Η απόφαση του Ιράν την προηγούμενη βδομάδα να επαναλειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Νατάνζ και να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μπορεί να προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο απ’ τους Αμερικάνους όσο κι απ’ την Ευρωπαϊκή τρόικα Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, που θα καλέσει την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας να στείλει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις, αποτελεί όμως ένα γόρδιο δεσμό για τη Δύση που δε μπορεί να τον λύσει με το σπαθί σαν το βασιλιά Αλέξανδρο. Κι αυτό γιατί σκαλώνει στην αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας, που έχουν στενούς δεσμούς με το Ιράν (η δεύτερη τροφοδοτείται απ’ το Ιράν με πετρέλαιο) και δεν έγινε κατορθωτό να συμφωνήσουν στη συνάντηση που είχαν με την ευρωπαϊκή τρόικα στο Λονδίνο την περασμένη Δευτέρα.
Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόταση για κυρώσεις στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με την πρώτη να προτείνει ο εμπλουτισμός ουρανίου του Ιράν να γίνεται στη Ρωσία, πράγμα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος ακόμα και στις δυτικές κυβερνήσεις. Ομως, η ευρωπαϊκή τρόικα επιμένει να γίνει παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να ασκηθούν οι μέγιστες πιέσεις στην Τεχεράνη να συμμορφωθεί.
Μπορεί οι διαμάχες να σήκωσαν μεγάλο θόρυβο στα παγκόσμια ΜΜΕ, δε φαίνεται όμως ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Τεχεράνη. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείονται «χειρουργικές επιθέσεις» ενάντια στο Ιράν σαν έσχατη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση στρατιωτική επέμβαση «Αυτό θα ήταν μια τρέλα», κατέληγαν.