Την ίδια μέρα που δινόταν στη δημοσιότητα το πόρισμα των τριών «πραγματογνωμόνων» για την έκρηξη στο αεράδικο Friendshipgas, η ανακρίτρια έστελνε κλήση στον μεταλλεργάτη Βασίλη Καββαδία, που γλίτωσε παρά τρίχα, να απολογηθεί για «ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή και εμπρησμό από αμέλεια» (ο εργάτης εμφανίστηκε την Τετάρτη, πήρε αναβολή και θα «απολογηθεί» τη Δευτέρα).
Οι δικαστικές αρχές, αυτές που έχουν απαλλάξει τους εφοπλιστές και τους εργολάβους για τόσα εγκλήματα που έχουν γίνει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, αυτή τη φορά κινήθηκαν ταχύτατα. Μόλις πήραν στα χέρια τους το πόρισμα, αγνοώντας προκλητικά την έκθεση των επιθεωρητών του ΚΕΠΕΚ Πειραιά (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), οι οποίοι τεκμηριωμένα απέδειξαν ότι εφοπλιστική εταιρία και εργολάβοι δεν είχαν πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να εξαπλωθεί ταχύτατα με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, έσπευσαν να απαγγείλουν κατηγορία στον ένα από τους διασωθέντες μεταλλεργάτες (ο δεύτερος, ο βοηθός Κώστας Οικονομάκης, είναι μεταξύ των νεκρών).
Το πόρισμα των τριών διορισμένων πραγματογνωμόνων, των ναυπηγών μηχανικών Μ. Θεοδωρίδη και Αχ. Κακαράντζα και του χημικού Π. Χατζηγιάννη, αναφέρει: «Η πλέον πιθανή και εύλογη αιτία της εκδήλωσης της πυρκαγιάς… οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αμέλεια του Β. Καββαδία, τεχνίτη ελασματουργού και του άτυχου βοηθού του Κ. Οικονομάκη (οι οποίοι) δεν αντιλήφθηκαν ότι τηκόμενο μέταλλο της οξυγονοκοπής (καύτρες) έπεφτε, είτε απευθείας πάνω στα λάστιχα παροχής αερίων στο εργαλείο της οξυγονοκοπής (σαλμός), είτε πάνω σε απορρίμματα και, κυρίως, σε χαρτιά, που ενδεχομένως να υπήρχαν στον εγγύτερο χώρο και σε άμεση επαφή με τους λαστιχένιους σωλήνες παροχής αερίων στο εργαλείο οξυγονοκοπής που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη των ίδιων των ελαστικών σωλήνων παροχής αερίου προπανίου-οξυγόνου και περαιτέρω την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά».
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τεχνίτης ή μηχανικός για να θέσει το αυτονόητο ερώτημα. Οταν τα πάντα έχουν καεί, που ξέρουν αυτοί οι τρεις «επιστήμονες» ότι έτσι ξέσπασε η πυρκαγιά; Ηταν εκεί και έβλεπαν; Με όλο το θράσος σπεύδουν να γράψουν: «Δεν αποκλείεται η πυρκαγιά να προκλήθηκε από κάποιο άλλο μέσο, τρόπο ή αιτία, γεγονός όμως που δεν είναι δυνατόν με βάση τα προαναφερόμενα να τεκμηριωθεί τεχνικά».
Πώς «τεκμηρίωσαν τεχνικά», όμως, ότι οι δυο μεταλλεργάτες δεν πρόσεχαν και με τις καύτρες που έπεσαν έβαλαν φωτιά στα λάστιχα ή σε σκουπίδια που υπήρχαν; Πώς ξέρουν ότι τα λάστιχα δεν ήταν φθαρμένα, με αποτέλεσμα να έχουν διαρροή και από αυτή να ξεσπάσει η φωτιά; Θυμόμαστε πολύ καλά πως όταν έγινε το μακελειό, όλοι οι έμπειροι εργάτες της Ζώνης θεωρούσαν σίγουρο ότι αυτό έγινε. Γιατί οι δυο εργάτες που έκοβαν λαμαρίνες με το οξυγόνο ούτε πρωτάρηδες ήταν ούτε με τη ζωή τους θα έπαιζαν αφήνοντας τα λάστιχα κάτω από το σημείο που έπεφταν οι καύτρες.
Είναι φανερό ότι οι τρεις «πραγματογνώμονες», ενεργώντας χοντροειδέστατα και προκλητικά, σπεύδουν να αποκλείσουν κάθε εκδοχή που θα καθιστούσε υπόλογους τους εφοπλιστές και τους εργολάβους και να υιοθετήσουν την πιο απίθανη εκδοχή, αυτή που ρίχνει την ευθύνη στα ίδια τα θύματα. Αν και ο δεύτερος εργάτης ήταν νεκρός, θα αισθάνονταν ευτυχισμένοι, διότι θα μπορούσαν να τα γράψουν πιο απροκάλυπτα. Δεν είναι η πρώτη φορά που «επιστήμονες» συμπεριφέρονται σαν τσιράκια των καπιταλιστών. Γνωστά είναι τα πιστοποιητικά gas free που υπογράφουν έναντι αμοιβής διάφορα γραφεία στον Πειραιά, καθιστώντας τη δουλειά στα γκαζάδικα ρώσικη ρουλέτα. Επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους και αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο θα ανέφεραν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα τα συσχέτιζαν με τα όποια ευρήματα, για να καταλήξουν στο τέλος σε μια γενική τοποθέτηση. Σ’ αυτό που γνωρίζουν όλοι.Οτι στο Πέραμα κυριαρχεί ο νόμος του γρήγορου και του φτηνού, που στέλνει τους εργάτες στον τάφο.