Στις 9 Οκτωβρίου ξανάνοιξε τελικά το συνοριακό πέρασμα Khyber pass στο βόρειοδυτικό Πακιστάν, το οποίο αποφάσισε να κλείσει η πακιστανική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη αύξηση των αμερικάνικων αεροπορικών βομβαρδισμών στις παραμεθόριες φυλετικές περιοχές και την παραβίαση επανειλημμένα του εναέριου χώρου της χώρας από νατοϊκά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό 3 ακόμη πακιστανών στρατιωτών, με στόχο να πιέσει το Λευκό Οίκο και να εκτονώσει τη λαϊκή οργή που προκαλούν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι το Σεπτέμβριο έφτασαν στους 22, αριθμός τετραπλάσιος από το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών. Οπως είναι γνωστό, μέσω του Πακιστάν περνά το 80% των καυσίμων και των εφοδίων για τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και από το ποσοστό αυτό το 80% περνά μέσω του Khyber Pass και το υπόλοιπο 20% περνά μέσω του συνοριακού περάσματος Chaman στο ΝΔ Πακιστάν.
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα του Khyber Pass έγινε λίγες ώρες μετά την 6η επίθεση από τουλάχιστον 20 ένοπλους σε βυτιοφόρα με καύσιμα στο ΝΔ Πακιστάν, κατά την οποία κάηκαν 30 βυτιοφόρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πυρπολημένων βυτιοφόρων και φορτηγών με νατοϊκά εφόδια στα 100, σε διάστημα 9 ημερών.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ανώτατος τελωνειακός αξιωματούχος στην πακιστανική εφημερίδα «Dawn» (11/10/10), 500 βυτιοφόρα και φορτηγά με καύσιμα και άλλα νατοϊκά εφόδια, που κατευθύνονταν για το δεύτερο συνοριακό πέρασμα Chaman, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, έχουν εξαφανιστεί, αφού πέρασαν τον τελωνειακό έλεγχο. Την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν.
Τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν περάσει από το Chaman τουλάχιστον 60.000 βαριά οχήματα του ΝΑΤΟ, 100 κατά μέσο όρο την ήμέρα, με προορισμό το Αφγανιστάν. Συχνά αναφέρονται περιστατικά λεηλασίας νατοϊκών οχημάτων, γι’ αυτό και σε πολλές περιοχές του Μπαλουχιστάν οι αγορές είναι γεμάτες με λεηλατημένα προϊόντα από νατοϊκά οχήματα. Ομως, άλλο οι λεηλασίες, που αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, και άλλο η εξαφάνιση τόσο μεγάλου αριθμού νατοϊκών οχημάτων. Γεγονός που, σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αποκαλύπτει πόσο ανασφαλείς είναι οι δύο δρόμοι ανεφοδιασμού των νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και κατά συνέπεια πόσο ευάλωτος είναι ο ίδιος ο ανεφοδιασμός τους, παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση κάθε πολέμου.