Τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, όπως δείχνει ο λογιστικός έλεγχος που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Ιανουαρίου από τον αμερικάνο γενικό επιθεωρητή των δαπανών ανοικοδόμησης, αποτελεί η διαχείριση του κονδυλίου των 21 δισ. δολαρίων που έχει διαθέσει η αμερικάνικη κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ.
Στην έκθεση 42 σελίδων που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής και αφορά μόνο στην περιοχή του νότιου και κεντρικού Ιράκ, που περιλαμβάνει τη Νατζάφ, την Καρμπάλα και τη Χίλα, αναφέρεται ότι βρέθηκαν προβλήματα σε 907 μεγάλες συμφωνίες και σε περισσότερες από 1200 μικρότερες. Πολλές δεν είχαν τα απαιτούμενα ντοκουμέντα, άλλες δεν είχαν επικυρωθεί σωστά ή είχαν δοθεί χωρίς διαγωνισμό και σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν πού είχαν καταλήξει υλικά που είχαν αγοραστεί και πληρωθεί.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά περιστατικά αποκαλυπτικά του μεγέθους της διαφθοράς και της ρεμούλας των αμερικάνικων αρχών κατοχής και των ιρακινών λακέδων τους.
Τρεις μήνες αφότου καταβλήθηκαν από την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση 660.000 δολάρια για την ανακαίνιση του γενικού νοσοκομείου της Χίλα, το ασανσέρ, το οποίο υποτίθεται είχε αντικατασταθεί, γκρεμίστηκε σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, στο δε εργολάβο είχαν καταβληθεί όλα τα χρήματα παρόλο που το 20% των εργασιών δεν είχε γίνει.
Ενας αμερικάνος στρατιωτικός, που συνόδευε την ιρακινή ολυμπιακή ομάδα στις Φιλιππίνες, έπαιξε σε τυχερά παιχνίδια 40.000 δολάρια. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από το ταμείο της περιοχής, χωρίς να κρατηθεί οποιοδήποτε στοιχείο για τον προορισμό τους.
Καταβλήθηκαν 3.3 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά 160 αυτοκινήτων, τα ίχνη των οποίων δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οι ελεγκτές, γιατί δεν υπήρχε κανένα ντοκουμέντο. Επίσης καταβλήθηκαν χρήματα για την αγορά πυρομαχικών και όπλων για την προστασία υποτίθεται του προσωπικού στα έργα ανοικοδόμησης, αλλά δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για το πού τελικά κατέληξαν τα όπλα.
Παρόλο που μια συμφωνία ύψους 473.000 δολαρίων για την εγκατάσταση υπηρεσίας ίντερνετ στο Ραμάντι ακυρώθηκε, γιατί οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να την επιβλέπουν, ο εργολάβος πληρώθηκε όλο το ποσό.
Σ’ ένα εσωτερικό ντοκουμέντο, που χρονολογείται τον Απρίλη του 2005, οι συντάκτες αξιωματούχοι λένε: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επαληθεύσουμε αν το έργο ολοκληρώθηκε, γιατί δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο ακριβώς στο Ραμάντι επρόκειτο να κατασκευαστεί. Φαίνεται ότι ο εργολάβος πληρώθηκε».
Οι αποκαλύψεις αυτές είναι φυσικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τέσσερις ακόμη εκθέσεις λογιστικών ελέγχων και κάποιοι, ελάχιστοι, αναγκαστικά θα την πληρώσουν για να κλείσει το θέμα. Τέσσερα άτομα έχουν ήδη προφυλακιστεί, αλλά οι κύριοι υπεύθυνοι, η αμερικάνικη κατοχική διοίκηση και οι λακέδες της, θα μείνουν σίγουρα στο απυρόβλητο.