Μια «μαύρη τρύπα» ύψους 1,15 δισ. ευρώ εμφανίστηκε στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο κατά 850 εκατ. και οι δαπάνες ψηλότερες κατά 284 εκατ. ευρώ.
Καταπώς το συνηθίζει, ο γκεμπελίσκος Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία από τη μια προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον εκτροχιασμό με διάφορες γελοίες δικαιολογίες (όπως π.χ. ότι φέτος δεν μεταφέρθηκε πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον Γενάρη, λες και δεν το γνώριζαν αυτό όταν κατήρτιζαν τον προϋπολογισμό) και από την άλλη το έπαιζε «κουλ», δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι όλα εξελίσσονται όπως είχαν προγραμματιστεί. Ακόμα και οι κάλπικοι υπολογισμοί που παρουσίασε, όμως, αποκάλυπταν νέο πετσόκομμα του ισχνότατου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει βαθύτερη «ύφεση» κι αυτό το ξέρει ακόμα και ένας πρωτοετής οικονομικής σχολής. Κατά τον Παπακωνσταντίνου, όμως, «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήδη ξεκίνησε»!
Αμέσως μετά τα χοντρά ψέματα, πάλι καταπώς το συνηθίζει, ο Παπακωνσταντίνου άρχισε τη φιλολογία για νέα μέτρα, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταστεί άχρηστος πριν καν εκπνεύσει ο τρίτος μήνας εφαρμογής του. Μίλησε για «ρίσκα» που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν στην εκπόνηση πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα πέρα απ’ αυτά που έχουν ήδη παρθεί ή ανακοινωθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 (όπως το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης μ’ αυτόν του πετρέλαιου κίνησης και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων).
Αυτό το καινούργιο «μίνι πακέτο» των 1,8 δισ. (0,75% του ΑΕΠ) επιβάλλεται από την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας είχαν ήδη επισημάνει «ρίσκα και ενδεχόμενες αστοχίες» στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Παπακωνσταντίνου απλά σπεύδει να το ανακοινώσει, πριν έρθει πάλι στην Αθήνα το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας (αναμένεται τον Απρίλη).
Οπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμα στον καταμερισμό αυτού του «μίνι πακέτου» μεταξύ εσόδων και δαπανών.
Αυτό το πακέτο αφορά τον φετινό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο του οποίου «τρέχουν» ήδη τα γνωστά μέτρα πετσοκόμματος των μισθών και των συντάξεων και φορομπηξίας, κυρίως στον τομέα των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης). Δίπλα σ’ αυτό, όμως, ήδη προετοιμάζεται εντατικά το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-2015. Με το γνωστό ξεδιάντροπο τρόπο τους τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν καθημερινά ότι το πρόγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Πώς θα εξασφαλιστούν, όμως, τα τεράστια ποσά που προβλέπονται, τα οποία είναι σχεδόν όσο το συνολικό «πακέτο» του Μνημόνιου;
Η μείωση του μισθολογικού «κόστους» θα είναι 4,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα πρέπει να εξασφαλιστούν από τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων. Πώς θα εξασφαλιστούν αυτά τα τεράστια κονδύλια, εκτός από το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων (το πώς θα βαφτιστεί αυτό δεν έχει καμιά σημασία) και το πετσόκομμα διάφορων κοινωνικών δικαιωμάτων; Η εξαίρεση περισσότερων συνταξιούχων από το άθλιο επίδομα του ΕΚΑΣ, που ήδη έχει πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, μας δίνει μια πρώτη μικρή γεύση αυτών που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.
Θα έχουμε, ακόμη, νέα χτυπήματα στην κοινωνική ασφάλιση (επικουρικές συντάξεις και στη συνέχεια ξανά κύριες συντάξεις), μαζική έξοδο εργαζόμενων από το καθεστώς ΒΑΕ και, βέβαια, σπρώξιμο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα Κίνας. Αυτή η στρατηγική διακηρύσσεται ευθέως πλέον από την κεφαλαιοκρατία που αποθρασύνεται όσο βλέπει ότι οι εργαζόμενοι είτε δεν αντιδρούν καθόλου είτε αντιδρούν σπασμωδικά, χωρίς οργάνωση και χωρίς σχέδιο.