Δεν περιμένουμε, βέβαια, από τα χαμόγελα και τις τυπικές επίσημες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες να πληροφορηθούμε τι ακριβώς ειπώθηκε στη Ν. Μπακογιάννη από την Κ. Ράις, στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον. Τα ουσιαστικά ζητήματα συζητιούνται όταν κλείσουν οι πόρτες. Τότε που οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρατούν τα χαμόγελα και μιλούν με τη σκληρή και κυνική γλώσσα του ιμπεριαλιστή επικυρίαρχου, μη παραλείποντας ακόμα και τα μπινελίκια, όπως έχουν παραδεχτεί στις «αναμνήσεις» τους αρκετοί έλληνες αστοί πολιτικοί.
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με βάση τα γεγονότα. Η πρόσκληση της Μπακογιάννη για συνάντηση με την Ράις ήρθε εσπευσμένα, μια μόνο μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να μην ενεργοποιήσει την «οψιόν» για την αγορά 10 επιπλέον αμερικανικών F-16. Η πείρα και η Ιστορία μας λένε ότι η Ράις πρέπει να προειδοποίησε τη Μπακογιάννη, ότι η κυβέρνηση Μπους δε θα δεχτεί αποκλεισμό των αμερικάνικων μονοπωλίων οπλικών συστημάτων από τις πλούσιες (και δυσβάσαχτες για τον ελληνικό λαό) προμήθειες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων. Αν η πλάστιγγα δε γείρει αποφασιστικά υπέρ των αμερικάνικων μονοπωλίων στην επόμενη παρτίδα, ο τίτλος του «στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», που με τόσο καμάρι παρουσίασε ο Καραμανλής, μετά τη δική του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, θα πάει περίπατο.
Λογικό είναι ακόμα η Ράις να απαίτησε να διαλύσει η ελληνική κυβέρνηση κάθε σύννεφο, κάθε σκιά για εμπλοκή των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Από πού το συνάγουμε αυτό; Από τη δήλωση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ: «Για το θέμα των υποκλοπών δε γίνονται δηλώσεις».
Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι έτσι κι αλλιώς μια ετεροβαρής σχέση, μια σχέση ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν τα «κιλά» τους και προσπαθούν να ελιχτούν ανάμεσα στα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οταν ένας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, κάτι δίνει, προσδοκώντας κάτι να πάρει στο μέλλον. Η Ντόρα έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, εισπράττοντας μόνο μια ακόμα ανούσια πρόσκληση της Ουάσιγκτον προς τα Σκόπια, να συμφωνήσουν με την Ελλάδα για το όνομα, προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ισως μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα να έχουμε μια ακόμη πρωτοβουλία του ΟΗΕ για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στα δυο μέρη.