Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του
  • Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
  • Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ετοιμος ο «γύψος»
Πολιτική

Ετοιμος ο «γύψος»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Μαρ 2011, 00:00

«Δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται, όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια, να γίνονται απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας, με τέτοιο τρόπο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τον ελληνικό λαό ο Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Τα κεφάλια κάτω, τα κεφάλια μέσα, μούγκα στη στρούγκα, αποδοχή της εξαθλίωσης, «κινεζοποίηση», για να μπορούμε ν’ αποπληρώσουμε το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο, το οποίο έσπευσε –οποία φιλανθρωπία!– να μας σώσει.

Δυο μέρες πριν, στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, οι «17» είχαν στείλει το δικό τους μήνυμα, με ειδική αναφορά μόνο για την Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων της προεδρίας, που ήταν η εξής: «Οι 17 καλοσωρίζουν την επιτευχθείσα πρόοδο κατά την εφαρμογή των συνεχιζόμενων προγραμμάτων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Ιρλανδία και την ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα για την εφαρμογή τους, να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει, και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο με την ισχυρότερη δυνατή νομική βάση, η οποία θα αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβερνητική προπαγάνδα, με την αμέριστη συμπαράσταση των αστικών ΜΜΕ, φρόντισε να εξαφανίσει αυτό το σημείο (κι όταν δεν το εξαφάνισε, να το αφήσει εκτός κάθε ανάλυσης ή συζήτησης) και να καταστήσει κύρια τα αναμενόμενα: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας στα 7,5 χρόνια, μείωση του επιτοκίου στο επίπεδο αυτού που δανείζεται η Ιρλανδία (η μείωση είναι 0,4% και όχι 1%, όπως με κουτοπονηριά παρουσιάστηκε) και δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ν’ αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά (το ευρωομόλογο, που υποτίθεται ότι αποτελούσε ελληνική πρόταση, ούτε που συζητήθηκε, μιας και η Γερμανία το είχε ξεκόψει από την αρχή ότι δεν το συζητά καν).

Είχε στηθεί, βέβαια, από τα πριν το σκηνικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του… Ναστραντίν Χότζα. Δραματικοί τόνοι, αναλύσεις για επερχόμενη καταστροφή, εθνικά καμπανάκια, προετοίμαζαν για άρνηση ικανοποίησης των «ελληνικών αιτημάτων». Οπότε, όταν «τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν», στήθηκε η φιέστα της «μεγάλης εθνικής επιτυχίας», χάριν της οποίας όλοι θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο για να καταλάβει ότι, πέρα από τον όρο του ξεπουλήματος κρατικής περιουσίας στο πρωτοφανές στην ιστορία του ελληνικού κράτους ύψος των 50 δισ. ευρώ, η αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της προεδρίας, την οποία παραθέσαμε παραπάνω, προδιαγράφει δυο ακόμα υποχρεώσεις που ανέλαβε ο Παπανδρέου.

1. Να κατοχυρώσει τη «δημοσιονομική πειθαρχία» είτε με τροποποίηση του συντάγματος είτε με νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος («με την ισχυρότερη δυνατή νομική βάση»). Η Ελλάδα, λοιπόν, γίνεται η πρώτη χώρα που προσχωρεί στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», πριν καν αυτό υιοθετηθεί από την ΕΕ. Και μάλιστα, προσχωρεί με τη μορφή  που ζητούσε αρχικά η Γερμανία, μετατρεπόμενη έτσι σε «λαγό» του γερμανογαλλικού άξονα.

2. Να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο, μετά την προσφυγή στον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), η οποία ανακοινώθηκε. Αυτό το τελευταίο πέρασε εντελώς στα μουλωχτά στη χώρα μας.

Νέο Μνημόνιο

Οπως είναι γνωστό, το ελληνικό Μνημόνιο για το δανεισμό των 110 δισ. από την τρόικα υπογράφτηκε πριν δημιουργηθεί ο Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης. Αυτός ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για την Ιρλανδία και όποια άλλη χώρα χρειαστεί να ζητήσει την παρέμβασή του. Η προσφυγή σ’ αυτόν τον μηχανισμό, η λειτουργία του οποίου λήγει το 2013, θα συνοδευτεί φυσικά από νέο Μνημόνιο.

Γιατί η Ελλάδα προσέφυγε σ’ αυτό το μηχανισμό; Γιατί απλούστατα αδυνατεί να δανειστεί «με λογικούς όρους» από τις «αγορές». Ηδη, ο Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη του συμβουλίου Eurogroup, την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε (με το γνωστό του τρόπο), ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σ’ αυτό το μηχανισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες το 2012, διότι αυτές δεν καλύπτονται από το υπόλοιπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Περιττεύει να πούμε ότι δεν έχουν καμιά αξία αυτά που είπε, ότι πιστεύει και ελπίζει πως δεν θα χρειαστούν νέα δάνεια από το Μηχανισμό, διότι θα υπάρξει δανεισμός από τις «αγορές», ίσως και μέσα στο 2011! Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι τέτοια εποχή (θυμόσαστε το «γεμάτο περίστροφο πάνω στο τραπέζι», που θα τρόμαζε τις «αγορές» και θα αποκλιμάκωνε τα spreads). Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ότι την επαύριο της απόφασης των «17», η οποία κατά τον Παπακωνσταντίνου θα τρόμαζε τους «κερδοσκόπους» και ενώ υποτίθεται (πάλι κατά τον Παπακωνσταντίνου) ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν είναι έτοιμα να τρίξουν τα δόντια στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που υποβιβάζουν την αξιοπιστία χωρών όπως η Ελλάδα, αμφισβητώντας τις αξιολογήσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η Moody’s, λες και το έκανε επίτηδες, για να στείλει ένα μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δε μασάει, έκανε μια ξεγυρισμένη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας, φέρνοντας πιο κοντά τη μέρα που αυτή η ευρωπαϊκή χώρα θα προσφύγει στον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης.

Φαντάζεστε τι δυνατότητες θα έχει η Ελλάδα, που στην αξιολογική κλίμακα είναι πολύ πιο κάτω από την Πορτογαλία, να βγει και να δανειστεί από τις «αγορές». Ο δρόμος προς τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης είναι μονόδρομος και γι’ αυτό, άλλωστε, ο Παπανδρέου έκανε τόσο νωρίς την προσφυγή (περίπου ένα χρόνο από τότε που θα χρειαστούν νέα δάνεια). Φυσικά, ο Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει πως δεν θα χρειαστούν μέτρα πέραν αυτών του υπάρχοντος Μνημόνιου. «Ξεχνά» να πει ότι ήδη το υπάρχον Μνημόνιο «φού-σκωσε» από το Νοέμβρη σε ποσοστό 60% του υπάρχοντος, όπως επίσης «ξέχασε» να πει πως τα 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις ήδη περιλαμβάνονται στο υπάρχον Μνημόνιο, μετά και τις αναφορές και της τρόικας και της συνόδου κορυφής των «17». Αν είναι να… γκαστρώνεται συνεχώς το υπάρχον Μνημόνιο, τότε πράγματι δεν χρειάζεται καινούργιο. Αλλά αυτό είναι παιχνίδι με τις λέξεις και όχι πραγματικότητα. Επειδή, λοιπόν, εμάς δεν μας αρέσει να παίζουμε με τις λέξεις, σημειώνουμε ότι στα συμπεράσματα της προεδρίας, μετά την ευρωσύνοδο της 11ης Μάρτη, αναφέρεται ότι οι χρηματοδοτήσεις από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης θα γίνονται με αυστηρούς όρους («strict conditionality»). Αυτό παραπέμπει σε νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα αν αυτό θα ενσωματωθεί στο υπάρχον, όπως συνέβη και με τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 και με τα 50 δισ. των ιδιωτικοποιήσεων.

Και βέβαια, για να μη μας περνάει για… Χαχόλους ο κάθε Παπακωνσταντίνου, πρέπει να σημειώσουμε και πάλι πως όταν οι κερδοσκόποι του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου «παίζουν» με την προοπτική χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους (έστω και «ελεγχόμενης», μέσω «αναδιάρθρωσης» του χρέους), δεν το κάνουν για πλάκα. Ούτε οι διεθνείς αξιολογικοί οίκοι, όπως η Moody’s και η S&P, που ρίχνουν τις υποτιμήσεις σαν το χαλάζι, κάνουν πλάκα. Η καλύτερη επιβεβαίωση όλων αυτών ήρθε από έναν άνθρωπο υπεράνω υποψίας, από τον επικεφαλής του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ. O άνθρωπος που στις 20 Γενάρη δήλωνε πως «η άποψη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, ότι οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει αυτόν τον κίνδυνο», την περασμένη Τετάρτη είπε μιλώντας σε επιτροπή του γερμανικού κοινοβούλιου ότι το ερώτημα αν η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί!

Τον Απρίλη τα πρώτα μέτρα

Ο «γύψος», λοιπόν, είναι ήδη έτοιμος. Τα πρώτα στοιχεία του θα τα πληροφορηθούμε μέχρι τα μέσα Απρίλη, όταν θα δοθεί στη δημοσιότητα το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής μέχρι το 2015, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μάη. Μέχρι τα τέλη Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να έχει σταλεί στην τρόικα και ένα πρώτο σχέδιο, «σε αδρές γραμμές», για τα ξεπουλήματα κρατικής περιουσίας που θα γίνουν.

Και τι θα γίνει μετά το 2013; Θα πάνε όλα τέλεια, ώστε η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM); Ακόμα και ο Παπακωνσταντίνου απαντά στο σχετικό ερώτημα, ότι «είναι μια υποθετική συζήτηση, στην οποία δεν θέλει να μπει»! Στη συνέχεια, προφανώς επειδή κατάλαβε ότι άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο, αλλά και χωρίς να παραλείψει να πει με νόημα ότι «είναι προφανές, ότι ο νέος μηχανισμός, για όποια χώρα και αν μπει, σημαίνει νέο πρόγραμμα», έσπευσε να συμπληρώσει τα… καθιερωμένα: «Πιστεύ-ουμε ότι δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε κανένα νέο πρόγραμμα, θα εκτελεστεί σωστά αυτό το πρόγραμμα και θα βγει η χώρα από την κρίση». Κι αμέσως έκλεισε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οταν οι πάντες προβλέπουν, ότι τα επόμενα χρόνια το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 160% με 170% του ΑΕΠ, είναι δυνατόν να παίρνει κανείς στα σοβαρά όσα λέει ο Παπακωνσταντίνου;

Δρακόντειο πλαίσιο

Η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των «17» αναμένεται να επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη. Μπορεί το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» να μετονομάστηκε σε «Σύμφωνο για το ευρώ», προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα, μπορεί ορισμένοι να εξακολουθούν να επιτίθενται στον γερμανογαλλικό άξονα, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε ότι το «Σύμφωνο για το ευρώ δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία και θα αποτύχει», εκφράζοντας ανοιχτά το φόβο του ότι το νέο Σύμφωνο «θα γίνει ακόμα ένα νεογέννητο που πέθανε», μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ με το γερμανο-γαλλικό άξονα (ο Τρισέ θεωρεί ότι είναι λάθος να μην επιβάλλονται σκληρές και αυτόματες κυρώσεις στις χώρες που θα παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ είναι εξοργισμένος από την άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει στον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ώστε να απαλλαγεί η ΕΚΤ από την υποχρέωση να εξακολουθεί να στηρίζει τις υπερχρεωμένες χώρες, στηρίζοντας τις τράπεζές τους, αλλά και να  ξεφορτωθεί τα ομόλογα αυτών των χωρών που έχει αγοράσει), μπορεί ο καυγάς το επόμενο Περασκευοσάββατο να είναι σκληρός και να χρειαστούν και άλλες σύνοδοι μέχρι το Σύμφωνο να φτάσει στην τελική του αποκρυστάλλωση, όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, που εδώ και ένα χρόνο αποτελούν τα πρώτα πειραματόζωα του εγχειρήματος «κινεζοποίησης» του ευρωπαϊκού προλεταριάτου.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αφορά μόνο τον διιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στο εσωτερικό της ΕΕ. Δηλαδή, δεν θα επιβάλλονται αυτόματα οι πολιτικές από το διευθυντήριο, αλλά μέσα από μια πολιτική διαδικασία. Οι ηγέτες των κρατών θα καθορίζουν κάθε χρόνο τους στόχους που θα πρέπει να πετύχουν στο επόμενο 12μηνο οι χώρες και θα αξιολογούν για καθεμία τα αποτελέσματα που «έπιασε»,  με βάση έκθεση της Κομισιόν. Ομως, η επιλογή «των αναγκαίων πολιτικών δράσεων αποτελεί ευθύνη κάθε κράτους-μέλους». Κάθε κυβέρνηση θα προσαρμόζει τους υποχρεωτικούς αυτούς στόχους, εκτός της φορολογίας, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Από εκεί και πέρα, ζητείται συγκράτηση των μισθών, ώστε αυτοί να εξελίσσονται «στην ίδια γραμμή με την παραγωγικότητα». Ζητούνται μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, ώστε να καταστεί ο τομέας της απασχόλησης πιο ελκυστικός και να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης (δηλαδή, μετατροπή των μισθωτών εργατών σε δούλους). Ζητούνται συνεχείς αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, με βάση το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα. Και καλούνται οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς συγκράτησης του χρέους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠολιτικά ρετάλια
Επόμενο άρθρο Ορμα Τζακ να βρούμε το φορκάστ…

Σχετικά Αρθρα

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

Πολιτική 7 Ιούλ 2025, 05:51

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική 4 Ιούλ 2025, 20:22

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 22:02

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

Πολιτική 3 Ιούλ 2025, 14:53

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Στις 20 Οκτώβρη το εφετείο για το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και τον Κασιδιάρη

Η καταδίκη τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη

Πολιτική 30 Ιούν 2025, 19:55
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του

7 Ιούλ 2025, 13:00
Κόντρες

Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς

7 Ιούλ 2025, 08:00
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo