Η ανάπτυξη του νέου σώματος ασφαλείας από μαχητές της Χαμάς και των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη και ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς, πυροδότησε νέες εντάσεις στο εσωτερικό της Παλαιστίνης, στο βαθμό που πολλοί να μιλούν για κίνδυνο ξεσπάσματος ενός ανεξέλεγκτου εμφυλίου πολέμου με απρόβλεπτες διαστάσεις. Απ’ ότι φαίνεται όμως, παρά τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά δύο στενών συνεργατών του Αμπάς (του Αμπού Σαμπάκ, επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας, για τον οποίο το «Παλαιστινιακό Κέντρο Ενημέρωσης», που πρόσκειται στη Χαμάς, αναφέρει ότι ηγούνταν ενός τάγματος θανάτου, μέλη του οποίου πυροβόλησαν ιορδανό διπλωμάτη στις πρόσφατες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, και του Ταρκέκ Αμπού Ρατζάμπ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από έκρηξη βόμβας στο αρχηγείο του), ο Αμπάς δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά, παρά μόνο βγήκε και δήλωσε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος απαγορεύεται».
Παρά το γεγονός ότι η παράλληλη δύναμη ασφαλείας, που συγκροτήθηκε απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, Σαΐντ Σιγιάμ (της Χαμάς), έγινε σε ευθεία αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του Αμπάς, ο ίδιος ο Αμπάς δε βγήκε πουθενά να καταγγείλει ο ίδιος το νέο σώμα, παρά άφηνε τους συνεργάτες του να διαρρέουν ότι δεν το εγκρίνει. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια είχε δηλώσει ότι το ζήτημα είναι λήξαν και ότι η νέα δύναμη ασφαλείας είναι νόμιμη και με τη σύμφωνη γνώμη του Αμπάς. Ο Αμπάς είναι περισσότερο απασχολημένος με την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ και τις συζητήσεις με την ισραηλινή ΥΠΕΞ, Τζίπι Λίβνι, τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει κανονικά την πολιτική της «αποδέσμευσης» του Σαρόν.
Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρ, για να ρίξει στάχτη στα μάτια, πήρε απόφαση να διαλυθούν ορισμένοι «παράνομοι» εποικισμοί (η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά για να μη γίνει παρανόηση ότι πιστεύουμε πως υπάρχουν και «νόμιμοι» εποικισμοί, γιατί κατά τη γνώμη μας όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι), χωρίς όμως να πει ποιοι και πότε, ενώ δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με τον Αμπάς, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι αν μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια δεν υπάρξει αποτέλεσμα, το Ισραήλ θα κινηθεί μονομερώς στη χάραξη των συνόρων.
Ομως, την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει τις συλλήψεις και τις στοχευμένες δολοφονίες, συλλαμβάνοντας ηγετικό στέλεχος των «Ταξιαρχιών Ιζ Εντίν Αλ Κασάμ» και δολοφονώντας ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ. Την Τετάρτη το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μαζική επιχείρηση στη Ραμάλα, σκοτώνοντας τέσσερις τουλάχιστον Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πάνω από 40. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή αστυνομία έφτασε στο σημείο να προσάγει για ανάκριση έναν Παλαιστίνιο υπουργό (τον υπουργό ζητημάτων της Ιερουσαλήμ) και δύο ακόμα βουλευτές που πρόσκεινται στη Χαμάς, με το αιτιολογικό ότι οργάνωναν διαδήλωση στο Αλ Ακσά!!! Συνεχίζοντας την πολιτική μαστίγιου και καρότου, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει 11 εκατομμύρια δολάρια (απ’ τα 50 που παρακρατά εντελώς παράνομα) απ’ τα παγωμένα παλαιστινιακά κονδύλια (από φόρους και δασμούς που συλλέγει το ισραηλινό κράτος για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής). Ομως ο Ολμερτ δήλωσε ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε κατευθείαν σε ορισμένα νοσοκομεία κι όχι στην παλαιστινιακή κυβέρνηση που είναι «τρομοκρατική».
Από κοντά οι Αμερικάνοι πέρασαν νέο νόμο δια μέσου της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ψήφισε με 361 υπέρ, 37 κατά και 9 αποχές πιο σκληρά μέτρα κατά της παλαιστινιακής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως «καταφύγιο της τρομοκρατίας». Με το νόμο αυτό αποφάσισαν την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε όλα τα μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής, την διακοπή της οικονομικής βοήθειας ακόμα και από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην Παλαιστίνη και την παρακράτηση τμήματος του ποσού που στέλνει η αμερικάνικη κυβέρνηση στον ΟΗΕ κατά το μέγεθος που ο οργανισμός δίνει στην Παλαιστινιακή Αρχή.