Συνεχίζει το χαβά του ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Εμ. Κοντοπυράκης. Εκτελώντας κυβερνητική εντολή να εμφανίζει την ανεργία μειούμενη, και τους 10 πρώτους μήνες του 2008 εμφάνισε την ανεργία μειούμενη κατά 10% κατά μέσο όρο. Ο κύριος αυτός αγνόησε προκλητικά το γεγονός ότι από την αρχή του 2008 μειώνονταν δραματικά η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα, οι εξαγωγές, η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας. Ο ίδιος και ο πολιτικός του προϊστάμενος αγνοούσαν ακόμη προκλητικά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξέσπασε αρχικά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και επεκτάθηκε παντού με ταχύτητα και ορμή χιονοστοιβάδας, και συνέχιζαν να εμφανίζουν ακόμη και την ανεργία του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη του 2008 μειούμενη κατά 10%!
Από τις 12 Φλεβάρη του 2009, που η ΕΣΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία του Νοέμβρη του 2008, άλλαξαν την τακτική τους και άρχισαν να εμφανίζουν ελαφρώς αυξανόμενη την ανεργία (κατά 2,63%). Το ποσοστό αυτό είναι φυσικά μικρότερο από το 10% και έτσι μας προϊδεάζουν για τα ποσοστά αύξησης της ανεργίας που θα δώσουν για το Δεκέμβρη του 2008 και για τους μήνες του 2009.
Προς την ίδια κατεύθυνση (της εικονικής μείωσης της ανεργίας) δρούσε και δρα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκης. Εμφάνιζε σταθερά μειούμενη την εγγεγραμμένη ανεργία, χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία διάφορες εγκυκλίους και τα προγράμματα stage, που είναι προγράμματα μαύρης και φτηνής εργασίας. Εκτός από το ΙΚΑ και τ’ άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα stage χρησιμοποι-ούν και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Εχουμε κατ’ επανάληψη απευθυνθεί στην αρμόδια διεύ-θυνση του ΟΑΕΔ ζητώντας να μας δώσει αναλυτικά όλα τα προγράμματα stage. Η προϊσταμένη μας παρέπεμψε στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του διοικητή του ΟΑΕΔ και αυτός με την σειρά του στον Γ. Βερναδάκη, ο οποίος κρατά ως εφτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία αυτά, με τα οποία κάνει το παιχνίδι για τη λογιστική μείωση της ανεργίας.
Με νόμο καθιερώθηκε από την 1η Γενάρη του 2002 το σύστημα των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για την πληρωμή των ενσήμων στο ΙΚΑ. Η Στατιστική υπηρεσία του ΙΚΑ άρχισε να επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά και με μια καθυστέρηση 11 περίπου μηνών δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Για παράδειγμα, η υπηρεσία αυτή του ΙΚΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα τους απασχοληθέντες και καταγραφέντες εργαζόμενους του Μάρτη του 2007. Αν τα πρώτα χρόνια οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Στατιστικής του ΙΚΑ (σύμφωνα με δική τους δήλωση) επεξεργάζονταν το 94% των ΑΠΔ, τώρα επεξεργάζονται σχεδόν το σύνολο των ΑΠΔ που καταθέτουν οι καπιταλιστές εργοδότες στο ΙΚΑ. Με δεδομένο ότι υπάρχει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, είναι σίγουρο ότι οι πραγματικά απασχοληθέντες είναι περισσότεροι απ’ αυτούς που δηλώνονται στο ΙΚΑ. Παρολαυτά όμως, βγαίνουν πιο ασφαλή συμπεράσματα από τα στοιχεία του ΙΚΑ, παρά από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που στηρίζεται στο στατιστικό δείγμα 30 με 40 χιλιάδων εργαζόμενων προκειμένου να βγάλει τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας.
Είναι γνωστό ότι στο ΙΚΑ ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που ασκούν εξαρτημένη εργασία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΙΚΑ φτιάξαμε τον πίνακα που δημοσιεύουμε. Στην πρώτη σειρά καταγράφεται ο αριθμός των οικοδόμων και στη δεύτερη σειρά ο αριθμός του συνόλου των εργαζόμενων. Επίσης, με στοιχεία της ΕΣΥΕ μελετήσαμε την απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Η ΕΣΥΕ κατατάσσει τους αγρότες σε τέσσερις κατηγορίες: αυτοαπασχολούμενους αγρότες που απασχολούν εργάτες γης, αυτοαπασχολούμενους που δεν χρησιμοποιούν εργάτες, αγροτοεργάτες και βοηθούς-μέλη των οικογενειών των αγροτών που επίσης απασχολούνται. Ετσι, καταγράψαμε όλους τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους στο δημόσιο που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Μένουν έξω οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που ασφαλίζονται στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία, καθώς επίσης οι έμποροι και βιοτέχνες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έχουν χωριστά Ταμεία. Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, η απασχόληση στηρίζεται στους τομείς για τους οποίους έχουμε στοιχεία και έτσι μ’ αυτά τα στοιχεία μπορούμε να αποδείξουμε την ορθότητα ή μη των στοιχείων που δίνουν οι κυβερνητικοί. Ας τολμήσουν να υποστηρίξουν ότι η ανάπτυξή τους στηρίχτηκε στην απασχόληση στο δημόσιο, και τους μαγαζάτορες και τους ελευθεροεπαγγελματίες.
Το 2003 οι αγρότες ήταν 642.910 (40.900+380.620 + 32.820+188.570 ανά κατηγορία της ΕΣΥΕ), ενώ το 2007 ήταν 505.010 (39.170+306.770 +29.370+129.700 ανά κατηγορία). Μέσα σε μια πενταετία οι αγρότες μειώθηκαν κατά 137.900, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι φτωχοί αγρότες, που ανήκουν στη δεύτερη και την τέταρτη κατηγορία.
Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ το 2003 ήταν 1.805.234, ενώ το 2007 έφτασαν τους 1.961.741. Είχαμε, δηλαδή, μια αύξηση κατά 156.505 άτομα.
Αθροίζοντας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους αγρότες διαπιστώνουμε ότι η απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 18.695 άτομα. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, που το 2007 εμφάνιζαν ως μέσο ποσοστό ανεργίας το 8.3% (μείωση μιας μονάδας σε σχέση με το 2003)!
Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο μέτρησης της ανεργίας από την ΕΣΥΕ πρέπει να σημειώσουμε και τα εξής. Το ίδιο το ποσοστό είναι χαμηλό διαχρονικά, γιατί ένας εργαζόμενος που εργάζεται ακόμη και μια ώρα τη βδομάδα δεν θεωρείται άνεργος. Ακόμη, δεν θεωρούνται άνεργα τα μέλη της οικογένειας που δουλεύουν χωρίς μισθό σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Επίσης, θεωρούνται απασχολούμενοι οι εργαζόμενοι που «αμείβονται» ακόμη και με φαγητό!. Τέλος, η ΝΔ χρησιμοποιεί τα προγράμματα stage προκειμένου να μειώσει λογιστικά την ανεργία. Σημειώνουμε ότι ήταν λάθος η εκτίμηση ότι το 2007 αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση στην οικοδομή, λόγω του μέτρου να μην υπολογίζεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές που είχαν βγάλει άδεια μέχρι τέλος του 2006. Τελικά, αυτό δεν συνέβη, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΙΚΑ. Η απασχόληση δεν αυξήθηκε ούτε σε σχέση με το 2006.
Αποκαλύπτονται λοιπόν τα ψεύδη της κυβέρνησης και των κολαούζων της, ότι μείωσαν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία!