Το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα την τραβήξει την υπόθεση της Αγροτικής (ήδη δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της διοίκησης της τράπεζας για «απιστία σε βάρος του Δημοσίου»). Βλέπετε, ο διοικητής της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος είναι κουμπάρος του Καραμανλή και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι χτυπώντας τον θα καταφέρουν να «περάσουν» την πύλη του Μαξίμου και να χτυπήσουν τον Καραμανλή που κρατιέται στο απυρόβλητο.
Περί τίνος πρόκειται; Η διοίκηση της ΑΤΕ, τράπεζας που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού κράτους (έχει την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού της κεφάλαιου), αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων της (750 εκατ. ευρώ) σε hedge funds υψηλού ρίσκου. Τους κινδύνους από αυτή την τοποθέτηση σημείωσαν και οι ελεγκτές της ΤτΕ, που θεώρησαν ότι δεν συνιστά χρηστή διαχείριση η τοποθέτηση του 70% από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (δηλαδή από λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε) σε προϊόντα τόσο υψηλού ρίσκου. Συνήθως οι τράπεζες τοποθετούν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους σε τέτοια προϊόντα.
Ως εδώ δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για σκάνδαλο. Για οσμή σκανδάλου, ίσως, μιας και η κακοδιαχείριση τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε αμέλεια ή λάθη. Ομως εδώ έγινε και άλλο παιχνίδι. Μια μεγάλη τράπεζα, όπως η ΑΤΕ, έχει εκείνα τα έμπειρα στελέχη που μπορούν να βγουν στη διεθνή πιάτσα του χρηματιστηριακού τζόγου και να βρουν τις κατάλληλες τοποθετήσεις, για να υλοποιήσουν την απόφαση της διοίκησης. Αντί, όμως, η ΑΤΕ να χρησιμοποιήσει τα στελέχη της για να κλείσει συμφωνία με τον αμερικάνικο επενδυτικό οίκο Carlyle Investment Management LLC, χρησιμοποιήθηκαν μεσάζοντες οι οποίοι «συνέστησαν» την Ατε στην Carlyle. Μεσάζοντας είναι η off shore εταιρία Ealy International SA, αγνώστων λοιπών στοιχείων (!), στην οποία η Carlyle πλήρωσε προμήθεια 1% (δηλαδή, 7,5 εκατ. ευρώ).
Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να μην καταλάβει ότι η Carlyle δεν είχε καμιά ανάγκη να πληρώσει προμήθεια σε κάποιους που της «σύστησαν» την ΑΤΕ. Κι αν πλήρωνε, δεν θα ενημέρωνε γι’ αυτό με έγγραφό της τη διοίκηση της ΑΤΕ, μολονότι στη σχετική αλληλογραφία γίνεται επίκληση «σχετικών κανονισμών των ΗΠΑ» που ζητούν επιβεβαίωση από την ΑΤΕ για τη «σύστασή» της στην Carlyle από την Ealy. Aυτό τo 1% εμάς μας μυρίζει μίζα. Δεν ξέρουμε τι θα μπορέσουν (ή τι θα θελήσουν) να αποδείξουν οι Πασόκοι και τι εξέλιξη θα υπάρξει σ’ αυτό το σκάνδαλο. Αν αναφερόμαστε σ’ αυτό είναι γιατί μας δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς γίνονται οι μεγάλες «δουλειές».