Ενάμισης μήνας απέμεινε περίπου από το Πάσχα, που συνήθως σηματοδοτεί και την έναρξη του τέλους της διεκδικητικής περιόδου κάθε σχολικής χρονιάς και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ κοιμάται ύπνο βαθύ, αφήνοντας για τρίτη στην ουσία χρονιά το νηπιαγωγείο στην τύχη του. Είναι γνωστό, ότι μετά την θέσπιση της μονοετούς υποχρεωτικότητας του νηπιαγωγείου (απόρροια της μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας το 2006), η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να στηρίξει αυτή την απόφαση (υποδομές, διορισμοί νηπιαγωγών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων). Αντίθετα ψήφισε τροπολογία, που ενσωμάτωσε στο νόμο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με την οποία δινόταν (για μια υποτίθεται χρονιά) το δικαίωμα στους Δήμους και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύουν νηπιακά τμήματα. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες νήπια να βρεθούν αναγκαστικά στην αγκαλιά των ιδιωτών-εμπόρων της εκπαίδευσης και των Δήμων, πληρώνοντας τσουχτερά δίδακτρα και «τροφεία» (προϊόν και αυτό της περίφημης «αποκέντρωσης»). Η επόμενη φυσική συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν και η αυθαίρετη καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, που ακολουθεί κατά πόδας την αύξηση του χρόνου παραμονής των δυστυχών νηπίων στο ολοήμερο παιδοφυλακτήριο.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ρύθμιση, που έγινε δήθεν για προσωρινό διάστημα, μετατράπηκε σε μόνιμη, αφού και η υποχρηματοδότηση της Παιδείας παραμένει σταθερή αξία, αλλά και οι νόμοι για την «αποκέντρωση» (νόμοι 2218 και 2240 του 1994) δεν έχουν καταργηθεί και αποτελούν το «χαλί» αυτής της πολιτικής, μιας και διευκολύνουν το σύστημα στην απαλλαγή του από υποχρεώσεις έναντι της εργαζόμενης κοινωνίας.
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μακρύ χέρι των μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ήταν φυσικό να μην έχει την παραμικρή διάθεση να παλέψει για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Οι νηπιαγωγοί, είδαν και απόειδαν και έφτιαξαν Συντονιστική Επιτροπή, προσπαθώντας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο,τι έγινε ως τώρα σε επίπεδο αντίδρασης του συνδικαλιστικού κινήματος (στάσεις εργασίας, 24ωρες απεργίες) έγινε μόνο χάρις στην πίεση των νηπιαγωγών στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ. Τώρα, πλησιάζει ο καιρός να λήξει μια ακόμη σχολική χρονιά και να πάμε για εγγραφές νηπίων για τη νέα χρονιά στο ίδιο μαύρο τοπίο. Γι’ αυτό και το Συντονιστικό των νηπιαγωγών καλεί σε πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή, 8 του Μάρτη, στις 10 το πρωί στο Μαράσλειο. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν αυτή η συνάντηση να είναι και μαζική και να καταλήξει σε αποφάσεις για δράση, κόντρα στις προσδοκίες κυβέρνησης και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.







