Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες
  • Με τον εμβολιασμό (στη ζούλα) των αιγοπροβάτων η Ελλάδα έγινε ενδημική χώρα για τον ιό της ευλογιάς
  • Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων: Οι οικότροφοι φοιτητές ζητoύν αναβάθμιση των εστιών
  • Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αντί για λύσεις στα προβλήματα, νουθεσία και τρομοκρατία
  • Σαν σήμερα 26 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 23.3.06
Εφετείο 17Ν

49η συνεδρίαση

Πέμπτη, 23.3.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Μαρ 2006, 00:00
Η εισαγγελέας Ε. Κουτζαμάνη, παίρνοντας το λόγο επί της αίτησης εξαίρεσης του αναπληρωτή προέδρου Β. Φούκα, πρότεινε την απόρριψή της, επικαλούμενη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Η επιχειρηματολογία της στηρίχτηκε στο γεγονός ότι όταν ο συγκεκριμένος δικαστής διεξήγαγε κύρια ανάκριση, το 1989, οι δράστες ήταν άγνωστοι. Δεν είχε ανακρίνει τους κατηγορούμενους, δεν είχε λάβει δυσμενή μέτρα σε βάρος τους, δεν είχε εκτιμήσει τις ένορκες καταθέσεις που είχε πάρει και συνεπώς δεν είχε διαμορφώσει κάποια άποψη, ούτως ώστε να φοβάται οποιοσδήποτε κατηγορούμενος ότι ο εν λόγω δικαστής θα είναι αρνητικά προκατειλημμένος σε βάρος του.
 
Αμέσως μετά, ζήτησε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας και, θέτοντας την υπόθεση στην καθαρά πολιτική της βάση, χωρίς νομικισμούς, έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
«Την 1η Οκτωβρίου 1987, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, δολοφονείται σε ένα μπαλκόνι στην Καλογρέζα ο κοινωνικά ανυπότακτος Μιχάλης Πρέκας. Γαζώνεται από τις σφαίρες των δεκάδων μελών των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, με την ειδική εκπαίδευση, τον ειδικό οπλισμό και την αλεξίσφαιρη θωράκιση, αντί να συλληφθεί, ακολουθώντας τις οδηγίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οδηγίες που βρίσκονται εντελώς έξω από την ελληνική λογική και πραγματικότητα. Γι’ αυτό το στυγερό έγκλημα δεν ασκείται καμία δίωξη, δεν προφυλακίζεται κανείς από τους θρασύδειλους δολοφόνους. Αντίθετα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αναλγησίας, προφυλακίζεται η σύντροφος του Μιχάλη Πρέκα και το μωρό της, μαζί με έναν από τους συνήθεις υπόπτους, οι οποίοι στο τέλος αθωώνονται, αφού μένουν όμως αρκετό καιρό στη φυλακή.
 
Την προφυλάκιση αποφασίζουν ο γνωστός για τις επιλεκτικές προφυλακίσεις και τις απαλλακτικές εισηγήσεις, όταν πρόκειται για μεγαλόσχημους, εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης και ο ανακριτής Βασίλης Φούκας, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης προσπαθεί με εξαιρετικό ζήλο να παγιδέψει τους κατηγορούμενους. Ο κ. Φούκας, ο οποίος έπειτα από αυτή την υπόθεση προάγεται σε εφέτη, αναλαμβάνει την υπόθεση του τραυματισμού από τη 17Ν του εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη, αλλά επίσης και άλλες ενέργειες της 17Ν. Ο ίδιος ανακριτής διερευνά τις υποθέσεις της σύγκρουσης στου Γκύζη το 1985, όπου χάνει τη ζωή του ο ένοπλος αγωνιστής Χρήστος Τσουτσουβής, της απαλλοτρίωσης του οπλισμού από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας, καθώς και μια σειρά ακόμη υποθέσεων ένοπλης βίας, μέσα από τις οποίες η Αστυνομία και οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες που την καθοδηγούν ευελπιστούν να φτάσουν στη 17Ν.
 
Ισως αυτή η εξειδίκευσή του να συντελεί στο απαραίτητο της παρουσίας του και σε αυτή τη δίκη, παρ’ όλο που και ο ίδιος και οι υπερκείμενες αρχές γνωρίζουν πολύ καλά το δικονομικό του κώλυμα. Φαίνεται ότι μέσα στην αλαζονεία της η εξουσία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους και τη δικονομία της – δεν έλειψαν δα οι εφέτες, για να πρέπει να μπει σώνει και καλά ο συγκεκριμένος δικαστής σε αυτή τη δίκη.
 
Ενα ειδικό δικαστήριο πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων, που συγκροτήθηκε και προικοδοτήθηκε με ειδικούς νόμους και διατάξεις, είναι από τη φύση και τη θέση του μεροληπτικό, είναι ταξικά προκατειλημμένο. Σε μια τέτοια πολιτική υπόθεση, όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις από κάτω αδικία, μεροληψία, προκατάληψη, σκοπιμότητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του κυρίου Φούκα».
 
Ο συνήγορος του Τζωρτζάτου Ι. Μυλωνάς, που ακολούθησε, δήλωσε ότι τα όσα ακούστηκαν από τον Δ. Κουφοντίνα και από την εισαγγελέα, που ο ίδιος δεν τα γνώριζε, δηλαδή η συμμετοχή του συγκεκριμένου δικαστή σε δυο ακόμα υποθέσεις αυτής της δίκης αλλά και σε άλλες υποθέσεις «τρομοκρατίας», ενισχύει την άποψή του, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη αντικειμενική αμεροληψία. Διότι, ανεξάρτητα από το ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν τότε συλληφθεί, ο συγκεκριμένος δικαστής έχει από τότε διαμορφώσει γνώμη για κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το νομικό ζήτημα, αν οι δράστες είχαν ή όχι ανθρωποκτόνο δράση, ή το πολιτικό και νομικό ζήτημα, αν έχουμε πολιτικό έγκλημα και πολιτικά κίνητρα.
 
Η συνήγορος του Κουφοντίνα Γ. Κούρτοβικ δήλωσε ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν προβάλλει οποιαδήποτε άλλη ένσταση, εκτός από αυτή για τον πολιτικό χαρακτήρα των αδικημάτων που δικάζονται. Θεωρεί, βέβαια, δικαιολογημένες και νόμιμες τις ενστάσεις που υποβάλλουν συγκατηγορούμενοί του, θεωρεί όμως ότι σε μια πολιτική δίκη δεν υπάρχει εξ ορισμού αντικειμενική αμεροληψία.
 
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Β. Δημακόπουλος, Η. Αναγνωστόπουλος, Ολ. Τσόλκα, Α. Τζαννετής και Τ. Βασιλακόπουλος (κατέβηκε όλο το «βαρύ πυροβολικό», που είχε καιρό να πατήσει στη δίκη) ανέπτυξαν μια επιχειρηματολογία ενισχυτική των όσων εισηγήθηκε η εισαγγελική έδρα, αναφερόμενοι κυρίως στη νομολογία του ΕΔΔΑ, σε μια προσπάθεια να χαθεί η πολιτική ουσία του ζητήματος, που είναι αυτή που καθορίζει και τη νομική του ουσία, μέσα στους μαιάνδρους των αντικρουόμενων δικαστικών κρίσεων. Ποια είναι αυτή; Οτι ο Β. Φούκας δεν είναι ένας τυχαίος δικαστής. Δεν είναι κάποιος που έτυχε κάποια στιγμή να κάνει κάποιες δευτερεύουσες ανακριτικές πράξεις και δεν ξανασχολήθηκε με την υπόθεση. Είναι ο δικαστής που για μια περίοδο, ως ανακριτής, χρεωνόταν όλες τις υποθέσεις πολιτικής βίας και είχε καταγγελθεί τότε για μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος των συλλαμβανόμενων, εκείνων που εύλογα χαρακτηρίστηκαν «συνήθεις ύποπτοι», τους οποίους έστελνε στη φυλακή χωρίς δεύτερη σκέψη, υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες της «αντιτρομοκρατίας», και στο τέλος αθωώνονταν, αφού είχαν υποστεί τα μύρια όσα.
 
Ο Ι. Μυλωνάς στη δευτερολογία του επανήλθε στις αντιφατικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ, αλλά έθεσε και ένα εξίσου σοβαρό νομικό ζήτημα: η ελληνική Ποινική Δικονομία απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή ενός δικαστή, που διεξήγαγε ανάκριση για μια υπόθεση, στο συμβούλιο που θα κρίνει την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη. Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει αποδεκτή, κατά μείζονα λόγο, η συμμετοχή του ανακριτή στη σύνθεση του δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση και θα αποφανθεί περί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου; Σ’ αυτό ακριβώς το ζήτημα παρέλειψε να πει οτιδήποτε η πολιτική αγωγή, θεωρώντας πως ίσως το έχει ξεχάσει η υπεράσπιση. Και αν, όμως, παρακαμφθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την παραβίαση της ΕΣΔΑ, αυτή η διάταξη του ελληνικού ΚΠοινΔ δεν μπορεί να παρακαμφθεί.
 
Η υπεράσπιση του Χρ. Ξηρού (Γ. Γκουντούνας και Α. Κωνσταντάκης), αφού σημείωσε ότι σε μια πολιτική δίκη εξ ορισμού δε μπορεί να υπάρξει αντικειμενική αμεροληψία (ο Γ. Γκουντούνας μίλησε για υπαλλήλους της μιας πλευράς, του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του, που καλούνται να δικάσουν εκπροσώπους της άλλης πλευράς), στήριξη την αίτηση εξαίρεσης, αναφερόμενη κυρίως στη ρητή απαγόρευση του ΚΠοινΔ, που απαγορεύει το έλασσον (τη συμμετοχή του ανακριτή στο συμβούλιο, που κρίνει αν υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή ενός κατηγορούμενου) και δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει το μείζον (τη συμμετοχή του ανακριτή στη σύνθεση του δικαστήριου που αποφαίνεται για το αν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για την καταδίκη του κατηγορούμενου).
 
Δε μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενική αμεροληψία σ’ αυτές τις δίκες σημείωσε η Γ. Κούρτοβικ. Εκ των πραγμάτων σ’ αυτές τις υποθέσεις το δίκαιο παίρνει θέση στον κοινωνικό ανταγωνισμό και οι άνθρωποι που καλούνται να το υπηρετήσουν υπάγονται στον ίδιο κανόνα. Πέρα απ’ αυτή τη γενική αρχή, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από το ρόλο που διαδραμάτισε ο συγκεκριμένος δικαστής ως ανακριτής. Είναι γνωστός ο ρόλος των δικαστών που καλούνται να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις. Εχουν απευθείας ανοιχτή γραμμή με την στυνομία, με τις «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες και με όλα τα εξωθεσμικά όργανα που παρεμβαίνουν σ’ αυτές τις υποθέσεις. Αυτό το γνωρίζουμε και το γνωρίζετε. Πάρχει, λοιπόν, ζήτημα αντικειμενικής αμεροληψίας. Ολοι οι θεωρητικοί του Δικαίου, ο Καρράς, ο Ανδρουλάκης, εκφράζουν ρητά την άποψη ότι δεν πρέπει ο ανακριτής να συμμετέχει στη σύνθεση του δικαστήριου. Ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας την απαγορεύει ρητά. Θα θέλαμε ο κ. Φούκας να ερχόταν στην αρχή της δίκης και να πει: «Εγώ έχω αυτό το πρόβλημα. Στην κρίση του δικαστηρίου σας».
 
Απόφαση θα βγει αύριο το πρωί.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

49η συνεδρίαση

Τρίτη, 21.3.06
Επόμενο άρθρο

49η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24.3.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

26 Μάι 2026, 12:24
Κόντρες

26 Μάι 2026, 12:08
Αγροτικά

Με τον εμβολιασμό (στη ζούλα) των αιγοπροβάτων η Ελλάδα έγινε ενδημική χώρα για τον ιό της ευλογιάς

26 Μάι 2026, 10:21
Παιδεία

Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων: Οι οικότροφοι φοιτητές ζητoύν αναβάθμιση των εστιών

Οχι καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων τους

26 Μάι 2026, 08:32
Παιδεία

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αντί για λύσεις στα προβλήματα, νουθεσία και τρομοκρατία

26 Μάι 2026, 08:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Μάη

26 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Νομικό πραξικόπημα η αίτηση αναίρεσης για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

25 Μάι 2026, 19:55
Διεθνή

Για ειρήνη εκλιπαρεί αυτός που χάνει τον πόλεμο

25 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Tης αμύνης τα παιδιά…

25 Μάι 2026, 14:53
Πολιτική

Την… τιμημένη σημαία ποιος την πέταξε;

25 Μάι 2026, 13:03
Εργατικά

Το ΣτΕ, με παράνομη απόφασή του, ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταργήσει την εθνική σύνταξη των συντάξεων χηρείας

25 Μάι 2026, 11:19
Διεθνή

Αμπάς, Φάταχ και Χαμάς: Ανάγνωση των Παλαιστινιακών Δημόσιων Τάσεων

25 Μάι 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Μάη

25 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού

24 Μάι 2026, 19:39
Διεθνή

Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση

24 Μάι 2026, 10:17
Διεθνή

Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο

24 Μάι 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Μάη

1896: Εγκαινιάζεται ο δείκτης «Dow Jones» στη Wall Street.

1975: Για πρώτη φορά σκυλιά στην ελληνική αστυνομία για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

1976: Στη διάρκεια συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αθήνα, αύρα ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο (Αιόλου) και σκοτώνει τη μικροπωλήτρια Αναστασία Τσιβίκα.

1976: Επεισόδια στη Ρόδο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

1981: Βόμβα σε αυτοκίνητο αμερικανίδας υπαλλήλου στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

2009: Πεθαίνει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 49η συνεδρίαση

    17Ν
    • 49η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 49η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 49η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 49η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 49η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 49η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 49η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 49η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 49η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 49η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 49η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 49η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 49η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 49η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 49η συνεδρίαση

      49η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 49η συνεδρίαση

      49η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 49η συνεδρίαση

      49η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 49η συνεδρίαση

      49η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 49η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 49η συνεδρίαση

    49η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo