«Η προκαταρκτική εξέταση είναι συνοπτική και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τους τέσσερις μήνες. Αν η προκαταρκτική εξέταση ενεργείται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών κατά τα άρθρα 43 και 47 και συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί έως τέσσερις το πολύ μήνες με έγκριση του εισαγγελέα εφετών».
Ο νόμος είναι σαφής. Η προκαταρκτική εξέταση για οποιαδήποτε ποινική υπόθεση δε μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 4 μήνες. Αντε κι άλλους τέσσερις μήνες όταν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι. Σύνολο 8 μήνες και τέρμα. Ούτε μέρα παραπάνω. Πόσο κρατάει η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο εισαγγελέας Αθανασίου για την υπόθεση Siemens; Εκλεισε αισίως τους 18 μήνες (από το Δεκέμβρη του 2006)!
Εως τώρα, κανείς δε μιλούσε. Την προκλητική παραβίαση της Δικονομίας θυμήθηκε ξαφνικά τώρα το ΠΑΣΟΚ και την έθεσε με έμφαση ο Γιωργάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή την Παρασκευή 27 Ιούνη. Απάντηση από τον Καραμανλή δεν πήρε. Εύλογα. Διότι το παιχνίδι έχει ανοίξει και οι παλαιότερες συμφωνίες έχουν τεθεί εν αμφιβόλω. Η συμφωνία ήταν να κουκουλωθεί η πολιτική διάσταση του σκανδάλου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Σανιδάς και ο Χατζηγάκης είχαν σπεύσει να αποφανθούν, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Οπότε, η μετατροπή της Δικονομίας σε κόσκινο και η παράνομη παράταση της προκαταρκτικής εξέτασης τους βόλευε όλους. Γι’ αυτό και δεν μίλαγε κανένας. Η υπόθεση θα πήγαινε στην ανάκριση χωρίς πολιτικά πρόσωπα. Ξαφνικά, βγήκαν οι υποθέσεις Κυριάκου-Ντόρας. Το ΠΑΣΟΚ τήρησε τη συμφωνία και δεν προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί πολιτικά. Ακολούθησε, όμως, η υπόθεση Τσουκάτου, που άγγιξε την καρδιά του ΠΑΣΟΚ, το κομματικό ταμείο. Ο Γιωργάκης, πέρα από τις κινήσεις που έκανε (ένα είδος «επιθετικής άμυνας», που ήταν η καλύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη περίσταση), άρχισε να καταγγέλλει την κυβέρνηση για επιλεκτικό χειρισμό της υπόθεσης, μέσω της ελεγχόμενης Δικαιοσύνης και του Λυκουρέζου. Και τότε θυμήθηκε και την παράνομη παράταση της διάρκειας της προκαταρκτικής εξέτασης.
Γιατί η κυβέρνηση (κυβερνητική είναι η επιλογή και όχι του κάθε Σανιδά) επέλεξε να κρατήσει τις δικαστικές διαδικασίες σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης και δεν την έστειλε στην ανάκριση, ως όφειλε από το νόμο; Για τον ίδιο λόγο που δεν κάνει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την πορεία της ανακριτικής διαδικασίας. Η Εισαγγελία αποτελεί τον καλύτερα ελεγχόμενο πυρήνα του δικαστικού μηχανισμού και τα ρίσκα είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με το Πρωτοδικείο ή το Εφετείο. Παράλληλα, μέσω μιας καλά ελεγχόμενης προκαταρκτικής εξέτασης μπορούν να «ξεσκαρτάρουν» το υλικό και να «ορίσουν» το εύρος της υπόθεσης.
Το ότι η ανακριτική διαδικασία, έτσι όπως διεξάγεται από τον εισαγγελέα που διεξάγει την ατέρμονα προκαταρκτική εξέταση, είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, έχει ήδη φανεί από χειρισμούς σε επιμέρους πτυχές της υπόθεσης. Για παράδειγμα, την υπόθεση Κυριάκου-Ντόρας. Πάει ο εισαγγελέας στη Siemens στις 30 Μάη και βλέπει στο ντοσιέ του Χριστοφοράκου τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Δεν παίρνει μαζί του το ντοσιέ, κάνει σύσκεψη με Σανιδά και Κολιοκώστα και παίρνει το ντοσιέ αφού στο μεταξύ έχουν εξοφλήσει την τελευταία οφειλή ο Κυριάκος και ο «ξεχασιάρης» εξ απορρήτων της Ντόρας. Αλλο παράδειγμα η κατάθεση της γραμματέως του Χριστοφοράκου (απ’ αυτή έχουν προκύψει όλες οι πληροφορίες για τα «δωράκια», επειδή αυτή χειριζόταν αυτό το σκέλος) για το ταξίδι υπουργού μαζί με τον Χριστοφοράκο (και κάποια άλλα λαμόγια) σε Γερμανία και Αυστρία, με ιδιωτικό λίαρ τζετ που νοίκιασε ο Χριστοφοράκος με την πιστωτική του κάρτα. Ο εισαγγελέας κάνει μια γενική ερώτηση στη γραμματέα, ζητώντας και το όνομα του υπουργού. Αυτή δεν αναφέρει το όνομα και ο εισαγγελέας δεν επανέρχεται στην ερώτηση, ενώ είναι προφανές και προκύπτει από την απάντηση, ότι η γραμματέας γνωρίζει το όνομα.
Το συγκεκριμένο όνομα όλοι το γνωρίζουν. Κυκλοφορεί εδώ και μέρες στο παρασκήνιο, αλλά κανείς δεν το λέει ανοιχτά. Κάποια στιγμή θα βγει, εκτός αν εξαφανίσουν όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την ενοικίαση και την πτήση του λίαρ τζετ. Ισως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχει ήδη βγει από τους δημοσιογράφους που έχουν πρόσβαση στις πηγές. Είναι άλλο, όμως, να βγαίνει ένα όνομα σε περίοδο διακοπών, με κλειστή τη Βουλή, και άλλο σε «φουλ πολιτική σεζόν» και αφού έχει προηγηθεί η περίπτωση Τσουκάτου, που έπληξε καίρια το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι το σχεδίασαν στο Μαξίμου και ο μηχανισμός της Δικαιοσύνης, μη διστάζοντας να παρανομήσει, έκανε και εξακολουθεί να κάνει πλάτες στην κυβέρνηση.