Από τη ΔΕΘ ο Καραμανλής έστειλε μήνυμα στους αγρότες, να μάθουν να ζουν και χωρίς επιδοτήσεις. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη η προοπτική πλήρους κατάργησης των αγροτικών επιδοτήσεων και, αν μη τι άλλο, ο πρωθυπουργός όφειλε μια εξήγηση. Γιατί μέχρι τώρα και ο ίδιος και οι υπουργοί του διαβεβαίωναν τους φτωχούς αγρότες, ότι χάρη στην αποφασιστική και έξυπνη διαπραγμάτευσή τους, έχουν εξασφαλίσει τις επιδοτήσεις των αγροτών για πολλά χρόνια. Μάταια, όμως, θα περιμένει κανείς εξηγήσεις από έναν πολιτικό που ξέχασε τις προεκλογικές του υποσχέσεις την επαύριο της εκλογής τους.
Εκείνο που δεν ξέρουν οι κάτοικοι των πόλεων, αλλά έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι φτωχοί αγρότες, είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων, γιατί με το νέο σύστημα, την αναθεωρημένη ΚΑΠ, θα ενταθεί ο ρυθμός ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς και θα μειωθεί η αγροτική παραγωγή.
Ο Καραμανλής για μια ακόμη φορά ενήργησε ως κοινός προβοκάτορας, συκοφαντώντας στον ελληνικό λαό τους αγρότες, ότι δήθεν έχουν καλομάθει εισπράττοντας επιδοτήσεις, χωρίς να παράγουν ανταγωνιστικά. Αυτό είναι τουλάχιστον πρόκληση, ειδικά όταν λέγεται από εκείνους που επιδοτούν με όλα τα μέσα το μεγάλο κεφάλαιο και που σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας και φορομπηξίας σε βάρος του λαού, το μόνο που τήρησαν απ’ όσα έλεγαν προεκλογικά είναι η μείωση κατά το 1/3 του συντελεστή φορολογίας των καπιταλιστικών κερδών (από 35% σε 25%).
Ο Καραμανλής ξέρει πολύ καλά ότι η φτωχή αγροτιά δεν είναι επιδοτοδίαιτη. Οτι οι επιδοτήσεις είναι πρωτίστως επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία, για την εξασφάλιση φτηνών αγροτικών πρώτων υλών. Και ακόμη επιδοτήσεις προκειμένου να είναι η ευρωπαϊκή γεωργία ανταγωνιστική έναντι των πολιτικών ντάμπινγκ που ακολουθεί η αμερικάνικη κυβέρνηση, επιδοτώντας τους φάρμερ.