Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια
  • Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο
  • Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση
  • Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη
  • Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου
  • Σαν σήμερα 8 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Οσο πιο πλούσιος, τόσο λιγότερα πληρώνεις
Οικονομία

Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

Οσο πιο πλούσιος, τόσο λιγότερα πληρώνεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Απρ 2010, 00:00

Με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχέδιου, η γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα υποστήριξε ότι με την επαναφορά των περιβόητων τεκμηρίων διαβίωσης θα παταχτεί η φοροδιαφυγή και θα αναγκαστούν οι διάφοροι αεριτζήδες της λεγόμενης παραοικονομίας να πληρώσουν φόρο. Το σχετικό άρθρο στο φορολογικό νόμο τιτλοφορούνταν πριν «Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση την τεκμαρτή δαπάνη». Τώρα μετονομάστηκε, για προπαγανδιστικούς λόγους, σε «Προσδιορισμός εισοδήματος με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες τεκμήρια». Η μαγική λέξη είναι το «αντικειμενικές».  Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κ» ισχύει το αντίθετο. Ο χώρος δεν μας επέτρεψε τότε παρά να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Επειδή το θέμα των τεκμηρίων είναι χαρακτηριστικό για το χαρακτήρα αυτού του φορολογικού νομοσχέδιου, επανερχόμαστε με αναλυτικά στοιχεία και συγκριτικούς πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά των τεκμηρίων έγινε πρώτο για να χαρατσώσει εργαζόμενους και μεσαία στρώματα και δεύτερο για να υψώσει τείχος ασφάλειας γύρω από μεγαλοκαπιταλιστές, αεριτζήδες, χοντρολαμόγια και μαφιόζους Κροίσους.

Μιλώντας γενικά, όσο μεγαλύτερο λαμόγιο είναι κάποιος, όσο περισσότερο εισόδημα κρύβει, τόσο περισσότερο ευνοημένος είναι με το σύστημα των τεκμηρίων. Ας το δού-με με ένα παράδειγμα: κάποιος κρύβει εισόδημα 300.000 ευρώ και με τα τεκμήρια αναγκάζεται να φορολογηθεί για 50.000 ευρώ. Αυτός μάνι-μάνι φοροδιαφεύγει για εισόδημα 250.000 ευρώ. Αλλος κρύβει εισόδημα 60.000 ευρώ και με τα τεκμήρια φορολογείται για 30.000 ευρώ. Αυτός φοροδιαφεύγει για εισόδημα 30.000 ευρώ. Αρα, όσο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι κάποιος, τόσο πιο ευνοημένος είναι, σε κάθε περίπτωση.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Τα τε-κμήρια εισάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοηθούν οι μεγαλοκαπιταλιστές και τα χοντρολαμόγια και να χτυπηθούν όχι μόνο μεσαία στρώματα, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό, άλλωστε εισήγαγαν αυτά τα κριτήρια, ενώ θα μπορούσαν να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς, που δε μετρούσε ως τεκμήριο η πρώτη κατοικία και ένα αυτοκίνητο. ‘Η έστω να βάλλουν ένα κριτήριο που θα προστάτευε τους μισθωτούς (π.χ. πρώτη κατοικία μέχρι 150 τ.μ. και αυτοκίνητο μέχρι 1.800 κυβικά). Δεν το έκαναν, γιατί προσδοκούν ν’ αρπάξουν φόρο και από αυτά τα δήθεν αθώα τεκμήρια.

Ενώ βάζουν τεκμήρια για τους φτωχούς, μειώνουν τα τεκμήρια που ίσχυαν ως τώρα για τους πλούσιους!

Η μείωση που προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο, όπως το κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ήταν προκλητική. Μειώνονταν σε τεράστιο ποσοστό τα τεκμήρια που ήδη ίσχυαν. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο. Σχολιάστηκε αρνητικά ακόμα και από τον αστικό Τύπο (βάλαμε και εμείς το χεράκι μας, που «σηκώσαμε» το θέμα). Την ώρα που επανέφεραν το τεκμήριο της κατοικίας, όχι μόνο για κάποιον που έχει ένα απλό σπίτι και κατοικεί η οικογένειά του, αλλά καθιέρωσαν τεκμήριο κατοικίας ακόμα και για τον εργαζόμενο που νοικιάζει σπίτι (αυτό δεν έχει ξαναγίνει!), την ώρα που επανέφεραν το τεκμήριο ακόμα και για το πρώτο αυτοκίνητο μιας οικογένειας, μείωναν 10 φορές το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα πολυτελείας (!), μείωναν από 5 μέχρι 10 φορές το τεκμήριο για τα ιδιωτικά σκάφη, μείωναν στο μισό το τεκμήριο για όσους έχουν μόνιμο πλήρωμα στα σκάφη τους, μείωναν στο μισό το τεκμήριο για τις πισίνες, ακόμα και το τεκμήριο για τα ιδιόκτητα αεροπλάνα και ελικόπτερα!

Μετά το σάλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάποια μερεμέτια, τα οποία ψηφίστηκαν από τον κυβερνητικό λόχο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, από την οποία πέρασε το νομοσχέδιο. Μερεμέτια, που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία των τεκμηρίων: Οσο πιο   πλούσιος είσαι, όσο πιο πολυτελή και προκλητική ζωή κάνεις, τόσο λιγότερα καλείσαι να πληρώσεις (καλείσαι να πληρώσεις, γιατί τα μεγαλολαμόγια έχουν τρόπους να αποφεύγουν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα).

Τα μερεμέτια που έκανε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

♦ Αύξησε λίγο το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα πάνω από 2000 κυβικά. Μη φανταστείτε τίποτα σπουδαία πράγματα. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 4000 κυβικών είχε μέχρι σήμερα τεκμήριο 107.900 ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά κατέβασε αυτό το τεκμήριο στα 13.090 ευρώ (!) και τώρα το ανέβασε ελάχιστα, στα 13.909 ευρώ! Μιλάμε, δηλαδή, για κοροϊδία.

♦ Στα τεκμήρια για τις πισίνες αύξησε λίγο το τεκμήριο για πισίνες πάνω από 60 τετραγωνικά. Για παράδειγμα, το τεκμήριο για μια ανοιχτή πισίνα μεταξύ 60 και 120 τετραγωνικών, που μέχρι σήμερα ήταν 29.200 ευρώ, αρχικά το κατέβασαν στα 15.000 ευρώ (!) και τελικά το αύξησαν λίγο, για να φτάσει τα 18.000 ευρώ!!

♦ Στα σκάφη αναψυχής έγινε το μεγάλο κόλπο. Ενώ μέχρι τώρα δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός (εκτός από τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, που είχαν έκπτωση στο τεκμήριο), για να δείξει η κυβέρνηση ότι δήθεν άκουσε τις διαμαρτυρίες και αύξησε το τεκμήριο για τα σκάφη, εισήγαγε το διαχωρισμό των ιστιοφόρων, που ρίχνει το τεκμήριο κατά 50%. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα μηχανοκίνητα γιοτ είναι όλα σε ξένες σημαίες, όλα τα άλλα σκάφη μπορούν εύκολα να βαφτιστούν ιστιοφόρα (ή είναι και ιστιοφόρα) και να έχουν έκπτωση 50% στο τεκμήριο. (Ο πίνακας που παραθέτουμε αφορά σκάφη που χαρακτηρίζονται ιστιοφόρα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματική σύγκριση).

♦ Μερεμέτισε λίγο τα τεκμήρια κατοικίας, μειώνοντας κλιμακωτά το τεκμήριο για κατοικίες από 80 μέχρι 250 τετραγωνικά και αυξάνοντας λίγο τα τεκμήρια για τις μεγαλύτερες κατοικίες. Τελικά, μια βιλάρα 400 τετραγωνικών με 100 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους (σε περιοχή με την ψηλότερη τιμή ζώνης), που μέχρι σήμερα είχε τεκμήριο 185.220 ευρώ, με την αρχική έκδοση του νομοσχέδιου θα είχε τεκμήριο 89.080 ευρώ (!) και μετά τα μερεμέτια θα έχει τεκμήριο 105.060 ευρώ!! Σκέτη κοροϊδία είναι η «βελτίωση», όπως καταλαβαίνετε.

♦ Τέλος, άλλαξε και πάλι το τεκμήριο για οικιακούς βοηθούς. Ενα τεκμήριο που έχει προϊστορία. Μέχρι και το 2002 ίσχυε τεκμήριο για κάθε οικιακό βοηθό (εκτός αν στην οικογένεια υπήρχε άτομο με αναπηρία 67% και άνω, οπότε εξαιρούνταν ένας οικιακός βοηθός). Το τεκμήριο ήταν η συνολική δαπάνη για τον οικιακό βοηθό (μισθός και ασφάλιστρα) επί δύο. Το Δεκέμβρη του 2002, η κυβέρνηση Σημίτη κατάργησε αυτό το τεκμήριο. Η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχική μορφή του νομοσχέδιου το επανέφερε (εξαιρώντας πάλι έναν οικιακό βοηθό για εξυπηρέτηση ανάπηρου), ορίζοντας το τεκμήριο στα 8.000 ευρώ! Αν υπολογίσουμε ότι μισθός και ασφάλιση για έναν οικιακό βοηθό είναι τουλάχιστον ένα χιλιάρικο το μήνα, επομένως περίπου 24.000 ευρώ το χρόνο, η κυβέρνηση κατέβασε και το συγκεκριμένο τεκμήριο στο ένα τρίτο. Στην τελική μορφή, που ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έγιναν οι εξής αλλαγές: εξαιρείται από το τεκμήριο ένας οικιακός βοηθός (δηλαδή, αυτό που ίσχυε για τους ανάπηρους γενικεύεται για όλους), ενώ για τους δεύτερο, τρίτο και λοιπούς οικιακούς βοηθούς ως τεκμήριο ορίζεται η δαπάνη! Ως πρόσχημα προβάλλεται το να μη φουντώσει η μαύρη εργασία! Μ’ άλλα λόγια, μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Παλιότερα, δηλαδή, που το τεκμήριο ήταν η δαπάνη επί δύο, δεν υπήρχε κίνδυνος να φουντώσει η μαύρη εργασία;

Δείτε προσεκτικά τους πίνακες που δημοσιεύουμε και δεν θα σας μείνει καμιά αμφιβολία. Ολα τα τεκμήρια που αφορούν τους μεγαλοκαπιταλιστές (κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, πισίνες, αυτοκίνητα, κότερα, αεροπλάνα) μειώνονται. Μειώνονται με προκλητικό τρόπο.

Η εικόνα της πρόκλησης δεν άλλαξε, παρά τα μερεμέτια που έκανε ο Παπακωνσταντίνου, καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους. Τα μεγαλολαμόγια και οι καπιταλιστές, με τις βιλάρες, τις πισινάρες, τις αμαξάρες, τα κότερα και τα ιδιωτικά αεροπλάνα, θα πληρώνουν λιγότερα απ’ όσα πλήρωναν με το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Για να φανεί καλύτερα αυτό, μελετήσαμε το παράδειγμα ενός… φτωχούλη που έχει στην ιδιοκτησία του τα εξής:

– Κύρια κατοικία 400 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ.
– Εξοχική κατοικία 200 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ.
– Πισίνα 150 τ.μ.
– Αυτοκίνητο 2.500 κυβικά
– Αυτοκίνητο 3.100 κυβικά
– Σκάφος μήκους 20 μέτρων
– Αεροπλάνο.

♦ Με το ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς, αυτός θα είχε τεκμήριο 580.270 ευρώ. Δηλαδή, το κράτος θα του ζητούσε να φορολογηθεί σαν να έχει εισόδημα 48.356 ευρώ το μήνα. Ποσό αστείο, αν σκεφτούμε τι λεφτά πρέπει να διαθέτει κάποιος για να έχει όλα αυτά τα πράγματα (που πάντα συνοδεύονται και με άλλα που δεν τα λογαριάσαμε: υπηρετικό προσωπικό, πλήρωμα στο σκάφος, πλήρωμα στο αεροπλάνο κ.λπ.).

♦ Με το καθεστώς που εισήγαγε στην αρχική του μορφή το φορολογικό νομοσχέδιο, το τεκμήριο γι’ αυτόν τον… φτωχούλη έπεφτε στα 214.920 ευρώ, ήτοι 17.910 ευρώ το μήνα!

♦ Μετά τα μερεμέτια, που έδωσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο την τελική του μορφή, το νέο καθεστώς ορίζει το τεκμήριο για τον… φτωχούλη μας στα  291.607 ευρώ, ήτοι  στα 24.300 ευρώ το μήνα!

Ο τύπος αυτός, αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα δηλώνει (πράγμα εξαιρετικά απίθανο) ή αν υποθέσουμε ότι τον πιάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (πράγμα εντελώς απίθανο), με το ισχύον καθεστώς θα έπρεπε να φορολογηθεί για ένα ετήσιο εισόδημα 580.270 ευρώ, ενώ τώρα δεν έχει κανένα λόγο να δηλώσει περισσότερα από 291.607 ευρώ! Ετσι «πολεμά» τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων περί τα φορολογικά για να καταλάβεις ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο προστατεύονται οι φοροφυγάδες-μεγαλοεισοδηματίες, αλλά μπορούν πιο άνετα να δραστηριοποιούνται στη «μαύρη» οικονομία κλέβοντας και έμμεσους φόρους.

 

 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

Συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τεράστια κέρδη
Επόμενο άρθρο

Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

Φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο

Σχετικά Αρθρα

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
Αθλητισμός

Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο

8 Ιούλ 2026, 12:55
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού

Απαιτούν από τη Βηρυτό να αποκλείσει «ανεπιθύμητους» αξιωματικούς του λιβανικού στρατού από την ανάπτυξή τους στον νότιο Λίβανο

7 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

Ημέρα κατά της αλλεργίας.

1949: Εκτελείται ο φοιτητής της νομικής Παύλος Παπαμερκούριος, (“χρυσός αετός“) που ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη για το “τραγούδι του νεκρού αδερφού“.

1949: Ανακαλύπτονται σε κρύπτη στην παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλήψεις στελεχών.

1968: Καταδίκες δώδεκα μελών της ΔΑ.

1972: Συλλαμβάνονται οι Κλάους Γίνσχκε και Ιρμγκαρντ Μέλερ (RAF).

1982: Ανοίγουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από 45ήμερη απεργία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    17Ν
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Εφετείο 17Ν
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    ΕΛΑ
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Ποιοι είμαστε
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Επικοινωνία
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Όροι χρήσης
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Ποιοι είμαστε
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Επικοινωνία
  • Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Τεκμήρια της απάτης (και μετά τα μερεμέτια)

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo