Για μια ακόμη φορά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ βάζει πλάτη για να βγάλει την κυβέρνηση από μια δύσκολη κατάσταση, ανοίγοντας το δρόμο για το χτύπημα δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Τη Δευτέρα προσήλθε σε συνάντηση, την πρωτοβουλία της οποίας είχε η Πετραλιά, και ξεκίνησε μια διαδικασία παζαρεμάτων με την κυβέρνηση για το καυτό θέμα του ΤΠΔΥ, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε απώλειες των εργαζόμενων.
Είναι γνωστό ότι το ΤΠΔΥ δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τα εφάπαξ των εργαζόμενων που βγαίνουν στη σύνταξη. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Αυτοί που το διοικούν επί τόσες δεκαετίες, φυσικά. Και βέβαια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ είναι συνυπεύθυνη, γιατί συμμετείχε στη διοίκηση και κάλυπτε τις αποφάσεις που παίρνονταν. Θυμίζουμε μόνο την απόφαση για την αγορά του «αμαρτωλού» δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ, από το οποίο ξεκίνησε η αποκάλυψη του γνωστού σκανδάλου. Την απόφαση συνυπέγραψαν και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, το οποίο τώρα καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ως συνυπεύθυνη!
Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ΑΔΕΔΥ μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ; Να καλύψει το κράτος τα ελλείμματα, ώστε το ΤΠΔΥ να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους. Καμιά άλλη συζήτηση. Καμιά συζήτηση για δανεισμό του Ταμείου, που θα το βάλει σε νέο φαύλο κύκλο, ή… άλλα κόλπα σε βάρος των εργαζόμενων. Καμιά κάλυψη στην κυβερνητική κωλυσιεργία. Οταν η κυβέρνηση παρακαλάει τις τράπεζες να πάρουν τα 28 δισ. που τους προσφέρει, δε μπορεί να γίνονται παζάρια για υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, που έχουν πληρώσει για να δικαιούνται τη συγκεκριμένη ασφαλιστική παροχή.
Τι έκανε η ΑΔΕΔΥ; Πήγε στη συνάντηση που κάλεσε η Πετραλιά και είχε μαζί της μια «εποικοδομητική και σε βάθος» συζήτηση, όπως δήλωσε η υπουργός. Το πρώτο που βγήκε απ’ αυτή τη συνάντηση είναι η στήριξη προς την κυβέρνηση, αφού η Πετραλιά εμφανίστηκε να δηλώνει: «Επανέλαβα τη σημερινή μου δέσμευση ότι δηλαδή θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου, για να δώσει τα εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, μετά από τη συνεργασία την οποία θα έχουμε με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών». Σιγά τη δέσμευση. Υπήρχε περίπτωση να βγει η κυβέρνηση και να πει ότι το Ταμείο θα σταματήσει να πληρώνει εφάπαξ; Το θέμα δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να πληρώνει, αλλά το πού θα βρεθούν τα λεφτά. Ο Αλογοσκούφης το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο προϋπολογισμός «δεν επιτρέπει πολυτέλειες» (τα δικαιώματα των εργαζόμενων θεωρούνται πάντοτε πολυτέλεια). Αρα, στο ραντεβού που του έκλεισε η Πετραλιά με την ΑΔΕΔΥ, εκείνο που θα δώσει θα είναι κρατική εγγύηση για να χρεωθεί με νέα δάνεια το Ταμείο.
Και δεν θα μείνουν μόνο σ’ αυτό. Η Πετραλιά παρουσίασε έγγραφο της ΑΔΕΔΥ με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2002 (επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή), στο οποίο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προτείνει να παρακρατείται ένας μισθός από κάθε νεοδιοριζόμενο δημόσιο υπάλληλο, για να εξασφαλιστούν πόροι για το ΤΠΔΥ! Και βέβαια, η ιδέα αρέσει και στη σημερινή κυβέρνηση και θα τη ρίξει στο τραπέζι του «διαλόγου».