Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
  • Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
  • «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
  • Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
  • «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Εφετείο ΕΛΑ»Δευτέρα, 1.12.08
Εφετείο ΕΛΑ

9η συνεδρίαση

Δευτέρα, 1.12.08

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Δεκ 2008, 00:00
«Προβληματάκι» με την έναρξη της συνεδρίασης, δηλωτικό μιας κατάστασης την οποία προς το παρόν δεν θέλουμε να σχολιάσουμε. Διαπιστώνοντας η πρόεδρος την απουσία του Ν. Δαμασκόπουλου, συνηγόρου του Κ. Αγαπίου, είπε το τυπικό που έχει γίνει και άλλες φορές: «Εσάς σας εκπροσωπεί ο κ. Καλογήρου». Ο Κ. Αγαπίου δεν είχε αντίρρηση, όμως πετάχτηκε ο Κανάς και είπε: «Δεν τον εκπροσωπεί ο κ. Καλογήρου»! Πρακτικά το πρόβλημα λύθηκε αμέσως από τον Α. Κωνσταντάκη, που δήλωσε ότι εκπροσωπεί αυτός τον Κ. Αγαπίου, η πρόεδρος όμως σχολίασε δηκτικά: «Δεν μπορούσε να το πει ο ίδιος ο συνήγορός σας;».
 
Ο Β. Ζήσης, ο ρεπόρτερ-πράκτορας, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, όπως δεν είχε εμφανιστεί και στη δεύτερη πρωτόδικη δίκη. Η εισαγγελική έδρα πρότεινε τη βίαιη προσαγωγή του και πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ ο Χ. Τσιγαρίδας και ο Κ. Αγαπίου θύμισαν ότι το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη δίκη και η απάντηση της Αστυνομίας ήταν ότι «δεν ανευρέθη». Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να πάρει απόφαση και όταν επέστρεψε η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διατάζουν τη βίαιη προσαγωγή του Ζήση για την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη και την επιβολή προστίμου 150 ευρώ. Επειδή –όπως είπε η πρόεδρος– ο Ζήσης μπορεί να μην έρθει, κάλεσαν και το δεύτερο μάρτυρα, τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Κ. Νηστικάκη.
 
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στους κατηγορούμενους για να τοποθετηθούν επί της κατηγορίας.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας έκανε την εξής δήλωση, την οποία κατέθεσε και γραπτά στο δικαστήριο:
«Κυρία πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δικαστές.
 
Οπως σας έχω ξαναπεί και όπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου, για μένα αυτή η υπόθεση είναι καθαρά πολιτική. Το βαθύ κράτος για να επιτύχει τους στόχους και τις επιδιώξεις του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο , ανέθεσε σε σας και όσους συναδέλφους σας αναμίχθηκαν μ’ αυτή και παρόμοιες υποθέσεις να ασχοληθείτε με ένα φαινόμενο της Ιστορίας. Ομως, τα φαινόμενα της Ιστορίας δεν ρυθμίζονται σε δικαστικές αίθουσες. Τα φαινόμενα της Ιστορίας ρυθμίζονται στους στίβους των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Ο υποβιβασμός τους σε ποινική υπόθεση είναι ίδιον των δειλών της αστικής τάξης, που προσπαθούν να κρύψουν το βάρβαρο και αποκρουστικό πρόσωπο της εξουσίας τους πίσω από δήθεν ουδέτερες και υπερταξικές αναφορές.
 
Κάτω από αυτό το γενικό πρίσμα ορίζεται και η παρουσία μου σ’ αυτή τη δίκη.
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή μου στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα, αρνούμενος να δώσω οποιαδήποτε πληροφορία για τη δράση της Οργάνωσης, τη δομή της και φυσικά τα πρόσωπα. Αυτό είναι καθήκον που απορρέει από την επαναστατική αξιοπρέπεια και τιμή μου και βέβαια δεν πρόκειται η στάση μου αυτή να αλλάξει και σ’ αυτή τη δίκη.
 
Τους λόγους που με οδήγησαν να αναλάβω αυτή την πολιτική ευθύνη τους έχω εξηγήσει πολλές φορές και θα τους εξηγήσω και στο δικαστήριό σας, όταν έρθει η ώρα να κάνω την τελική μου τοποθέτηση, την οποία εσείς ονομάζετε απολογία, όμως εγώ δεν πρόκειται να τη χαρακτηρίσω έτσι, γιατί δεν έχω να απολογηθώ τίποτα, παρά μόνο στον ελληνικό λαό, τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίστηκα με την επαναστατική μου δράση. Προς το παρόν, περιορίζομαι να πω, ότι ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής μου γιατί δεν ήθελα να βλέπω την οργάνωσή μου, τον ΕΛΑ, να συκοφαντείται από εκείνους που μοναδικό σκοπό τους έχουν να υπερασπίζονται την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ελληνικού λαού.
 
Εσείς, βέβαια, θα μου πείτε ότι εξετάζετε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, ότι αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν την κατηγορία. Αυτοί που με κατηγορούν θα πρέπει να αποδείξουν την όποια εμπλοκή μου στις υποθέσεις του κατηγορητηρίου. Αυτό δεν λέει το ισχύον Δίκαιο; Αυτό δεν λέει ο πολυδιαφημισμένος νομικός σας πολιτισμός;
Τι έχουμε, όμως, μέχρι τώρα; Εχουμε μια καταδικαστική απόφαση σε περίπου 1200 χρόνια φυλακή, με ένα εφεύρημα βγαλμένο από το ιδεολογικό οπλοστάσιο του ναζισμού: την συλλογική ευθύνη. Εχουμε και μια θαρραλέα και έντιμη αθωωτική απόφαση. Δυο συνάδελφοί σας, πράττοντας ως δικαστές και όχι ως ενεργούμενα, αποφάσισαν το αυτονόητο. Είπαν ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπήρξα μέλος του ΕΛΑ, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε καν μια μακρινή ένδειξη για τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε από τις ενέργειες που ποινικοποιήθηκαν και δικάζονται. Βέβαια, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους συγκατηγορούμενούς μου.
 
Οπως είπα και σε μια προηγούμενη δήλωσή μου, μπροστά στο ίδιο δίλημμα βρίσκεστε και εσείς. Θα προσχωρήσετε στη χορεία εκείνων που αποφασίζουν με βάση τα δόγματα και τις επιταγές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ή θα αποφασίσετε ως έντιμοι άνθρωποι και δικαστές; Στο τέλος αυτής της δίκης θα το ξέρουμε. Οσο για μένα, είμαι έτοιμος να δεχτώ οποιαδήποτε απόφαση. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Αλλωστε, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή μου στον ΕΛΑ, σε μια περίοδο που ακούγονταν μόνον οι υλακές των Αμερικανών, των Βρετανών και της καλοπληρωμένης χορωδίας τους, ήξερα πολύ καλά ότι δε μπορούσα να περιμένω δικαιοσύνη».
 
Ο Κ. Αγαπίου είπε ότι θέλει να τοποθετηθεί συνοπτικά για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 6 χρόνια, με ένα κατασκευασμένο καθ’ ολοκληρίαν κατηγορητήριο, βάσει του οποίου κατασκευάστηκε μια «υπόθεση ΕΛΑ». Επειδή δεν είναι δυνατόν να δικαστεί μια οργάνωση –είπε- επελέγησαν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι υποδείχτηκαν ως ένοχοι πριν ακόμη δικαστούν, από ένα ενιαίο κέντρο που διεκπεραίωσε αυτή την υπόθεση. Μίλησε για αυθαίρετες και ανυπόστατες κατηγορίες, γεγονός που είναι γνωστό από την αρχή της διαδικασίας και που αποδείχτηκε από σωρεία εγγράφων που ο ίδιος έχει καταθέσει. Αναφέρθηκε σε γραπτή δήλωση-τοποθέτηση που κατέθεσε και στα δυο προηγούμενα δικαστήρια (την κατέθεσε και τώρα), στην οποία εξαρχής μιλούσε για δίκη πολιτικής σκοπιμότητας, επειδή αντιλαμβανόταν το τι θα ακολουθήσει. Αν και πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια από τότε –είπε- επιβεβαιώθηκε ότι κατασκευάστηκε μια «υπόθεση ΕΛΑ» μέσα από πολλές παραβιάσεις συντάγματος και νόμων. Για να επιβεβαιωθεί αυτή η κατασκευή χρειαζόταν μια καταδικαστική απόφαση και τέτοια ήταν η απόφαση της πρώτης δίκης. Ακολούθησε μια δεύτερη δίκη, με στόχο να επικυρώσει και να καθαγιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης δίκης. Οταν η ίδια υπόθεση, με το ίδιο αντικείμενο, εξετάστηκε στοιχειωδώς, κατέρρευσε όλη η κατασκευή. Το δεύτερο δικαστήριο απεφάνθη ότι οι Αθανασάκη, Αγαπίου, Κανάς δεν απεδείχθη ότι υπήρξαν μέλη του ΕΛΑ, συμπέρασμα στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει και το πρώτο δικαστήριο. Αθωωτική ήταν η απόφαση και για τον τέταρτο κατηγορούμενο, τον κ. Τσιγαρίδα, για τον οποίο μοναδικό στοιχείο ήταν η δική του τοποθέτηση, διότι δεν προσδιορίστηκε κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τις συγκεκριμένες ενέργειες αυτής της Οργάνωσης. Επίσης, ο Κ. Αγαπίου αναφέρθηκε σε κείμενο που έχουν υπογράψει διάφοροι πολίτες, το οποίο κατέθεσε στο δικαστήριο. Αναφέρθηκε σε εκείνους που έστησαν αυτή την πλεκτάνη, οι οποίοι επιδιώκουν ακόμη και τώρα να κατευθύνουν και το εφετείο και να ακυρώσουν τη δεύτερη απόφαση (αθωωτική) και επανέλαβε το αθωωτικό σκεπτικό αυτής της απόφασης: «Δεν απεδείχθη…». Τέλος, επανακατέθεσε το κείμενο που είχε καταθέσει στην έναρξη αυτής της δίκης, τον περασμένο Μάη, το οποίο έχουν υπογράψει 678 πολίτες και ευχαρίστησε όσους έχουν αναδείξει αυτή την υπόθεση, βοηθώντας και τη δική του θέση.
 
Ο Α. Κανάς δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Κίμωλο το 1951 και δυστυχώς παντρεύτηκε (αναφερόταν στο γάμο του με την Κυριακίδου). Ανέφερε τη δήλωση που έκανε η πρόεδρος του πρώτου δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη, αρχές Αυγούστου του 2004, που έλεγε ότι δυστυχώς το δικαστήριο δεν πρόλαβε να τελειώσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν είχε το χρόνο να εξετάσει όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν. Αναφέρθηκε στις πολιτικές σκοπιμότητες που καθόρισαν το αποτέλεσμα εκείνης της δίκης, στις αμοιβές που εισπράχτηκαν και στα παράσημα που μοιράστηκαν, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα της Κιμώλου που πανηγύριζαν για την καταδίκη του. Μίλησε για κατασκευασμένους μάρτυρες και μέλη του ΕΛΑ, για κατασκευές που τον έφεραν ως μέλος όλων των οργανώσεων ή ως τον βομβιστή με το όνομα Τζορτζ, ενώ είχαν έγγραφο της Ιντερπόλ που αποδείκνυε ότι αυτό ήταν ψέμα. Σας καλώ –κατέληξε- να εξετάσετε τη συμμετοχή μου και στην Οργάνωση και στις πράξεις και αν βρείτε αποδείξεις να με καταδικάσετε. Αναφέρθηκε τέλος στην απόφαση του δεύτερου δικαστήριου, που εξέτασε αναλυτικά την υπόθεση και κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σκεπτικό, το οποίο και ανέφερε. Για τρίτη φορά λέω ότι δεν έχω καμιά σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση και σας καλώ να με αθωώσετε, κατέληξε.
 
Η Ειρ. Αθανασάκη επανέλαβε τη δήλωση που έκανε και στα δυο προηγούμενα δικαστήρια. Αρνούμαι τις κατηγορίες –είπε- που δεν με αγγίζουν. Πολιτικοί λόγοι υπαγόρευσαν την εμπλοκή μου και τη σύλληψή μου με τις πυζάμες στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι μου. Παρασκηνιακά αυτή η υπόθεση αρχίζει από πιο παλιά, για μένα τουλάχιστον από το 1997. Εξι χρόνια περιμένω –κατέληξε- να έρθει ένα πραγματικό στοιχείο που να δικαιολογεί τη σύλληψή μου, τη φυλάκισή μου και την ταλαιπωρία που υφίσταμαι.
 
Ο Ι. Μυλωνάς έκανε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία ο εντολέας του Α. Κανάς δε γνωρίζει σ’ αυτή τη δίκη για τι κατηγορείται, γεγονός που συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες (πλην της κατοχής εκρηκτικών), για τις οποίες έγινε μεταβολή κατηγορίας καταδικάζοντας τον Κανά όχι ως αυτουργό αλλά ως απλό συνεργό. Κατά τον συνήγορο, η ΕΣΔΑ απαιτεί να περιγράφεται αναλυτικά η κατηγορία, οι πράξεις και ο νομικός τους χαρακτηρισμός (πλήρης και λεπτομερής πληροφόρηση) και η νομολογία του Ευραπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται σε σύγκρουση με τη νομολογία του Αρείου Πάγου. Ο Α. Κανάς, μετά τη μεταβολή κατηγορίας, δεν ξέρει για τι κατηγορείται και επομένως δεν μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και αυτό είναι το μείζον νομικό πρόβλημα αυτής της δίκης, κατά τον Ι. Μυλωνά, ο οποίος αναφέρθηκε στις γενικολογίες της καταδικαστικής απόφασης, που ταιριάζουν παντού χωρίς όμως να αναφέρονται σε καμία από τις υποθέσεις. Για να το πούμε απλά, η άποψη του συνηγόρου είναι ότι στο διατακτικό της πρωτοβάθμιας απόφασης θα έπρεπε να καταγράφεται η ακριβής συμμετοχή του Κανά σε καθεμιά από τις ενέργειες και όχι να υπάρχει μια γενικόλογη διατύπωση που παρατίθεται «καρμπόν» σε κάθε υπόθεση.
 
Στη συνέχεια, εξετάστηκε η περίπτωση των Μπέρτα και Ολιβιέ ντε Μαρσέλους. Η μεν Μπέρτα είχε στείλει στο πρώτο δικαστήριο απάντηση ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει, ο δε Ολιβιέ έστειλε ίδια απάντηση σ’ αυτό το δικαστήριο. Ο Α. Κωνσταντάκης ξεκαθάρισε ότι σε ό,τι αφορά την εντολέα του αντιλέγει στην ανάγνωση των καταθέσεων των ντε Μαρσέλους, σε σχέση με τον Κ. Αγαπίου, όμως, δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον απόντα υπερασπιστή του. Ο Κ. Αγαπίου διευκρίνισε ότι στην πρώτη δίκη σκοπίμως, μεθοδευμένα δεν βρήκαν τους ντε Μαρσέλους, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάγνωση των καταθέσεών τους, ενώ το δεύτερο δικαστήριο τους βρήκε (ίδια ήταν πάντοτε η διεύθυνσή τους!) και δεν ανέγνωσε τις καταθέσεις τους, εφόσον δεν ήρθαν να καταθέσουν. Να έρθουν να καταθέσουν και όχι να διαβάζουμε τις τηλεκατευθυνόμενες καταθέσεις τους, κατέληξε ο Κ. Αγαπίου.
 
Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή, οπότε και θα συζητηθεί και το θέμα των καταθέσεων των ντε Μαρσέλους.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

9η συνεδρίαση

Η εκδίκηση των λέξεων
Επόμενο άρθρο

9η συνεδρίαση

Παρασκευή, 5.12.08

Σχετικά Αρθρα

109η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.12.09

Εφετείο ΕΛΑ 3 Δεκ 2009, 00:00

108η συνεδρίαση

Τρίτη, 24.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 24 Νοέ 2009, 00:00

107η συνεδρίαση

Παρασκευή, 20.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 20 Νοέ 2009, 00:00

106η συνεδρίαση

Πέμπτη, 19.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 19 Νοέ 2009, 00:00

105η συνεδρίαση

Τετάρτη, 18.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 18 Νοέ 2009, 00:00

104η συνεδρίαση

Τρίτη, 17.11.09

Εφετείο ΕΛΑ 17 Νοέ 2009, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 9η συνεδρίαση

    17Ν
    • 9η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 9η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 9η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 9η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 9η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 9η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 9η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 9η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 9η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 9η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 9η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 9η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 9η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 9η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 9η συνεδρίαση

      9η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 9η συνεδρίαση

      9η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 9η συνεδρίαση

      9η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 9η συνεδρίαση

      9η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 9η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 9η συνεδρίαση

    9η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo