Τρικυμία έχει προκαλέσει στα αμερικάνικα στρατιωτικά και πολιτικά επιτελεία η διαρροή περίπου 92.000 απόρρητων ντοκουμέντων του αμερικάνικου στρατού στον ιστότοπο «Wikileaks» την περασμένη Κυριακή. Ντοκουμέντα που συνθέτουν το παζλ του τεράστιου αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν και προδιαγράφουν την επερχόμενη αναπόφευκτη ήττα των δυνάμεων κατοχής. Εκατοντάδες αναφορές για δολοφονίες αμάχων, παιδιών , γυναικών, άοπλων οδηγών και μοτοσυκλετιστών που έχουν συγκαλυφθεί και δεν έχουν καταχωρηθεί στις απώλειες. Ειδικές δυνάμεις του αμερικάνικου στρατού που δρουν σαν αποσπάσματα θανάτου εναντίον επιλεγμένων στόχων και του στενού περιβάλλοντός τους. Αναρίθμητες ανταλλαγές πυρών μεταξύ αφγανικού στρατού και αστυνομίας, αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις γραμμές τους. Διεφθαρμένοι αφγανοί αξιωματούχοι και εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τις αφγανικές δυνάμεις Ασφάλειας, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται για να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας μέχρι το 2014. Συνεχής αύξηση των επιθέσεων της αφγανικής αντίστασης και επέκταση του ελέγχου της σε νέες περιοχές της χώρας.
Για την «Κόντρα» και όσους παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν δεν πρόκειται για συγκλονιστικές αποκαλύψεις, γιατί σχετικές ειδήσεις έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα σε ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου. Η σημασία τους έγκειται κυρίως στην πηγή από την οποία προέρχονται και στο ότι αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των φρικαλεοτήτων που διαπράττει ο αμερικάνικος στρατός στην κατεχόμενη χώρα.
Λόγω στενότητας χώρου, αναφερόμαστε σε μερικές μόνο πλευρές του πολέμου, όπως παρουσιάζονται από τα ντοκουμέντα αυτά, οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες μας.
Υπάρχουν περισσότερες από 70 αναφορές σε περιστατικά στα οποία οι αφγανικές δυνάμεις φέρονται να ανταλλάσσουν πυρά μεταξύ τους και όχι με τους Ταλιμπάν. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας, με αποτέλεσμα αντιθέσεις ή προϋπάρχουσες διαφορές να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις και στη βαριά χρήση ναρκωτικών. Αρκετοί αφγανοί στρατιώτες καπνίζουν μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας πριν βγουν για περιπολία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να ξεσπούν επανειλημμένα σε νευρικά γέλια καθώς κινούνται σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό λιποταξιών. Αυτοί που λιποτακτούν παίρνουν μαζί τους τον εξοπλισμό τους και σε αρκετές περιπτώσεις κλέβουν και οχήματα και όλα μαζί συνήθως καταλήγουν στα χέρια των ανταρτών.
Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν επίσης ότι το Πεντάγωνο έχει σχηματίσει μια μυστική μονάδα ειδικών δυνάμεων (Task Force 373), που δρουν ως αποσπάσματα θανάτου, με αποστολή τη δολοφονία ανθρώπων από μια λίστα με 2.000 ονόματα, που φέρονται ως αξιωματούχοι και ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν ή της Αλ – Κάιντα. Ωστόσο, συχνά θύματα των δολοφόνων αυτών έχουν πέσει και άνθρωποι εκτός λίστας, συγγενικά πρόσωπα ή άνθρωποι που τυχαίνει να βρίσκονται κοντά στους «στόχους».
Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλος αριθμός απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτουν εκατοντάδες (στην πραγματικότητα είναι σίγουρα χιλιάδες) δολοφονίες άμαχων πολιτών που αποσιωπούνται και δεν έχουν καταγραφεί ως απώλειες, παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων και τοπικών παραγόντων. Τραγική επαλήθευση των αναφορών αυτών είναι η τελευταία μαζική δολοφονία 52 αμάχων στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χέλμαντ από νατοϊκό βομβαρδισμό το περασμένο Σάββατο. Πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, που είχαν καταφύγει στα σπίτια που βομβαρδίστηκαν για να γλιτώσουν από τα πυρά αμερικάνων στρατιωτών και Ταλιμπάν που μάχονταν σε κοντινή περιοχή. Το ΝΑΤΟ επιμένει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να αρνείται ότι συνέβη το περιστατικό, παρόλο που έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον αφγανό πρόεδρο.
Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση του πολέμου, που αποκαλύπτεται από τα απόρρητα ντοκουμέντα, αναφέρεται σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» (25/7/10), με τίτλο «Οι ΗΠΑ συγκάλυψαν τη μοιραία κατάρριψη του Chinook από πύραυλο των Ταλιμπάν». Το άρθρο, αφού αναφέρεται σε διάφορες επιθέσεις εναντίον νατοϊκών αεροσκαφών και ιδιαίτερα στην κατάρριψη του Chinook στην επαρχία Χέλμαντ το 2007, όπως καταγράφονται σε αναφορές πιλότων και άλλα έγγραφα, καταλήγει στο συμπέρασμα, το οποίο υπάρχει και ως υπότιτλος στο άρθρο, ότι οι Ταλιμπάν είχαν σύγχρονες αντιαεροπορικές δυνατότητες νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την κατάρριψη του Chinook, το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο αμερικάνικος στρατός αποσιώπησε την αναφορά για ένα πύραυλο εδάφους – αέρος, που εκτοξεύτηκε από τους Ταλιμπάν και κατέρριψε ένα ελικόπτερο Chinook στην επαρχία Χέλμαντ το 2007, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 7 επιβαίνοντες στρατιώτες.
Εκατοντάδες έγγραφα αναφέρονται στις προσπάθειες των ανταρτών να καταρρίψουν νατοϊκά αεροπλάνα. Περιγράφουν τουλάχιστον 10 παρ’ ολίγο επιτυχημένες επιθέσεις με πυραύλους μέσα σε 4 χρόνια. Μία εναντίον αεροσκάφους ενώ ανεφοδιαζόταν με καύσιμα σε ύψος 11.000 ποδιών και μια άλλη με πύραυλο πιθανότατα Stinger, του τύπου που προμήθευε η CIA τους αφγανούς αντάρτες όταν πολεμούσαν κατά των σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του ’80.
Παρόλο που οι αμερικάνοι και οι βρετανοί ανησυχούσαν για την απειλή εκτόξευσης πυραύλων από τους Ταλιμπάν, την υποβάθμιζαν δημόσια, αγνοώντας τις αναφορές ακόμη και των δικών τους πιλότων.
Μετά την κατάρριψη του Chinook στις 30 Μαΐου του 2007 στην επαρχία Χέλμαντ, το ΝΑΤΟ υποστήριζε ότι χτυπήθηκε από RPG, παρόλο που οι αναφορές αμερικάνων πιλότων δείχνουν ότι δεν ήταν RPG, αλλά ότι πιθανότατα ήταν Manpad (φορητός πύραυλος εδάφους αέρος). Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε από δύο επιθέσεις με περισσότερους πυραύλους μέσα σε μισή ώρα εναντίον δύο επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι που πετούσαν λίγη ώρα αργότερα πάνω από την περιοχή όπου είχε συντριβεί το Chinook. Οι επιθέσεις αυτές αστόχησαν, όμως οι πιλότοι των Απάτσι στις αναφορές τους δήλωσαν ότι οι επιθέσεις εναντίον τους δεν έγιναν με RPG, αλλά πιθανότατα με Manpad πρώτης γενιάς.