Νέο κύμα επιθέσεων, με προοπτική παραπέρα κλιμάκωσης, συγκλονίζουν τις τελευταίες μέρες την πετρελαιοφόρα περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, προκαλώντας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, σοβαρές αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου ένοπλοι επιτέθηκαν στην ΕΑ εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Shell στα αβαθή ύδατα του Δέλτα και πήραν μαζί τους ως ομήρους τέσσερις υπαλλήλους , από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ονδούρα και τη Βουλγαρία. Η Shell, για λόγους ασφάλειας, αναγκάστηκε να σταματήσει την άντληση 120.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Λίγες ώρες αργότερα ανατινάχτηκε ένας κεντρικός αγωγός, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο στο σταθμό εξαγωγής Forcados της Shell, γεγονός που ανάγκασε την εταιρία να περικόψει επιπλέον 106.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, συνολικά δηλαδή 226.000 βαρέλια, που αντιπροσωπεύουν το 10% της ημερήσιας παραγωγής της χώρας. Στις 13 Ιανουαρίου η Shell ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση 3 – 4 ημερών στη φόρτωση των τάνκερ στο σταθμό Forcados. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Shell είχε επίσης αναγκαστεί να αναστείλει για δύο βδομάδες τη φόρτωση μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου από το σταθμό Bonny, ύστερα από επίθεση σε αγωγό –κλειδί.
Δύο μέρες αργότερα, το πρωί της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε μια δεύτερη, σφοδρότερη επίθεση στο σταθμό άντλησης Benisede της Shell. Βαριά οπλισμένοι μαχητές σε ταχύπλοα επιτέθηκαν στο σταθμό, πυρπόλησαν δύο κτίρια παραμονής του προσωπικού, προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις και έφυγαν. Κατά την επίθεση έγινε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τη στρατιωτική δύναμη φρούρησης των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 στρατιώτες, 1 εργολάβος τροφοδοσίας, άγνωστος αριθμός μαχητών και να τραυματιστούν 10 υπάλληλοι της Shell. Μετά την επίθεση αυτή, η εταιρία αναγκάστηκε να απομακρύνει για λόγους ασφάλειας 330 υπαλλήλους από τέσσερις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.
Η Νιγηρία κατέχει την 1η θέση στην Αφρική και την 8η στον κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ η Shell, που διαθέτει 1.000 πετρελαιοπηγές και 80 εξέδρες άντλησης στο Δέλτα του Νίγηρα, ελέγχει το μισό της ημερήσιας παραγωγής της χώρας, που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια βαρέλια.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχει αναλάβει το «Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα», που απαιτεί τοπικό έλεγχο και σημαντικό μερίδιο από τον πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής, χρηματική αποζημίωση για τη μόλυνση και την απελευθέρωση του πιο σημαντικού τοπικού ηγέτη, του Moujahid Dokubo – Asari, που έχει φυλακιστεί κατηγορούμενος για προδοσία, και ενός μαχητή από τη φυλή των Ijaw.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την προαναφερόμενη οργάνωση στις 18 Ιανουαρίου αναφέρεται ότι έγιναν επιθέσεις και σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου της Total και της Agip και ότι στόχος της είναι «να εμποδίσει την εξαγωγή πετρελαίου από τη Νιγηρία». «Θα κάνουμε επιθέσεις σε όλες τις πετρελαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της Chevron, επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Αγωγοί, σημεία φόρτωσης, τάνκερ , αποθήκες, δεξαμενές διυλισμένου πετρελαίου, διάδρομοι προσγείωσης και κατοικίες υπαλλήλων των εταιριών αυτών μπορεί να δεχτούν επίθεση. Γνωρίζουμε πού κατοικούν, πού ψωνίζουν και πού πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο».