Με τη συμμετοχή σε πολύ υψηλά ποσοστά (που άγγιξε το 78%) και σε ήπιο σε γενικές γραμμές κλίμα ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές (οι πρώτες μετά από μία δεκαετία). Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τα αποτελέσματα ορισμένων exit polls, που αναφέρονται σε δείγμα 6.500 ψηφοφόρων και δίνουν στη Φατάχ το προβάδισμα με 42%, έναντι της Χαμάς με 34%. Ομως, μερικές ώρες αργότερα, το πρωί της Πέμπτης, τα ενδεικτικά αυτά αποτελέσματα είχαν ανατραπεί άρδην. Πηγές προσκείμενες στη Φατάχ δήλωναν ότι η Χαμάς κερδίζει πανηγυρικά τις εκλογές καταχτώντας τις 70 από τις 132 έδρες του Παλαιστινιακού νομοθετικού σώματος.
Στις εκλογές πήραν μέρος 11 κόμματα, όμως η συντριπτική πλειοψηφία αναμενόταν να υποστηρίξει τις δύο μεγάλες παρατάξεις, τη Φατάχ με επικεφαλής τον φυλακισμένο Παλαιστίνιο αγωνιστή και καταδικασμένο σε πέντε φορές ισόβια Μαρουάν Μπαργκούτι, και το συνδυασμό «Αλλαγή και Μεταρρύθμιση» της Χαμάς. Ακόμα κι αν τελικά επικρατήσει η Φατάχ, που χρηματοδοτήθηκε ανοιχτά από τους Αμερικάνους με 2 εκατομμύρια δολάρια, όπως αποκάλυψαν δύο αμερικάνικες εφημερίδες και κατήγγειλε η Χαμάς, η πολιτική κατάσταση στην Παλαιστίνη δεν θα είναι η ίδια με πριν. Γιατί μια νίκη της Φατάχ θα είναι προϊόν εκβιασμού των ΗΠΑ και της ΕΕ, που απείλησαν ανοιχτά με διακοπή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστίνη, αν κερδίσει η Χαμάς, αλλά και της δημοτικότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, που από τους Σιωνιστές θεωρείται «τρομοκράτης».
Πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες θεωρούνταν βέβαιο, ότι η Χαμάς θα αποτυπώσει την σίγουρα αυξημένη επιρροή της με ένα σημαντικό ποσοστό που το πιθανότερο είναι ότι στη Λωρίδα της Γάζας θα της δώσει την πρώτη θέση. Ετσι, το μετεκλογικό σκηνικό στην Παλαιστίνη θα είναι ζόρικο για τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και καθόλου ευχάριστο για τους Σιωνιστές και τους Αμερικάνους. Η Χαμάς διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα μετά τις εκλογές, ενώ ο Μπαργκούτι έτεινε χείρα φιλίας προς τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμμαχήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές και να μην κοιτάνε τις καρέκλες. Πράγμα όμως που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη της Φατάχ και πρώτα απ’ όλα τον πρόεδρο Αμπάς, που γνωρίζουν ότι έτσι θα δυσκολευτούν πολύ να καταλήξουν σε μια συμφωνία «ειρήνευσης» με τους Σιωνιστές. Ο καιρός θα δείξει.