► Την Τετάρτη 8/7 η κυβέρνηση ψήφισε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, τροπολογία με την οποία τα κέρδη από τον κρατικό τζόγο (Πάμε Στοίχημα, ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ, Ιππόδρομος κτλ.) θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο κερδισμένο ευρώ. Μέχρι σήμερα, για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ η φορολόγηση του 10% υπήρχε για κέρδη πάνω από 100 ευρώ, ενώ στον Ιππόδρομο υπήρχε μόνο η γκανιότα και δεν υπήρχε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό, που έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για την «εισπρακτική» επιτυχία του. Αν κάποιος θέλει να βρίσει την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει φόβος να του την πέσουν, ή απλά επιθυμεί να ακούσει κόσμο να βρίζει τον Καραμανλή, δεν έχει παρά να πάει σε κάποιο πρακτορείο ΟΠΑΠ ή Ιπποδρόμου. Το μπινελίκι που πέφτει δεν έχει προηγούμενο. Μάλιστα, η αγανάκτηση των παιχτών (οι λέξεις τζογαδόροι ή αλογομούρηδες, ως γνωστόν, δεν χρησιμοποιούνται από τη στήλη) έχει φτάσει στο κατακόρυφο, γιατί η φορολόγηση των κερδών τους έχει συνδυαστεί και με την απαγόρευση του τσιγάρου στα πρακτορεία.
Επί της ουσίας, νομίζω ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και είναι πολύ πιθανό να έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου, τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα της εφαρμογής της. Σε αυτό θα συντελέσουν τρεις λόγοι: η εποχή, αφού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα εμπορικά πρωταθλήματα, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού πηγαίνει στις διακοπές, η οικονομική κρίση, που έχει μειώσει την ικανότητα των μικρομεσαίων να τζογάρουν φράγκα, και τέλος η μείωση της ανακύκλωσης των μικροποσών που κέρδιζαν οι περιστασιακοί μικροπαίχτες. Για τους δυο πρώτους λόγους δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Θα σχολιάσουμε τον τρίτο λόγο (και όχι τον τρίτο δρόμο), για τον οποίο κάνουν φασαρία οι πράκτορες. Θα δώσουμε ένα παράδειγμα από το λαϊκό λαχείο, αφού τα διάφορα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και κυρίως το ΚΙΝΟ (έχει το μεγαλύτερο στοιχηματικό ενδιαφέρον για τους πράκτορες) είναι κάπως περίπλοκα για όσους δεν ασχολούνται συστηματικά με τον κρατικό τζόγο.
Η ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση σημαίνει ότι αν κάποιος πιάσει το λήγοντα στο λαϊκό λαχείο δεν θα πάρει πίσω τα λεφτά του, όπως ίσχυε, αλλά θα φορολογηθεί με 10%, γιατί θεωρείται «κερδισμένος». Οποιος έχει παίξει έστω και μια φορά καταλαβαίνει ότι για την ψυχολογία του παίχτη αυτό είναι βαρύ κι ασήκωτο. Γιατί είναι άλλο πράγμα να παίζεις και να χάνεις και τελείως διαφορετικό να κατορθώνεις να πάρεις πίσω τα λεφτά σου και με το έτσι θέλω να σου παίρνουν φράγκα από την τσέπη και να σε τοποθετούν στους χαμένους. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον «λήγοντα» στο ΚΙΝΟ. Οι πράκτορες υποστηρίζουν ότι οι περιστασιακοί παίχτες θα ξενερώσουν και δεν θα ξαναπαίξουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος, άρα και τα κέρδη τους. Από την περασμένη Πέμπτη έχουν εξαγγείλει απεργία διαρκείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία και να επιτρέψει το κάπνισμα στα πρακτορεία, όπως έκανε με τα καζίνα. Οι πράκτορες δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά τους μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία, δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να περιμένουμε να «πέσει» η κυβέρνηση. Τη στιγμή που κλείνει η ύλη της «Κ» διανύουμε την πρώτη μέρα της απεργίας, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία (μένει να δού-με τη διάρκειά της).
Οσον αφορά τον Ιππόδρομο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ο ΟΔΙΕ έχει απαξιωθεί, το ιπποδρομιακό στοίχημα το τελευταίο διάστημα μειώνεται συνεχώς και μια περαιτέρω μείωση –ακόμη και αν είναι οριακή– μπορεί να αποδειχτεί μοιραία για το δημόσιο χαρακτήρα του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας μπορεί να μην αποφέρει στην κυβέρνηση επιπλέον έσοδα στα ταμεία της, θα της δώσει όμως τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ και των ελληνικών ιπποδρομιών, βγάζοντας από πάνω της το κόστος λειτουργίας του μοναδικού οργανισμού τζόγου σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι ζημιογόνος. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ θα γίνει άμεσα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την τροπολογία για τη φορολόγηση των «κερδών» του κρατικού τζόγου.
Πάντως για τους απανταχού παίχτες η απεργία των πρακτόρων θα είναι μια υποχρεωτική «αποτοξίνωση», όμως πολύ σύντομα θα βρουν τη λύση. Οσοι είναι εθισμένοι με το τζόγο θα συνεχίσουν να παίζουν και το πολύ-πολύ για ένα χρονικό διάστημα να γαμοσταυρίζουν την κυβέρνηση και τον Παπαθανασίου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τζόγος στο Internet αυξάνεται συνεχώς και είναι πολύ πιθανό μια μερίδα παιχτών να στραφεί προς το διαδίκτυο για να κάνει το κέφι της.
► Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι αιώνιοι αντίπαλοι στο ισπανικό πρωτάθλημα, αφού αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικούς «κόσμους» στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ομως, στην εποχή της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού πάνω απ΄ όλα βρίσκεται το κέρδος και τα φράγκα, με συνέπεια να υπάρχουν τομείς που οι δυο ομάδες συνεργάζονται άψογα. Ο πρόεδρος της Ρεάλ σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι σύντομα η ομάδα του θα ζητήσει κάθε βδομάδα ένας αγώνας της Πριμέρα Ντιβιθιόν να ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ισπανίας), συμφωνώντας με το αίτημα που έχει υποβάλει η Μπαρτσελόνα. Ο λόγος είναι απλός και οικονομικός. Με βάση τη διαφορά ώρας, ο συγκεκριμένος αγώνας θα μπορεί να μεταδοθεί ζωντανά στην Ασία στη ζώνη υψηλής θεαματικότητας. Με τον τρόπο αυτό το ισπανικό πρωτάθλημα θα «εισβάλει» με καλύτερους όρους στην ασιατική αγορά, γεγονός που θα επιφέρει περισσότερα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς. Ηδη και η Εσπανιολ (ομάδα της Βαρκελώνης, μισητή αντίπαλος της Μπαρτσελόνα και με πολύ λίγους οπαδούς, αφού θεωρείται ισπανική και όχι καταλανική ομάδα) τοποθετήθηκε υπέρ του αιτήματος, αφού στο έμψυχο υλικό της υπάρχει ο Ιάπωνας διεθνής Σουνσούκε Νακαμούρα και συνεπώς ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη αγορά.
Προς το παρόν, η ισπανική Λίγκα δεν έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο αίτημα και η στάση της είναι μάλλον αρνητική, όμως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ πιστεύουν ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που οι παράγοντες ψάχνουν το ευρώ με το φανάρι, δύσκολα θα πουν όχι σε μια πρόταση που ανοίγει προοπτικές για πολλά και ζεστά φράγκα στα ταμεία των ομάδων.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.grΥΓ1: Αποχωρεί το καλοκαίρι του 2010 από την προεδρία της Μπαρτσελόνα ο Τζοάν Λαπόρτα, επειδή όμως έχει συνηθίσει να τον αποκαλούν πρόεδρο (απόδειξη ότι η έφεση στο προεδριλίκι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο) σκέφτεται να ιδρύσει πολιτικό κόμμα και να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική. Την περίοδο αυτή, εκτός από τις επαφές που κάνει για την ενίσχυση του ρόστερ της ομάδας του, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με ορισμένους οικονομικά επιφανείς φίλους του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του κόμματός του. Παράλληλα, ελπίζει ότι και τη φετινή χρονιά η Μπάρτσα θα σαρώσει τους τίτλους, εγχώριους και ευρωπαϊκούς, γεγονός που θα του προσφέρει επιπλέον ψήφους. Οσον αφορά το πρόγραμμα του κόμματος, ο Λαπόρτα δηλώνει εθνικιστής Καταλανός…
ΥΓ2: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις της Λίγκας του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά την απόφαση του Κόκκαλη να ορίσει εκπρόσωπο του Ολυμπιακού τον Γιώργο Λούβαρη. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για το παρασκήνιο του ελληνικού πρωταθλήματος υποστηρίζουν ότι ο Κόκκαλης δεν αισθανόταν απόλυτα σίγουρος για την κυριαρχία του και ερμηνεύουν την κίνηση σαν μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εταιρίας του στη Λίγκα. Ο Λού-βαρης είναι παλιά καραβάνα και μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα από τον καθένα στην πίεση που θα ασκεί ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο Γκαγκάτσης (εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ).