Κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, αργά το βράδυ, εδώ και τέσσερα χρόνια, γιγάντια μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, με επιβάτες σοβαρά τραυματισμένους Αμερικάνους στρατιώτες από το ιρακινό πολεμικό μέτωπο, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ρίιντ.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό «TIME» (18/1/07), την περασμένη Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, έφτασε στην αεροπορική βάση Άντριους ο 500ος ακρωτηριασμένος, ένας 24χρονος δεκανέας, που έχασε και τα δυο του πόδια στις 12 Ιανουαρίου από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανσμό τοποθετημένο στο οδόστρωμα. Ο δεκανέας μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 57, στο διάσημο κέντρο για ακρωτηριασμένους του νοσοκομείου Γουόλτερ Ρίιντ.
Οι ακρωτηριασμοί άκρων στο Ιράκ είναι διπλάσιοι από κάθε άλλο πόλεμο του 20ου αιώνα, εκτός από τον πόλεμο του Βιετνάμ, για τον οποίο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Οι 500 σοβαροί ακρωτηριασμοί (οι ακρωτηριασμοί δακτύλων ποδιών και χεριών δεν υπολογίζονται) αντιπροσωπεύουν το 2.2% των 22.700 Αμερικάνων στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί σε ώρα μάχης, αλλά ανεβαίνει στο 5% στην κατηγορία των στρατιωτών, τα τραύματα των οποίων τους εμποδίζουν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους.
Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται στους δρόμους και πυροδοτούνται με τηλεχειρισμό είναι το όπλο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στον πόλεμο του Ιράκ. Οι ισχυρές εκρήξεις που προκαλούν μετατρέπουν σε συντρίμμια τα αμερικάνικα Χάμβι και όσοι από τους στρατιώτες επιζούν, σε πολλές περιπτώσεις χάνουν τα άκρα τους, γιατί ο εξοπλισμός τους προστατεύει μόνο τα ζωτικά τους όργανα. Το 2004, οι σοβαροί ακρωτηριασμοί έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 156. Την επόμενη χρονιά μειώθηκαν, γιατί ενισχύθηκε η θωράκιση των Χάμβι. Οι αντάρτες απάντησαν με ισχυρότερες βόμβες και άρχισαν πάλι να αυξάνονται, με αποτέλεσμα το 2006 να φτάσουν στους 128. Περίπου το 25% από τους 128 ακρωτηριασμένους στρατιώτες έχασαν περισσότερα από ένα άκρο, έναντι μόλις 13% το 2004, στοιχείο ενδεικτικό της σφοδρότητας των εκρήξεων που προκαλούν οι συνεχώς βελτιούμενοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η ιρακινή αντίσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, από τις βόμβες αυτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 1.168 Αμερικάνοι στρατιώτες, από τους οποίους 71 τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνολικά, ο αριθμός των Αμερικάνων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ έχει ξεπεράσει τους 3.065.