Τη μέρα που η χώρα στέναζε από την κακοκαιρία και από το γενικό κρατικό μπάχαλο, τη μέρα που ολόκληρες περιοχές είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι, επειδή η ΔΕΗ έχει μειώσει το προσωπικό και δεν προχώρησε στις απαιτούμενες για προληπτικούς λόγους δαπάνες, η διοίκησή της (ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Μανιατάκης) βγήκε και προανήγγειλε αυξήσεις στα πάγια τέλη και τα τιμολόγια. Από την πλευρά τους οι μάνατζερ της ΔΕΗ λειτούργησαν ως τεχνοκράτες με τη χρηματιστηριακή λογική: «Υπάρχει κάπου πρόβλημα; Ευκαιρία να βγάλουμε λεφτά απ’ αυτό». Οι πολιτικές παράμετροι δεν τον απασχόλησαν καθόλου.
Από την άποψη αυτή θα πρέπει μάλλον να ευχαριστήσουμε τον τεχνοκράτη, διότι μας έδειξε παραστατικά τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Αρκετοί νόμισαν, αφελώς, ότι η ιδιωτικοποίηση θα έφερνε «νοικοκύρεμα» και «περιορισμό των προνομίων» των εργαζόμενων, στα οποία τάχα οφειλόταν η κακοδαιμονία των δημόσιων επιχειρήσεων. Τώρα, βιώνουν τα αποτελέσματα με τις «βουτιές» στην τσέπη τους.
Οσο για την κυβέρνηση, ο διάλογος ανάμεσα σε δημοσιογράφους και τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα είναι χαρακτηριστικός για την αμηχανία της από την κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ, που δεν πήρε υπόψη της το πολιτικό τάιμινγκ, αλλά και για την αποφασιστικότητά της να μείνει πιστή στις αρχές της καπιταλιστικής λειτουργίας αυτής της επιχείρησης, που χρησιμοποιείται ως πιλότος για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επενδύσεις που παλαιότερα αποτελούσαν κρατικό προνόμιο.
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 8% κ. υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ώρα για να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα. Υπάρχουν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί με τους οποίους αυξάνονται τα τιμολόγια και της ΔΕΗ. Τούτη την ώρα, αυτό που προέχει είναι να συνδράμουμε εκείνους που δοκιμάζονται και να ανταποκριθούμε με αμεσότερη παρέμβαση για να κάνουμε την ταλαιπωρία των πολιτών εξαιτίας της κακοκαιρίας λιγότερη».