Στα ελληνικά κανάλια έπαιζε συνεχώς το βίντεο με τον Καραμανλή και τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρουσιάστηκε σαν φτωχός συγγενής. Οσο για τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας, σχεδόν εξαφανίστηκε. Κι όμως, αυτός ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής της φιέστας των εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. Δεν έκανε, άλλωστε, τον κόπο να κουβαληθεί από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μόνο για λόγους δημόσιων σχέσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τα όσα είπε ο απεσταλμένος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού («στα εγκαίνια ζήτησε το λόγο και έκανε ένα χαιρετισμό ο ίδιος, ως εκ τούτου δεν ήταν κλειδί η παρουσία του», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, λες και είναι τόσο σύνηθες να παραβιάζεται χοντροειδώς το διπλωματικό πρωτόκολλο), όμως αυτός δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Μίλησε με την κυνική γλώσσα του αυτοκρατορικού απεσταλμένου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος αγωγός κατασκευάζεται ως τμήμα των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας (σ.σ. ανέφερε το Καζαχστάν και το Τουρκμενιστάν) πρέπει να γίνουν οι βασικοί προμηθευτές της Ευρώπης», δήλωσε προκλητικά ο αμερικανός υπουργός, στέλνοντας μηνύματα στην Ευρώπη και στις χώρες που παίζουν ρόλο στους δρόμους των καυσίμων. «Ολως τυχαίως», τις πηγές των συγκεκριμένων χωρών νέμονται αμερικάνικα μονοπώλια, με ναυαρχίδα τους την περιβόητη Chevron. Κάλεσε τους παριστάμενους ηγέτες Ελλάδας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν να συμπήξουν έναν ισχυρό εταιρικό συνασπισμό για να γίνει η Κεντρική Ασία βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, την οποία κάλεσε «να ανοίξει τις αγορές φυσικού αερίου στον ανταγωνισμό».
Ο Σάμιουελ Μπόντμαν είχε συναντήσεις τη Δευτέρα με στελέχη της κυβέρνησης (Φώλια, Αλογοσκούφη και Σιούφα, με τον τελευταίο προφανώς ως πρώην υπουργό Ανάπτυξης), ενώ αμέσως μετά απ’ αυτόν επισκέφτηκε τον Σιούφα ο ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Βντόβιν, ο οποίος έθεσε επί τάπητος το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ». Πρόκειται για ρωσικό αγωγό, που θα ξεκινά από τη Ρωσία, θα φτάνει διασχίζοντας υποθαλασσίως τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και μέσω Ελλάδας θα κατευθύνεται στην Ιταλία και τη νοτιοδυτική Ευρώπη. Στην Ιταλία (στο Οτράντο) θα κατευθύνεται και ο εγκαινιασθείς ελληνοτουρκικός αγωγός. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 285 χιλιόμετρα (200 σε τουρκικό και 85 σε ελληνικό έδαφος) από το Καρατσάμπεϊ μέχρι την Κομοτηνή, μεταφέροντας φυσικό αέριο από περιοχές της Κασπίας που ελέγχουν αμερικανικές εταιρίες. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το 2012, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει στην Ιταλία 11 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.
Οπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αναγκασμένη να ισορροπεί ανάμεσα στα αγρίως ανταγωνιζόμενα αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα, προσπάθεια που δεν είναι καθόλου εύκολη. Προβαίνοντας σε παραχωρήσεις πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση χώνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα δίχτυα της εξάρτησης. Απ’ αυτό το παιχνίδι κερδίζουν κάποιοι ελληνικοί καπιταλιστικοί όμιλοι (του τομέα της ενέργειας και του τομέα των κατασκευών), όμως ο ελληνικός λαός ούτε κερδίζει ούτε πρόκειται να κερδίσει. Είναι γνωστό το παλιό σκάνδαλο με το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο δεν μπορούσε να καταναλώσει η ελληνική αγορά και γι’ αυτό πληρώνονταν υπέρογκες ρήτρες βάσει της αποικιοκρατικής σύμβασης.