Τι εισηγείται η περίφημη Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού των ΤΕΙ, που έστησε η κυβέρνηση μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις χιλιάδες κενές θέσεις στα ΤΕΙ, λόγω της καθιέρωσης της καρμανιόλας της βάσης του 10;
Τη δραστική μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20.000 (από 85.000 περίπου που είναι σήμερα σε 65.000), για να «αναβαθμιστούν» λέει τα Ιδρύματα.
Η Επιτροπή, ως «λαγός» δηλώνει αυτό που επιθυμεί να πράξει η κυβέρνηση και δε μπορεί να το ομολογήσει ανοικτά, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.
Παρά τις παπαρίες περί «γενικευμένης και μαζικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», που η κυβέρνηση δια των πολιτικών στελεχών λέει κατά καιρούς, όλη η πρακτική της συντείνει στην επιστροφή των παλιών καλών καιρών, που μια πολύ περιορισμένη ελίτ μπορούσε να σπουδάσει.
Στην κατεύθυνση αυτή βαρούν τα σφυριά της βάσης του 10, αλλά και οι αλλαγές στο εξεταστικό που ετοιμάζονται και πλευρές τους έχουν διαρρεύσει.
Ολα αυτά είναι η μια πλευρά του δίπολου που καθορίζει τη στόχευση αυτή, να χτυπηθεί δηλαδή αλύπητα η αυξανόμενη τάση της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση. Η άλλη πλευρά του δίπολου είναι οι ρυθμίσεις στα ίδια τα ΑΕΙ που επιβάλλει η διακήρυξη της Μπολόνια (τρεις κύκλοι σπουδών, φοιτητές-πελάτες κ.λπ.).
Η παραπάνω πρόταση της Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού των ΤΕΙ είναι και το ζουμί της ιστορίας της συγκρότησής της.
Οι υπόλοιπες προτάσεις διανθίζουν απλά με περικοκλάδες το έγκλημα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προτάσεις για κάλυψη των κενών θέσεων με υποψήφιους παλαιότερων ετών (με αλλαγή του εξεταστικού, κατοχύρωση βαθμολογίας σε μαθήματα και διάθεση των θέσεων που παραμένουν κενές), η κατάργηση των μετεγγραφών και αντικατάστασή τους από μοριοδότηση, η ανακατανομή εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (λες και η αύξηση των θέσεων στα ΤΕΙ δεν υπήρξε συνειδητή επιλογή του συστήματος, ώστε να μειώνονται οι πανεπιστημιακοί απόφοιτοι και να προσφέρονται καθρεφτάκια διεξόδου στους αποτυχόντες, προερχόμενους κυρίως από τα λαϊκά στρώματα). Επίσης προτείνονται η διδασκαλία των μαθημάτων σε ξένη γλώσσα για την αλίευση φοιτητών-πελατών από χώρες της Βαλκανικής, η διοργάνωση αυτοδύναμων μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ και η άμεση προώθηση των νομοσχεδίων για τα επαγγελματικά δικαιώματα, στην κατεύθυνση της πολιτικής υποβάθμισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που προώθησε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και τώρα προωθεί η ΝΔ, ότι δηλαδή τα ΤΕΙ είναι ήδη «ανώτατα» ιδρύματα ισότιμα των ΑΕΙ.