
 
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δε βολεύονται στο βαρύ ίσκιο του σχολείου, που αναζητούν χαραμάδες να φωτίσουν τις σκοτεινές του αίθουσες.
 
Τι είναι, λοιπόν, αυτή η περίφημη «ευέλικτη ζώνη»;
 
Σύμφωνα με το ΠΙ είναι η καθιέρωση, μέσα στο πρωινό πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου, μιας χρονικής ζώνης, δίωρης τουλάχιστον διάρκειας την εβδομάδα (οι ώρες ποικίλουν από τάξη σε τάξη), κατά την οποία δεν διδάσκεται διακριτό διδακτικό αντικείμενο, αλλά πραγματοποιείται η επεξεργασία ενός θέματος, το οποίο επέλεξε η τάξη μαζί με το δάσκαλο. Οι μαθητές καλούνται να εμπλακούν σε μια σειρά μαθησιακές δραστηριότητες, στη βάση της προβληματικής της διαθεματικής προσέγγισης, ενώ στόχος υποτίθεται πως είναι η σφαιρική προσέγγιση της γνώσης και όχι ο κατακερματισμός, η κατάκτηση της γνώσης μέσα από τη βιωματική διδασκαλία, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η ανακάλυψη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών, η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους, η διευκόλυνση της κοινωνικής τους ένταξης.
 
Τα παραπάνω φυσικά ακούγονται πολύ ελκυστικά. Ας ψάξουμε όμως κάτω απ’ τις όμορφες διατυπώσεις.
 
Οπως είναι αντιληπτό, η πραγματοποίηση του προγράμματος απαιτεί ένα ευρύ δίκτυο πηγών πληροφόρησης, απ’ όπου οι μαθητές θα αντλούν στοιχεία και γνώσεις, τα οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επεξεργαστούν.
 
Απαιτούν βιβλιοθήκες στα σχολεία, οπτικοακουστικό λεξικό, αλλά και κατάλληλη υποδομή για τον πειραματικό έλεγχο και την εξαγωγή των συμπερασμάτων.
 
Απαιτούν επισκέψεις σε χώρους ενδιαφέροντος, συνδεδεμένους με το θέμα που επέλεξαν, επαφές και συζητήσεις με πιθανούς ειδικούς γνώστες, κ.λπ.
 
Ολα αυτά όμως όχι μόνο δεν υπάρχουν στα σχολεία, αλλά απαιτούν και πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία φυσικά δε μπορεί να γίνει από την τσέπη των γονιών.
 
Η ως τώρα πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της «ευέλικτης ζώνης» οδήγησε στην πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση γονιών και εκπαιδευτικών, ενώ υπήρξαν και σχολεία που κατέφυγαν στις λύσεις των «χορηγών», οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα όχι γιατί εμφορούνται από ευγενή αισθήματα, αλλά γιατί υπήρξε γι’ αυτούς ίδιον όφελος. Η «ευέλικτη ζώνη» δηλαδή, η οποία γίνεται υποτίθεται για το καλό και την αναζωογόνηση της εκπαίδευσης, έμπασε με τη σειρά της το πνεύμα της ιδιωτικοποίησης στη δημόσια Παιδεία.
 
Αλλά δεν είναι μόνο η υλικοτεχνική υποδομή που είναι ανύπαρκτη στο σχολείο, η απουσία γενναίας κρατικής χρηματοδότησης, τα άθλια σχολεία, η διπλοβάρδια και τα πολυπληθή τμήματα στα αστικά κέντρα, εμπόδια για την εφαρμογή της «ευέλικτης ζώνης». Είναι και η άγνοια των εκπαιδευτικών, η ανυπαρξία ουσιαστικής και σε βάθος ενημέρωσης και επιμόρφωσής τους.
 
Είναι τελικά -και αυτό πρέπει να λεχθεί χωρίς ενδοιασμούς- και η πραγματική αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς μόνο απ’ τη δουλειά τους και να μην κατατρώγονται απ’ το άγχος του επιούσιου, που αποτελεί βαρίδι και ανασταλτικό παράγοντα για κάθε περαιτέρω σκέψη και δραστηριότητα.
 
Πέρα όμως από όλα αυτά, που βεβαίως δεν είναι καθόλου αμελητέα, υπάρχουν και τα ουσιαστικά ζητήματα:
 
Είναι η όλη δομή και λειτουργία του σχολείου που διατηρείται αναλλοίωτη. Που κατακερματίζει τη γνώση ή προσφέρει πληθώρα ασύνδετων μεταξύ τους πληροφοριών, πολλές φορές άχρηστων και αναχρονιστικών, με τα κλειστά αναλυτικά προγράμματα, τα αυστηρά οροθετημένα διδακτικά αντικείμενα, την απουσία έρευνας, παρατήρησης και πειράματος. Που πνίγει τις κλίσεις και τα χαρίσματα των παιδιών, που προωθεί την αποστήθιση και τις διακρίσεις μεταξύ των μαθητών, που δε συγχωρεί το λάθος, που ενισχύει τον ατομισμό και όχι το ομαδικό πνεύμα. Που έχει σαν επιστέγασμά της τις συνεχείς αξιολογικές κρίσεις και εξετάσεις, που διαχωρίζουν τα πρόβατα από τα ερίφια. Και εδώ θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν μπορεί να διατείνεσαι ότι θέλεις την ολιστική προσέγγιση της γνώσης και την ανάπτυξη της κριτικής στάσης και σκέψης και να ακυρώνεις αυτή τη διαδικασία -την οποία υποτίθεται ότι ξεκινάς από το Νηπιαγωγείο- με τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο ή ακόμα χειρότερα με εξετάσεις που σκοπεύεις να βάλεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού (κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ για την Παιδεία).
 
Είναι κοντολογίς ο ίδιος ο σκοπός της εκπαίδευσης και της αγωγής, που είναι η διάπλαση «μερικών ανθρώπων» και όχι ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ώστε να εξυπηρετούνται στη συνέχεια οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, που ακυρώνει κάθε θετική σκέψη για μια ουσιαστική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, του περιεχομένου και της διαδικασίας της μόρφωσης.
 
Το υποκριτικό ενδιαφέρον των ιθυνόντων για την προώθηση του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος, της κριτικής σκέψης και στάσης, της ολόπλευρης μόρφωσης κ.λπ., φαίνεται και από την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Σιούφα και Μ. Γιαννάκου για τη διεξαγωγή πανελλήνιου διαγωνισμού, με θέμα την «ανταγωνιστικότητα», ώστε να «ευαισθητοποιηθούν και εξοικειωθούν τα παιδιά με τις έννοιες της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της συνεργασίας και της άμιλλας» και «να δημιουργηθεί στη νεολαία σχετική νοοτροπία και κλίμα ευνοϊκό για την ενίσχυση της οικονομίας».
Ανθρώπους ποτισμένους με τη νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους, την «ανταγωνιστικότητα», την αποδοχή δηλαδή της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης (χειρότερη μισθοί, ασφάλιση και όροι εργασίας) θέλουν να φτιάξουν και όχι σκεπτόμενες προσωπικότητες.
 
Το συμπέρασμα που βγαίνει έπειτα από όλα αυτά είναι ότι η «ευέλικτη ζώνη» δεν είναι παρά κάποιες επιτηδευμένες πολύχρωμες πινελιές στο γκρίζο τοπίο του σχολείου.
 
Είναι το άλλοθι -και μάλιστα η γενίκευση της εφαρμογής της- για το διαρκές χάλι της εκπαίδευσης. Ειδικά φέτος που οι καταγγελίες για τους ελάχιστους διορισμούς, τα 19.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, την εξευτελιστική χρηματοδότηση, δίνουν και παίρνουν.
 
Ενώ είναι σίγουρο ότι η εφαρμογή της από τις σχολικές μονάδες, θα αποτελέσει κριτήριο στη συνέχεια για την αξιολόγησή τους. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και από το νόμο για την αξιολόγηση (εφαρμογή «καινοτόμων προγραμμάτων») και εξηγεί και τα φαινόμενα διοικητισμού και επιμονής για την εφαρμογή της από τους σχολικούς συμβούλους.
 
Για την ιστορία -και όχι μόνο- αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης» ξεκίνησε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ στην εκπνοή της θητείας της, με το χαρακτήρα της τρίχρονης πιλοτικής εφαρμογής. Η νέα ηγεσία αρχικά το υπονόμευσε, ενώ την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μαζική έξοδος των σχολείων των ενταγμένων στο πιλοτικό πρόγραμμα από αυτό.
 
Αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής δεν υπήρξε ποτέ, ούτε δικαιολόγηση της μαζικής αποχώρησης των σχολείων.
Αντίθετα, μετά από όλα αυτά υπήρξε αιφνιδιαστική γενίκευση της υποχρεωτικότητας του προγράμματος.
 
Ακόμη και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ επέκρινε τη στάση αυτή του υπουργείου Παιδείας και πρόσφερε συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους διδασκόντων και στους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της «ευέλικτης ζώνης».
 
Υπάρχουν, συνεπώς, όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν μια μάχη, απαιτώντας τουλάχιστον τα αυτονόητα και να μην «πάνε άκλαυτοι», όπως τόσες φορές στο παρελθόν.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ πιο κρατικοδίαιτη τάξη
Επόμενο άρθρο Χωρίς φραγμούς

Σχετικά Αρθρα

Τσιμέντα και πλακάκια πάνω στο κεφάλι μαθητή Α’ Δημοτικού!

Η εγκληματική εγκατάλειψη των σχολείων δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική επιλογή

Παιδεία 5 Νοέ 2026, 08:28

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ νομιμοποιούν τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Εργατικά 3 Νοέ 2026, 20:59

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 11:57

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

Εργατικά 30 Οκτ 2026, 10:47

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

Εργατικά 29 Οκτ 2026, 11:57

Εστιακοί φοιτητές Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων: Κερδοσκοπούν πάνω στις ζωές μας

Παιδεία 27 Οκτ 2026, 14:08
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2026, 00:01
Διεθνή

Το 80% των εβραίων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ θεωρεί ότι οι ενέργειες του Ισραήλ αυξάνουν τον αντισημιτισμό

Δημοσκόπηση της J Street

7 Νοέ 2026, 11:17
Διεθνή

Ο «επιβληθείς πόλεμος» των ΗΠΑ στο Ιράν και το μοίρασμα των ρόλων ανάμεσα στους πόλους εξουσίας του ιρανικού συστήματος

7 Νοέ 2026, 10:27
Ιστορία

Τα κομβικά ζητήματα της Οκτωβριανής Επανάστασης οδοδείκτες για την εργατική τάξη και την ιστορική της αποστολή

109 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη του 1917

7 Νοέ 2026, 08:15
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Νοέ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2026, 00:01
Κόντρες

Καβάλαγες ασέλωτο με δίχως χαλινάρι…

6 Νοέ 2026, 19:19
Διεθνή

Ιεριχώ: Ενοπλοι σιωναζιστές έποικοι διώχνουν παλαιστινιακές οικογένειες και αρπάζουν τα σπίτια τους

Ο στρατός της οντότητας περιφρουρεί την εθνοκάθαρση

6 Νοέ 2026, 14:50
Πολιτική

Δεν υπάρχει σκάνδαλο Πατούλη, αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη-Πατούλη

6 Νοέ 2026, 14:03
Διεθνή

Πώς ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Παλαιστίνιων επηρέασε την αμερικάνικη πολιτική ζωή

Η περίπτωση του Ανταμ Χαμάουι

6 Νοέ 2026, 10:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2026, 00:01
Κόντρες

Εχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

5 Νοέ 2026, 19:37
Διεθνή

Παλαιστίνιος ερευνητής αποδομεί τον κατάλογο του Ισραήλ με τους αποκαλούμενους «τρομοκράτες» δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Γάζα

5 Νοέ 2026, 15:10
Διεθνή

Ο Τραμπ πουλάει τρελίτσα μετά την εκλογική συντριβή

5 Νοέ 2026, 13:59
Διεθνή

Ο Βανς πήρε το όπλο του και το ακούμπησε στον κρόταφο του Τραμπ

5 Νοέ 2026, 13:01
Παιδεία

Τσιμέντα και πλακάκια πάνω στο κεφάλι μαθητή Α’ Δημοτικού!

Η εγκληματική εγκατάλειψη των σχολείων δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική επιλογή

5 Νοέ 2026, 08:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2026, 00:01
Κόντρες

Πορτοκαλί κατάθλιψη

4 Νοέ 2026, 20:21
Πολιτική

Γκαλοπατζήδες χωρίς καπίστρι

Ολα τα γκάλοπ είναι κάλπικα, αλλά κάποια παραείναι

4 Νοέ 2026, 18:38
Πολιτική

Η Αυγερινοπούλου, ο σύζυγος ή τέως σύζυγος ή σύντροφος και το ανύπαρκτο «πόθεν έσχες»

4 Νοέ 2026, 17:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε γιάφκα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo