Την ώρα που η ΕΣΥΕ έδινε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιούνη, ο οποίος επιμένει να στέκεται στο ύψος ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας (4,9%, με το προηγούμενο ψηλότερο επίπεδο να καταγράφεται το 1998 και να είναι 4,7%), ο «μαντηλάκιας» Χρ. Φώλιας αποφαινόταν ότι «οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει μείωση»! Ο Φώλιας, βέβαια, με τις κατά καιρούς δηλώσεις του (πότε βλέπει την ακρίβεια «μόνο στα δελτία των 8», πότε είναι έτοιμος «να φάει πολύ ηλιέλαιο» με βαλβολίνες και πότε σείει τη χατζάρα για να «κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων») έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην πινακοθήκη των γραφικών που με τη γραφικότητά τους προκαλούν οργή, γι’ αυτό και ουδείς τον παίρνει στα σοβαρά. Αν ο Καραμανλής δεν είχε τη συνήθεια να μην προβαίνει σε συχνούς ανασχηματισμούς, ο Φώλιας τώρα θα ήταν απλός βουλευτής.
Και τι να πεις, όμως, για τον «σοβαρό καθηγητή» Μανώλη Κοντοπυράκη, γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, που έχει κερδίσει επαξίως τον τίτλο του… Ταμτάκου της κυβέρνησης; Οπως ο Ταμτάκος βάζει τη ντομάτα 0,99, για να αποφύγει το ψυχολογικό φράγμα του 1 ευρώ, έτσι και ο κ. Κοντοπυράκης κατάφερε (δεν ήταν και τόσο δύσκολο) για δεύτερο συνεχή μήνα να «συγκρατήσει» τον επίσημο πληθωρισμό στο 4,9%, έτσι που το ψυχολογικό φράγμα του 5% να μη λεκιάσει την εικόνα της κυβέρνησης (είναι και ζόρικες γενικότερα οι πολιτικές συνθήκες). Τον επόμενο μήνα, τότε που θα έχουν αρχίσει τα «μπάνια του λαού» και ελάχιστοι θα διαβάζουν εφημερίδες ή θα παρακολουθούν τηλεόραση, το κοντέρ θα γράψει 5%. Εμμέσως το προανήγγειλε ο μέγας σεφ της στατιστικής, δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προσθέσουν ένα 0,1% στον επίσημο τιμάριθμο του Ιούλη.
Πάντως, έστω και με το απαραίτητο μαγείρεμα, ο Κοντοπυράκης διέψευσε το Φώλια που (μόνος μεταξύ 11 εκατομμυρίων Ελλαδιτών) βλέπει τις τιμές στα ράφια να πέφτουν (χάρη στην απόδοση των περιβόητων «41 μέτρων» φυσικά). Φαίνεται πως οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕΑ κάνουν δειγματοληψίες σε άλλα ράφια απ’ αυτά που ψωνίζει ο γίγαντας Φώλιας.
Εχουμε γράψει πάρα πολλές φορές, ότι ο επίσημος τιμάριθμος, ακόμη και χωρίς «μαϊμούδισμα», είναι κάλπικος. Διότι καταρτίζεται με βάση ένα «καλάθι» προϊόντων και εμπορευμάτων που περιέχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας, ενώ λειτουργεί με βάση τους μέσους όρους. Αλλο είναι το καταναλωτικό πρότυπο των μελών της αστικής τάξης (εκεί κυριαρχούν τα είδη πολυτελείας) και άλλο των μελών της εργατικής τάξης (εκεί κυριαρχούν τα είδη πρώτης ανάγκης). Οταν λοιπόν φτιάχνεις το μέσο όρο από ριζικά διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα, οδηγείσαι σε ένα κάλπικο αποτέλεσμα.
Με βάση, λοιπόν, τον κάλπικο και «μαϊμουδισμένο» δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός τον Ιούνη «έτρεχε» με 4,9%. Σε μέσα επίπεδα (Ιούλης 2007 – Ιούνης 2008) αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ τα δυο προηγούμενα δωδεκάμηνα είχε αυξηθεί κατά 2,9%. Η αύξηση του Ιούνη προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις κατηγορίες: «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» 6% (οι αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως στα προϊόντα: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιές-παξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αβγά, βούτυρο γάλακτος, φυτικό βούτυρο, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, όσπρια, γλυκά – ζαχαρωτά). «Αλκοολού-χα ποτά και καπνός» 2,2%. «Στέγαση» 10,2%. «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» 3,1%. «Υγεία» 3,7%. «Μεταφορές» 6,6%. «Εκπαίδευση» 4,6%. «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» 5,6%. «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες» 3,2%. Η μόνη κατηγορία που σημείωσε μείωση είναι οι «Επικοινωνίες» (-3,2%).