Σε χοντροκομμένες ψευδολογίες κατέφυγε η υπουργός Εργασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, για να καθησυχάσει εργαζόμενους και συνταξιούχους, ότι τάχα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από την παγκόσμια κρίση.
«Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΚΑ, προκύπτει ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν άμεσα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα τραπεζών που έχουν παρουσιάσει οικονομικό πρόβλημα, αφού στο σύνολό τους οι Φορείς έχουν επενδύσει σε ελληνικά Τραπεζικά ομόλογα», αναφέρει σε δήλωσή της (ανάθεμα αν καταλαβαίνει τι γράφει ή μάλλον τι της έγραψαν).
Πρώτα-πρώτα, κρύβει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα στα χέρια των Ταμείων δομημένα ομόλογα, τα οποία δεν επεστράφησαν (ως γνωστόν, η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία με τη JP Morgan για την επιστροφή ενός μόνο δομημένου ομολόγου, αυτού που έγινε αφορμή για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο). Στα χέρια των Ταμείων πρέπει να υπήρχαν δομημένα ομόλογα ύψους γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ (ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, γιατί η τελευταία απογραφή είναι του 2005, χρονιά μετά την οποία ξεκίνησε η φάμπρικα των δομημένων). Η αξία τους πρέπει να έχει πέσει σχεδόν στο μισό. Περιττεύει, βέβαια, να πούμε ότι τα δομημένα ομόλογα ανήκουν στην κατηγορία των χρηματιστηριακών «προϊόντων» που χαρακτηρίζονται «τοξικά».
Δεύτερο, το γεγονός ότι τα Ταμεία επενδύουν σε ομόλογα ελληνικών τραπεζών όχι μόνο δεν τους προσφέρει ασφάλεια, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή, οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν αμόλυντες από την κρίση; Θέλει και τα λέει η υπουργός ή της ξεφεύγουν; Για να μην πολυλογούμε, τη διέψευσε 24 ώρες μετά τη δήλωσή της ο πρόεδρος της τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, που χτύπησε καμπανάκι κινδύνου και για τις ελληνικές τράπεζες.
Αναφέρει ακόμα η Πετραλιά, ότι «ποσό ύψους 1,3 δισ ευρώ είναι επενδεδυμένο σε Αμοιβαία Κεφάλαια: 913 εκατομμύρια ευρώ στα δύο Αμοιβαία της “ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών”, η σύνθεση των οποίων αποτελείται από Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και Μετοχές Υψηλής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.Α. και 400 εκατομμύρια σε Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού τα οποία διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ».
Ας ξεκινήσουμε από το μικρότερο ποσό. 400 εκατ. ευρώ σε Αμοιβαία που διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Μιλάμε, δηλαδή για καθαρό τζόγο. Μήπως μπορεί να μας πει η υπουργός σε τιμή αγοράστηκαν αυτά τα Αμοιβαία και ποια είναι η τιμή τους σήμερα; Ετσι για να ξέρουν οι ασφαλισμένοι τι γίνονται τα χρήματα που τους κρατάνε κάθε μήνα και προορίζονται για τις συντάξεις τους. Αλλά και το μεγαλύτερο ποσό (1,3 δισ. ευρώ) μήπως είναι εξασφαλισμένο; Οταν το Αμοιβαίο στο οποίο τοποθετήθηκαν περιέχει στη σύνθεσή του και μετοχές, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είναι κάτω από την τιμή αγοράς του, αφού το ΧΑΑ κατρακυλά συνεχώς και έχει φτάσει στα χαμηλότερα της τελευταίας τετραετίας.
Και στους αριθμούς που παραθέτει, όμως, η Πετραλιά κρύβει τη μισή αλήθεια. Γιατί παραλείπει να αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποχρεωθεί να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους και σε μετοχές. Στα τέλη του 2005, χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία στοιχεία, οι τοποθετήσεις σε μετοχές άγγιζαν τα 5 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο απ’ αυτό που ήταν τοποθετημένο σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Το ποσό αυτό μπορεί σήμερα να είναι μεγαλύτερο. Μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά δεν τον δίνει στη δημοσιότητα, για ευνόητους λόγους. Ποια είναι η σημερινή αξία των μετοχών που έχουν φορτωθεί τα Ταμεία; Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβουμε ότι είναι πολύ μικρότερη.
Επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί, οι συμβουλάτορες της Πετραλιά της έγραψαν την εξής εκπληκτική παράγραφο: «Οσον αφορά στην αξία των επενδύσεων των Ταμείων, όπως είναι γνωστό, εκ του νόμου, οι φορείς λειτουργούν ως θεσμικοί επενδυτές, με κριτήρια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, τα δε πραγματικά κέρδη ή ζημίες προκύπτουν μόνο στη συγκεκριμένη στιγμή που οι Φορείς πωλούν τους τίτλους τους. Επομένως, η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ενός Φ.Κ.Α, οποιαδήποτε άλλη στιγμή είναι λογιστική». «Σε κάθε περίπτωση το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις και δεν υπάρχει λόγος εκποίησης της περιουσίας των Ταμείων».
Θυμάται μήπως η Πετραλιά τι έλεγε η ΝΔ ακόμη και πριν ένα χρόνο για τις απώλειες που είχαν τα Ταμεία με το σκάνδαλο του χρηματιστήριου που έγινε επί ΠΑΣΟΚ; Κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό ακριβώς που η ίδια απορρίπτει σήμερα, ενώ το ΠΑΣΟΚ απαντούσε με τον τρόπο που απαντά η ίδια σήμερα: ότι τα Ταμεία είναι θεσμικοί επενδυτές, κάνουν μακροχρόνιες επενδύσεις και δεν κινδυνεύουν από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστήριου! Μήπως μπορεί να μας πει η κ. Πετραλιά πότε οι τιμές των μετοχών στις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει τα Ταμεία θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν όταν τις αγόραζαν; Οι εγκυρότεροι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές μιλούν τουλάχιστον για δεκαετία. Δηλαδή, επί ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα Ταμεία δε θα βγάλουν δεκάρα τσακιστή (τουλάχιστον).
Επειδή και αυτό το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό έσπευσαν να κλείσουν την ανακοίνωση της Πετραλιά με το κορυφαίο ψέμα: «Σε κάθε περίπτωση το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις και δεν υπάρχει λόγος εκποίησης της περιουσίας των Ταμείων»!! Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Αρκεί ένας χρόνος πίσω, όταν ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αναγκάστηκε να πουλήσει χρεόγραφα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να πληρώσει συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων. Οι οργανώσεις των ΕΒΕ ζήτησαν έκτακτη κρατική επιχορήγηση, το ίδιο έκανε και ο (κυβερνητικός) διοικητής του ΟΑΕΕ, όμως ο Αλογοσκούφης ήταν ανένδοτος και ανάγκασε το Ταμείο να ξεπουλήσει «χαρτιά» που είχε στη διάθεσή του. Ποτέ δε μάθαμε τι απόδοση είχαν τελικά αυτά τα «χαρτιά» (αν είχαν κάποια απόδοση). Πόσο αγοράστηκαν και πόσο πουλήθηκαν. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως όταν κάποιος πουλάει από ανάγκη, πουλάει χαμηλότερα. Τέτοιες ευκαιρίες ψάχνουν τα «κοράκια» του χρηματιστήριου.
Δεν είναι όμως μόνο ο ΟΑΕΕ. Και το ΙΚΑ έχει πουλήσει «χαρτιά» ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αν συνυπολογίσουμε το ότι η κυβέρνηση μειώνει τις επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία και το ότι μπαίνουμε σε μια βαθιά κρίση χωρίς ορατό ορίζοντα εξόδου, πρέπει να θεωρήσουμε παραπάνω από βέβαιο ότι τα Ταμεία θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν ομόλογα και μετοχές την περίοδο της κρίσης και φυσικά θα έχουν απώλειες. Το μόνο που δε γνωρίζουμε είναι το ύψος αυτών των απωλειών.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «εγγυάται τις συντάξεις». Ποιες συντάξεις; Συντάξεις που η πραγματική αγοραστική τους δύναμη μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε φορά που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση.
Οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πρέπει να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό των ασφαλιστικών ταμείων από κάθε είδους χρηματιστηριακό «προϊόν». Ειδικά σήμερα, δεν υπάρχουν «τοξικά» και «υγιή» χρηματιστηριακά «προϊόντα». Είναι όλα τοξικά κι αυτό το δείχνει η καθημερινή κατρακύλα των χρηματιστηρίων. Η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μετατρέψει όλες τις «επενδύσεις» των Ταμείων σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου σταθερής απόδοσης, με υπολογισμό στις τιμές που αγοράστηκαν συν τους τόκους. Αυτή είναι η μόνη λύση, για να υπάρξει μια στοιχειώδης εξασφάλιση και να μη μετατραπούν τα αποθεματικά των Ταμείων σε κέρδη για τους καπιταλιστές.








