Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη
  • Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση
  • Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.
  • Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε
  • Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη
  • «Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αντεργατική ενότητα
Zoom

Ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αντεργατική ενότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Φεβ 2009, 00:00

Οι σύνοδοι του Eurogroup και του  Εcofin, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, πήραν από την αρχή τους ακόμη καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Πριν ακόμη οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών καθήσουν γύρω από το τραπέζι, ο Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε μια ακόμη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσα στο Φλεβάρη (τελικά αποφασίστηκε να γίνει την 1η Μάρτη), συμπληρώνοντας –για το τυπικό του πράγματος– ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα τσέχο πρωθυπουργό Τοπόλανεκ για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της συνόδου (σιγά μην έπαιρναν τη γνώμη του Τοπόλανεκ για ν’ αποφασίσουν). Μια βδομάδα πριν την ανακοίνωση για τη νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής, ήταν ο Μπαρόζο που απέρριψε τη σχετική πρόταση Σαρκοζί. Ομως, την Κυριακή ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τη Μέρκελ, χωρίς οποιαδήποτε από τις δυο πλευρές ν’ ανακοινώσει τίποτα για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Τη Δευτέρα, ο Μπαρόζο διατάχτηκε να ανακοινώσει τη σύγκληση της έκτακτης συνόδου. Ετσι, οι υπουργοί Οικονομίας περιορίστηκαν σ’ ένα χαλαρό διήμερο… ανταλλαγής προβληματισμών, επιβεβαίωσαν βαριεστημένα την προσήλωσή τους στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (που όλοι παραβιάζουν) και άφησαν ακόμα και τις αποφάσεις για έναρξη της διαδικασίας επιτήρησης για μια σειρά οικονομίες που έχουν ξεπεράσει το 3% για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Εκεί θα παρθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις γι’ αυτή τη φάση, οι οποίες βέβαια θ’ αρχίσουν να παραβιάζονται από την επομένη της συνόδου.

Τι είναι αυτό που αναγκάζει το γαλλογερμανικό άξονα να συγκαλέσει τους ηγέτες των «27» σ’ αυτή τη νέα οικονομική σύνοδο; Η καπιταλιστική κρίση, φυσικά, που σαρώνει τη γηραιά ήπειρο και οδηγεί σε συνεχείς παροξυσμούς τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, απειλώντας το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ (καμιά υπερβολή δεν υπάρχει σ’ αυτό το συμπέρασμα, όπως θα δούμε παρακάτω). Το τελευταίο τετράμηνο του 2008, όταν σε απανωτές συνόδους κορυφής προσπαθούσαν να διαμορφώσουν μια κοινή πολιτική παρεμβάσεων στην κρίση, ήταν η Γερμανία που έβαλε βέτο, υποχρεώνοντάς τους να πάρουν εκείνη τη γελοία απόφαση που έλεγε ότι υιοθετούν όλοι το «πρόγραμμα Μπράουν», αλλά κάθε χώρα θα το εφαρμόσει μόνη της και με δικούς της πόρους, χωρίς να γίνει καμιά «τραβηχτική» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τώρα είναι η Γαλλία που διακηρύσσει πως θα γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι το περί ενιαίων κανόνων ανταγωνισμού κοινοτικό δίκαιο, προκειμένου να διασώσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, μέσω κρατικών ενισχύσεων.

Οι κραυγές για επιστροφή στον εθνικό προστατευτισμό σαρώνουν όχι μόνο την Ευρωλάνδη, αλλά ολόκληρο τον «παγκοσμιοποιημένο» καπιταλισμό, τον καπιταλισμό των «ανοιχτών (για το κεφάλαιο) συνόρων» και της «ελεύθερης αγοράς». «Αγοράζετε αμερικανικό χάλυβα και σίδηρο», φωνάζει ο Ομπάμα, ενώ ο επί των Οικονομικών υπουργός του Τίμοθι Γκάιτνερ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Πόλσον αποδείχτηκε ανεπαρκές, γι’ αυτό η νέα κυβέρνηση ξεκινά «συνδυασμένη επίθεση» ενάντια στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 ετών, στο πλαίσιο της οποίας θα διαθέσει 1 τρισ. δολάρια! Ο Σαρκοζί τάζει κρατικές ενισχύσεις για να επαναπατρίσουν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες τα εργοστάσιά τους και ανακοινώνει ενισχύσεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ στις Πεζό και Ρενό, προκαλώντας την οργή του γερμανικού συνδικάτου των αυτοκινητοβιομηχάνων, που κατηγόρησε τη Γαλλία για στρέβλωση του ανταγωνισμού και ζήτησε την παρέμβαση της Μέρκελ. Ο ισπανός υπουργός Βιομηχανίας καλεί τους πολίτες της χώρας να αγοράζουν ισπανικά προϊόντα. Ο Μπράουν έριξε το σύνθημα «βρετανικές δουλειές στους βρετανούς εργαζόμενους» την ίδια στιγμή που εμφανιζόταν ως ο γκουρού ενός διεθνούς σχεδίου, μιας διεθνούς συμφωνίας που θα επέτρεπε στον παγκόσμιο καπιταλισμό να βγει αλώβητος από την κρίση. Οι ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πάθει ταράκουλο, καθώς βλέπουν να ξεθεμελιώνονται οι υπεργολαβίες που είχαν οργανώσει οι ντόπιοι καπιταλιστές για λογαριασμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ (π.χ. η Τσεχία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας).

Μετά τον Μαρξ, τα έργα του οποίου ξαναγίνονται «μπεστ σέλερ» στα ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία, παίρνει και ο Λένιν τη δική του εκδίκηση. Το σπουδαίο επιστημονικό του έργο για τον Ιμπεριαλισμό, ως ανώτατη (και τελευταία) βαθμίδα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, είχε χαρακτηριστεί «φτηνό εγχειρίδιο». Κατά τους οικονομολόγους του συρμού (μεταξύ των οποίων και ορισμένοι «μαρξιστές» στη χώρα μας), ο καπιταλισμός περνούσε ήδη σε ένα μεταμονοπωλιακό στάδιο, σε ένα στάδιο «ολοκληρώσεων», κατά το οποίο το εθνικό κράτος χάνει τη σημασία του. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, στην πρώτη μεγάλη παγκόσμια κρίση του μετά την απογείωση της διεθνοποίησης του κεφάλαιου (αυτή που περιγράφηκε με τον αποπροσανατολιστικό νεολογισμό «παγκοσμιοποίηση») και την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης, επιστρέφει στη στοργική αγκαλιά του ιμπεριαλιστικού κράτους (από την οποία ουδέποτε είχε φύγει). Το σκληρότερο μάθημα για τους… μετα-λενινιστές το δίνει η ίδια η πραγματικότητα: η επιστροφή στον εθνικό προστατευτισμό ξεκίνησε από την πατρίδα του νεοφιλελευθερισμού και κοιτίδα του δόγματος της «παγκοσμιοποίησης», τις ΗΠΑ. Την ξεκίνησε η διοίκηση Μπους (υπό την πίεση των Δημοκρατικών) και τη συνεχίζει η διοίκηση Ομπάμα, επεκτείνοντας –όπως αναμενόταν– τις κρατικές ενισχύσεις και στη βιομηχανία, πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ο Λένιν είχε αποδείξει, ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μονοπωλιακού καπιταλισμού είναι η συγχώνευση του τραπεζικού με το βιομηχανικό κεφάλαιο και η δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας).

Η ΕΕ και ειδικότερα ο πυρήνας των κρατών της Ευρωζώνης, που απετέλεσε την αφετηρία των μετα-λενινιστικών συγχύσεων και θεωρητικών στρεβλώσεων, παραδέρνει σήμερα σε μια μεγάλη αντίφαση, η οποία προκύπτει από την αντίθεση ανάμεσα στον εθνικό (κρατικομονοπωλιακό) προστατευτισμό και στην ανάγκη στήριξης της κοινής νομισματικής πολιτικής (του ευρώ). Συμφώνησαν όλοι να προωθήσουν (μέσα από εθνικές πολιτικές) προγράμματα στήριξης των παραπαιόντων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ενίσχυση με τεράστια ποσά, μερική κρατικοποίηση κ.λπ.). Ομως, η στήριξη αυτή όξυνε το δημοσιονομικό πρόβλημα (κρατικά ελλείμματα) και μάλιστα με ανισομερή τρόπο. Για παράδειγμα, από τις δυο ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ η μεν Γερμανία δεν ξεπερνά το «πλαφόν» του 3% στο έλλειμμα, ενώ η Γαλλία το έχει ήδη ξεπεράσει και με τις νέες ενισχύσεις σε καπιταλιστές που ανακοινώνει ο Σαρκοζί θα το αυξήσει και άλλο, όπως και τον κρατικό δανεισμό. Το ξεπέρασμα του 3%, που έχει τεθεί ως όρος από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όχι από μια αλλά από περισσότερες χώρες (τουλάχιστον 7 αυτή τη στιγμή) και μάλιστα με ανισομερή τρόπο και χωρίς καμιά κυβέρνηση να δίνει λογαριασμό στην Κομισιόν για τα μέτρα που παίρνει, δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης για το ευρώ. Αν παγιωθεί αυτή η κατάσταση, δεν θα μιλάμε πλέον για διαφορετικές τιμές των ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα, αλλά για πολλά διαφορετικά νομίσματα που απλά θα φέρουν την κοινή ονομασία ευρώ. Προσπαθούν, δηλαδή, να λύσουν σε εθνική βάση ένα πρόβλημα και δημιουργούν ένα άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο υποτίθεται ότι το είχαν λύσει οριστικά. Ηδη, άρχισε να γίνεται λόγος ακόμα και για αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, με πρώτη υποψήφια την Ελλάδα, που σύμφωνα με την ιταλική «Repubblica» παίζεται ήδη ως φαβορί από τους θαμώνες των «μπουκμέικερ»!

Μπορούν οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών και των άλλων χωρών (που εντάσσονται σε διάφορες συμμαχίες μέσα στη συμμαχία) της ΕΕ να ξεπεράσουν αυτή την αντίφαση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 1ης Μάρτη; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Καμιά πολιτική ηγεσία δε μπορεί να πηδήσει πάνω από τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα μέσω πολιτικών αποφάσεων. Ακόμα και αν φτάσουν σε μια επιμέρους συμφωνία, αυτή θα έχει κερδισμένους και χαμένους. Για παράδειγμα, μια συμφωνία για «διά ροπάλου» συγκράτηση του ελλείμματος στο 3% ή ελάχιστα πάνω απ’ αυτό, θα έχει χαμένη τη Γαλλία, η οποία δε θα μπορεί να ενισχύσει τα μονοπώλιά της, με αποτέλεσμα αυτά να βρεθούν σε δεινή θέση στον ανταγωνισμό τους με τα γερμανικά (για να μη μιλήσουμε για τα αμερικάνικα). Γι’ αυτό και η Γαλλία δεν πρόκειται να τη σεβαστεί, ακόμα κι αν αναγκαστεί να συμφωνήσει σ’ αυτή. Πολύ σύντομα θα έχουμε και νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής, γιατί η κρίση ακόμα δεν έχει φτάσει στο μέγιστο βάθος της και νέα προβλήματα θα διαφανούν σύντομα. Ως προς αυτό, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τους πανηγυρισμούς μετά τη δεκεμβριανή σύνοδο κορυφής, όταν υποτίθεται πως είχαν βρει τη συνταγή για το ξεπέρασμα της κρίσης, που ακόμη τη βάφτιζαν χρηματοπιστωτική, με το «πρόγραμμα Μπράουν». Ο «μάγος» Γκόρντον Μπράουν, με τις υποτιθέμενες ρηξικέλευθες ιδέες του, που όλοι ακολούθησαν, βρίσκεται σήμερα σε δεινότερη θέση από τον Σαρκοζί, τη Μέρκελ και τον Μπερλουσκόνι.

Ομως, πέρα από την ανάγκη για διευθέτηση των διιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που αναγκάζει τους ηγέτες της ΕΕ να συνέλθουν σε μια ακόμη έκτακτη σύνοδο. Τον περιέγραφε χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο του το αμερικάνικο Newsweek, λίγες μέρες πριν αποφασιστεί η σύγκληση της έκτακτης συνόδου: «Ολο και περισσότεροι απογοητευμένοι πολίτες στην Ευρώπη αποφασίζουν πως η πολιτική του δρόμου αξίζει περισσότερο από ό,τι η πολιτική των κυβερνώντων κομμάτων». Συμπληρωματικά σ’ αυτό, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τον τρόμο που προκάλεσε σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες η νεολαιίστικη εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη στη χώρα μας. Ενας ξεσκολισμένος γραφειοκράτης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομάβια, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ευρωπαϊκής συνόδου της ΔΟΕ στη Λισαβόνα, την περασμένη Τρίτη, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων με τη χαρακτηριστική φράση: «Βράζει μια τεράστια λαϊκή απογοήτευση»

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ως διαχειρίστριες των άμεσων και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του συστήματος, είναι υποχρεωμένες να αποσοβήσουν κάθε κίνδυνο από εκείνους που προορίζονται για υποζύγια της κρίσης, τους εργάτες και τους εργαζόμενους. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει καταρχάς να κυριαρχήσουν ιδεολογικά. Να αναγκάσουν τους εργάτες να αποδεχτούν τη συνυπευθυνότητά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η ΕΕ ως μηχανισμός έχει αποδειχτεί στο παρελθόν αποτελεσματικός για την κυριαρχία των αστικών ιδεών και το ίδιο επιδιώκουν και τώρα. Αν νικήσουν ιδεολογικά, αν εργάτες και εργαζόμενοι αποδεχτούν ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι, κατά συνέπεια για κανέναν δεν υπάρχουν «κεκτημένα», τότε η πολιτική επικράτηση γίνεται πιο εύκολη υπόθεση. Η ταξική πάλη μπορεί να καθηλωθεί, οι χαμηλής έντασης εκδηλώσεις της να απορροφηθούν από τους μηχανισμούς του συστήματος και οι σχετικά υψηλής έντασης να απομονωθούν και να τσακιστούν με τους τεράστιους μηχανισμούς καταστολής που έχουν δημιουργηθεί.

Περιττεύει, βέβαια, να σημειώσουμε πως αν στη διάρκεια της κρίσης γενικευτούν τα διάφορα μέτρα της «στρατηγικής της Λισαβόνας» (αναλυτικά θα διαβάσετε σε άλλες στήλες), αυτά θα μείνουν για πάντα, δεν θα είναι προσωρινά. Αλλωστε, η έμπνευσή τους ήρθε πολύ πριν το ξέσπασμα της σημερινής κρίσης. Ηρθε, γιατί αυτό απαιτεί η ίδια η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη σημερινή του φάση. Η παραγωγικότητα της κοινωνικής εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στην καρδιά των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων μεγαλώνει ο εργατικός υπερπληθυσμός. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ο καπιταλισμός, προκειμένου να παραμείνει στο κυνηγητό του μέγιστου κέρδους, είναι η λεγόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της οποίας αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Στη φάση της κρίσης, οι κυβερνήσεις καλούνται να «μοιράσουν» την ανεργία, δημιουργώντας έναν κατώτατο κοινό παρονομαστή φτώχειας, ώστε να καθηλώσουν την ταξική πάλη. Τα οφέλη για το σύστημα, αν το πετύχουν αυτό, αναμένεται να είναι διπλά: βραχυπρόθεσμα (αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφάλαιου) και μακροπρόθεσμα (γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που θα επιτρέψουν υψηλότατη κερδοφορία στη φάση της αναζωογόνησης). Υπάρχει ένας τομέας στον οποίο στο εσωτερικό της ΕΕ δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, αλλά η σύμπνοια και το πνεύμα συνεργασίας. Είναι η διαμόρφωση των όρων για την αύξηση της εκμετάλλευσης και την καθήλωση της ταξικής πάλης των εργατών.

Από τις στήλες της «Κ» έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί πως απέναντι στην κρίση το εργατικό κίνημα δε μπορεί να σταθεί με όπλο του τον παραδοσιακό ή μοντέρνο ρεφορμισμό. Μπορεί να σταθεί μόνο με επαναστατικά όπλα. Ακόμα και οι άμεσοι, αμυντικοί αγώνες σε μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να υπακούουν, προκειμένου να είναι στοιχειωδώς αποτελεσματικοί.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 00:01
Αγροτικά

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

15 Φεβ 2026, 20:27
Ιστορία

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

15 Φεβ 2026, 12:45
Πολιτισμός

Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε

15 Φεβ 2026, 10:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

15 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
Διεθνή

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

14 Φεβ 2026, 09:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη

Λιθουανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1918).

1833: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ).

1923: Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το ιουλιανό ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το γρηγοριανό.

1942: Ιδρύεται ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

1945: Αφοπλισμός του ΕΛΑΣ.

1968: Διασπάται το ΚΚΕ.

1973: Πρώτη κατάληψη της Νομικής από 2.500 φοιτητές, έξοδος υπό μορφή πορείας και συμπλοκές με την αστυνομία και παρακρατικούς ΕΚΟΦίτες.

2003: Εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo