Τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών της 15ης Δεκέμβρη 2005, που ανακοινώθηκαν από την «Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ» την προηγούμενη Παρασκευή 20 Γενάρη (παρουσιάζονται στον πίνακα) μπορεί να μην έχουν επικυρωθεί ακόμα, αποτέλεσαν όμως ήδη την απαρχή σκληρών παζαριών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (η σιιτική «Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία» και η «Κουρδική Συμμαχία») δεν κατορθώνουν να συγκεντρώσουν τα 2/3 των εδρών της νέας Βουλής. Το ποσοστό δηλαδή που απαιτείται για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού. Πράγμα που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να στηριχτούν στις ψήφους τριών ακόμα βουλευτών για να εκλέξουν το νέο πρωθυπουργό, ανοίγοντας έτσι ένα νέο πεδίο διαβουλεύσεων και παζαριών, που ξεκίνησαν την Τρίτη με το σουνιτικό «Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας».
Παζάρια που θα διαρκέσουν βδομάδες και αναμένεται να είναι δύσκολα, καθώς τα σουνιτικά κόμματα απαιτούν την ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο καταγγέλλουν ότι οδηγεί στη διάσπαση της χώρας. Το «Ισλαμικό Κόμμα» μάλιστα υποστήριξε ότι συμμετείχε στις εκλογές, επειδή έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί στην Βουλή και χαρακτήρισε το Σύνταγμα «ωρολογιακή βόμβα για την ακεραιότητα της χώρας», απειλώντας να μποϊκοτάρει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ομως ο ηγέτης του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», τη φιλοϊρανική πολιτική δύναμη που αποτελεί τον κεντρικό κορμό της «Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας», Αμπντέλ Αζίζ Αλ-Χακίμ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ριζικές τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.
Από τη μεριά της, η δεύτερη μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, το «Ιρακινό Μέτωπο για τον Εθνικό Διάλογο» (που κέρδισε 11 έδρες στη νέα Βουλή), δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών εμμένοντας στις καταγγελίες για νοθεία, η πλειοψηφία των οποίων έχει απορριφθεί από την εκλογική επιτροπή (που απέρριψε τις 1.985 απ’ τις 2.012 ενστάσεις). Παρόμοια άποψη – αν και δεν έχει θέσει για την ώρα θέμα επανάληψης των εκλογών – έχει και το «Ισλαμικό Κόμμα», που αποτελεί την κύρια δύναμη του «Μετώπου Ιρακινής Συμφωνίας», ο ηγέτης του οποίου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αποτυπώνουν την πραγματική πολιτική κατάσταση στη χώρα και υποστήριξε ότι η παράταξή του αναμενόταν να πάρει 11 ακόμα έδρες (από τις 44 που κέρδισε) στις εκλογές.
Η ήδη τεταμένη κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη με τις αστυνομικές επιθέσεις σε σουνιτικό προάστιο της Βαγδάτης την περασμένη Δευτέρα και τη δολοφονία ενός σουνίτη κληρικού. Το «Ισλαμικό Κόμμα» κατήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών για τρομοκρατία αναφέροντας σε σχετική του δήλωση ότι «οι στολές του υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίζονται τώρα σαν στολές της τρομοκρατίας» και κάλεσε το σουνιτικό πληθυσμό να αντιμετωπίσει με οποιοδήποτε τρόπο τις εγκληματικές συμμορίες του υπουργείου Εσωτερικών. Από τη μεριά του ο «Σύνδεσμος των Μουσουλμάνων Κληρικών», που αντιτίθεται στην αμερικανοβρετανική κατοχή στη χώρα, δήλωσε ότι «οι κατακτητές και η κυβέρνηση εξακολουθούν να υιοθετούν την τρομοκρατία και τις δολοφονίες και ασκούν ρατσιστικές και φυλετικές διακρίσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράκ».
Ολα αυτά γίνονται και την ίδια στιγμή οι επιθέσεις του αντάρτικου συνεχίζονται (χαρακτηριστική είναι η κατάρριψη ενός ακόμα αμερικάνικου ελικοπτέρου), όπως και οι επιδρομές των Αμερικάνων σε αρκετές πόλεις του Δυτικού Ιράκ όπου καταδιώκουν «τρομοκράτες»…