Το πιο πιθανό είναι αύριο το βράδυ ο Νικήτας Κακλαμάνης να έχει εκλεγεί νέος δήμαρχος Αθηναίων (του φτάνει ένα 42%). Το σκάνδαλο της προεκλογικής χρηματοδότησής του, όμως, από φαρμακευτικές εταιρίες δεν ξεπλένεται με καμιά εκλογή. Αν υπήρχε φιλότιμο, ο Καραμανλής θα έπρεπε να τον στείλει στο σπιτάκι του και ν’ αφήσει άλλον να ηγηθεί του νεοδημοκρατικού συνδυασμού στην πρωτεύουσα. Ομως, το φιλότιμο είναι είδος εν πλήρει ανεπαρκεία (μάλλον εξαφανισμένο) στην αστική πολιτική.
Υπήρξε σκάνδαλο; Αυτό πια είναι ηλίου φαεινότερο. Και μόνο τα μούτρα του Νικήτα στην εκπομπή του Πρετεντεράκου να έβλεπε κανείς θα καταλάβαινε ότι ο τυπάκος πιάστηκε στα πράσα. Οτι η «Ελευθεροτυπία» τον έβαλε στο τηγάνι και τον ξερόψηνε σαν βιενέζικο σνίτσελ. Οταν του έβγαλαν την αποκάλυψη ότι πέντε φαρμακευτικές εταιρίες έσκασαν μερικές χιλιάδες ευρώπουλα για να πληρώσουν προεκλογική εκδήλωσή του στο «Ιντερκοντινένταλ», πήγε να το ρίξει στην παλαβή και άρχισε να μιλάει για προεκλογική λάσπη και αθλιότητες με τις οποίες δεν ασχολείται. Ηταν, όμως, υποχρεωμένος να πάει στην εκπομπή του Πρετεντεράκου, στην οποία γύρισε την πλάκα. «Φέρτε μου ένα τιμολόγιο», έλεγε και ξανάλεγε με ξινισμένα μούτρα, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε αφελείς. Και μόνο το γεγονός ότι δεν διέψευδε τίποτα με κατηγορηματικότητα τα έλεγε όλα. Γιατί έτσι και δεν υπήρχε τίποτα, θα έπρεπε να είχε ξεσηκώσει τον κόσμο και να σύρει την εφημερίδα στα δικαστήρια.
Στον αέρα, συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» αποκάλυψε ότι ο Κακλαμάνης διόρισε τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας από τις πέντε φαρμακευτικές εταιρίες ως διοικητή του ΠΕΣΥ Κρήτης. Τον έβαλε δηλαδή υπεύθυνο για τις προμήθειες και όλα τα συναφή μιας ολόκληρης περιφέρειας με κάμποσα νοσοκομεία. Και τι βρήκε να πει ο αθεόφοβος; Οτι τον διοικητή δεν το διόρισε ο ίδιος αλλά η αρμόδια επιτροπή της Βουλής! Λες και απευθυνόταν σε μικρά παιδιά. Οταν όλοι ξέρουν ότι τους ΠΕΣΥάρχες τους διορίζει ο υπουργός και η Βουλή εγκρίνει (η έγκριση είναι εξασφαλισμένη μέσω της κυβερνητικής πλειοψηφίας). Σε δυο μέρες η «Ελευθεροτυπία» του ‘βγαλε και τις θεωρημένες αποδείξεις στο όνομα των πέντε φαρμακευτικών εταιριών, που όλες τις είχε υπογράψει ως πελάτης η γραμματέας του! Πώς έγινε η φτιάξη; Η γραμματέας έκανε τα «κονέ» με τις εταιρίες, αυτές δέχτηκαν να πληρώσουν τα χιλιάδες ευρώπουλα της προεκλογικής φιέστας στο πολυτελές ξενοδοχείο και ρύθμισε μόνη της και τις τεχνικές λεπτομέρειες. Υπέγραψε τις αποδείξεις για λογαριασμό όλων των εταιριών και προφανώς πήρε και τα φράγκα για να εξοφλήσει το ξενοδοχείο. Απλά και συνηθισμένα πράγματα.
Γιατί έδωσαν τα φράγκα οι εταιρίες; Για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν σίγουρο πως ο Κακλαμάνης θα γινόταν υπουργός Υγείας σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ (που διαγραφόταν σίγουρη). Επένδυση έκαναν οι άνθρωποι. Δεν είναι φιλάνθρωποι για να σκορπούν λεφτά τζάμπα.
Αυτά σε ό,τι αφορά τον πολύφερνο Νικήτα, που θα κουβαλάει αυτό το σκάνδαλο σε όλη την υπόλοιπη πολιτική καριέρα του. Αυτά και για τον «αδιάφθορο» Καραμανλή, που όλες αυτές τις μέρες κάνει (ξανά) την πάπια. Ομως, δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος βλέποντας τα δέντρα. Γιατί ο Κακλαμάνης είναι απλώς ένα δέντρο στο δάσος της διαφθοράς των αστών πολιτικών και της διαπλοκής τους με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Το παράδειγμά του είναι χρήσιμο κυρίως ως παράδειγμα. Για να μη μας λένε «φέρτε αποδείξεις» όταν ισχυριζόμαστε ότι οι εταιρίες χρηματοδοτούν τους αστούς πολιτικούς και φτιάχνουν «λόμπι». Σ’ αυτές τις βρομοδουλειές συνήθως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Απλά, καμιά φορά αφήνουν ίχνη πίσω τους και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κάποιοι είναι άτυχοι και ο Κακλαμάνης είναι ένας απ’ αυτούς. Πήγαινε για εξάρες και έφερε ντόρτια.
Μήπως, όμως, μπορούν όλοι οι άλλοι να μας πουν πού βρίσκουν τα λεφτά και χρηματοδοτούν τις προσωπικές προεκλογικές τους καμπάνιες; Πώς γίνεται και ανοίγουν ένα εκλογικό κέντρο στο κέντρο της Αθήνας και μερικά στις γειτονιές; Με τι λεφτά τυπώνουν όλο αυτό το χαρτομάνι και πληρώνουν επαγγελματίες για να το μοιράσουν ή να το τοιχοκολλήσουν; Το πιο προκλητικό είναι πως όλοι κάνουν μετά τις εκλογές μια δήλωση στην οποία αναφέρουν τις εκλογικές δαπάνες οι οποίες πρέπει να είναι μέσα σε κάποια όρια και όλοι παρουσιάζονται συνεπείς με το νόμο, όταν το όριο δε μπορεί να καλύψει ούτε τον «αέρα» για ένα εκλογικό κέντρο (έτσι νομίζετε κλείνει ο άλλος το μαγαζί του για να το κάνει εκλογικό κέντρο ο Φούφουτος; Από κάτι τέτοιες αρπαχτές περιμένουν να κονομήσουν οι έμποροι). Φυσικά, το πολύ παραδάκι το μαζεύουν τα στελέχη πρώτης γραμμής των κομμάτων. Οι προαλειφόμενοι για υπουργοί και οι ομαδάρχες.