Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
  • «Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά
  • Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα»ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ
Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα

28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Μαρ 2010, 00:00

28 δισ. στις τράπεζες

25 δισ. από τις τσέπες μας

ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ

Οταν ξέσπαγε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, ξιφουλκούσαν φραστικά ενάντια στα golden boys, υποδεικνύοντας κάποιους διαχειριστές ως υπαίτιους, για να κρύψουν το γεγονός ότι και αυτή η κρίση –όπως κάθε κρίση– δεν οφείλεται σε άτομα, αλλά στην ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού και ιδιαίτερα στην παρασιτική δράση του χρηματιστικού κεφαλαίου, που αναζητά το ανώτατο κέρδος με κάθε μέσο.

Την ίδια περίοδο, τα κράτη έσπευσαν να «μπουκώσουν» τις τράπεζες με δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις. Τεράστια ποσά έφυγαν από τα κρατικά ταμεία προς τα ταμεία των τραπεζών, για να μετατραπούν σε κέρδη οι «φούσκες» που είχαν δημιουργήσει. Η «υπό χρεοκοπία» Ελλάδα, προσέφερε ένα γενναιόδωρο «πακέτο» 28 δισ. ευρώ (ζεστό χρήμα, αγορά μετοχών και εγγυήσεις) στις τράπεζες. Αυτές κατέθεσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ, δανείστηκαν με επιτόκιο 1% και συνέχισαν να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκια πάνω από 6%! Μεγάλα και εξασφαλισμένα κέρδη.

Το ίδιο γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα καταραμένα (λέμε τώρα) golden boys, που διευθύνουν τις τράπεζες και τα διάφορα επιθετικά σχήματά τους, ανασυγκρότησαν τα κεφάλαιά τους με τη βοήθεια των κρατικών «πακέτων» και συνέχισαν το θεάρεστο έργο τους: να κυνηγούν το μέγιστο κέρδος, δημιουργώντας «φούσκες». Νέο πεδίο μέγιστης κερδοφορίας βρήκαν στον κρατικό δανεισμό. Αφού τα κέρδη τους σώθηκαν με κρατικό χρήμα, σπεύδουν να δανείσουν με τοκογλυφικούς όρους τα κράτη, τα ελλείμματα των οποίων αυξήθηκαν κατακόρυφα, λόγω των «πακέτων» που δόθηκαν στις τράπεζες. Μονά-ζυγά δικά τους, δηλαδή!

Ληστεία των εργαζόμενων για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τι γίνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα; Μας λένε ότι η χώρα δέχεται επίθεση από τους «κερδοσκόπους». Ομως, κάθε φορά που το ελληνικό δημόσιο βγαίνει για δανεισμό και πληρώνει επιτόκια υπερδιπλάσια απ’ αυτά που δανείζονται τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι ελληνικές τράπεζες φωνάζουν βροντερό «πατριωτικό παρών». Συμμετέχουν κι αυτές στο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, με τα ίδια τοκογλυφικά επιτόκια! Γι’ αυτό και μέσα στο 2009, χρονιά βαθιάς κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ.

Στην έκδοση του τελευταίου ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ, που το επιτόκιο παρέμεινε στο τοκογλυφικό 6,3%, πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει πάνω από 3 δισ. ευρώ τόκους για την αποπληρωμή του, το 14% αγόρασαν γερμανικές τράπεζες, το 20% βρετανικές τράπεζες και το 23% ελληνικές τράπεζες!

Γιατί, λοιπόν, να επιδειχτεί «κοινοτική αλληλεγγύη», ώστε να πέσουν οι όροι δανεισμού, όταν η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται μια χαρά την κατάσταση; Και τα κέρδη των τραπεζών, ξένων και ντόπιων, εξασφαλίζει και τον ελληνικό λαό «γδέρνει», για να εξασφαλιστούν αυτά τα κέρδη.

Γιατί να συμφωνήσει σε «σχέδιο διάσωσης» η γερμανική κυβέρνηση, όταν οι γερμανικές τράπεζες θησαυρίζουν από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έχουν αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περιβόητα CDS) όσο δεν παίρνει άλλο; Γιατί να ενοχληθεί η γερμανική κυβέρνηση από τη διολίσθηση του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές, όταν αυτή διευκολύνει τις εξαγωγές της Γερμανίας και δίνει βαθιές ανάσες στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων; Θα το τραβήξουν μέχρι εκεί που τους παίρνει και μόνο όταν δεν θα υπάρχει τίποτ’ άλλο να «στραγγίσουν» από την Ελλάδα θα σταματήσουν, για να στραφούν αλλού.

Στο μεταξύ, όμως, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, θα φτύσουν αίμα, με τα διαδοχικά «πακέτα» αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, είτε αυτά έχουν άμεσα εισπρακτικό χαρακτήρα, είτε αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Ολοι γνωρίζουμε πλέον, ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μειώνονται και οι ονομαστικοί μισθοί για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά παγώνουν οι συντάξεις. Ακόμη και οι συντάξεις πείνας!

Ολοι γνωρίζουμε πως σε μια περίοδο που η ανεργία φουντώνει, το λαϊκό εισόδημα δέχεται νέα ισχυρά πλήγματα, με τις υπέρογκες αυξήσεις των βασικών έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα-τσιγάρα-ποτά).
Αυτό είναι το φανερό, το άμεσο κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι εργαζόμενοι στο κράτος. Γιατί το πραγματικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Κι όμως, η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλά για μέτρα κοινωνικά δίκαια! Να μας λέει ότι θα πληρώσουν και οι πλούσιοι. Πώς θα πληρώσουν; Με την έκτακτη εισφορά του 1% για όσους δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ; Πόσοι δηλώνουν τόσο εισόδημα; Λιγότεροι από 5.000 φορολογούμενοι, ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, ένας εισοδηματίας με έσοδα 8.500 ευρώ το μήνα θα πληρώσει 1.000 ευρώ και ένας δημόσιος υπάλληλος, με 20 χρόνια υπηρεσία, που παίρνει 1.500 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει περισσότερα από 1.400 ευρώ! Κι αυτό το ονομάζουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, ο συντελεστής φορολόγησης των καπιταλιστικών κερδών, που από 40% έχει πέσει στο 25% (με διαδοχικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή), θα πέσει άλλες 5 μονάδες. 1% κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2010!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. 756 εκατ. ευρώ θα φύγουν από τα ταμεία του ΟΑΕΔ, για να χρηματοδοτήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές 65.000 ανέργων για τέσσερα χρόνια. Αντί να αυξήσουν το ταμείο ανεργίας και να επιμηκύνουν τη διάρκειά του, για να καλυφθούν και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δημιουργεί η κρίση, παίρνουν τα λεφτά των εργαζόμενων (γιατί από δικές τους εισφορές μαζεύονται τα έσοδα του ΟΑΕΔ) και τα δίνουν στους καπιταλιστές, που θα απολύουν εργαζόμενους για να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους. Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό θα γίνει, όπως άλλωστε γίνεται και μέχρι τώρα με τα διάφορα προγράμματα «επιδότησης της εργασίας»; Γιατί δεν μας είπαν ποτέ πόσοι κατάφεραν να βρουν μόνιμη ή έστω μακροπρόθεσμη δουλειά μ’ αυτά τα προγράμματα; Γιατί απλούστατα, ξέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά.

Υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενους και ν’ αυξήσει την παραγωγή, χωρίς να υπάρχει ζήτηση για να την πουλήσει; Αν υπάρχει επιχείρηση που όντως έχει ανάγκη από νέα χέρια, τότε θα το κάνει μόνη της. Γιατί να πάρει και επιδότηση από το κράτος; Επομένως, τα 756 εκατ. ευρώ είναι ένα ακόμη «δωράκι» στους καπιταλιστές, για να κρατήσουν σε ψηλά επίπεδα την κερδοφορία τους και στις συνθήκες της κρίσης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες την Παρασκευή 5 Μάρτη, δίνεται η δυνατότητα στους εισφοροκλέπτες να κάνουν ρύθμιση με το ΙΚΑ, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις. Κι ύστερα από ένα χρόνο, να ξανακάνουν νέα ρύθμιση και να ξαναπάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Ο υπουργός Εργασίας το είπε ευθέως στη Βουλή: το κάνουμε για να κινηθεί η αγορά! Κι όμως, ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα θα μας φέρουν μια ακόμη ρύθμιση για το ασφαλιστικό, με ριζικές ανατροπές αυτή τη φορά. Μια ρύθμιση που θα εξαφανίζει την ίδια την έννοια της κοινωνικής ασφάλισης και θα τη μετατρέπει σε ατομική υπόθεση. Με εξευτελιστικές συντάξεις και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια σύνταξη στα σημερινά άθλια επίπεδα της κατώτερης του ΙΚΑ. Κι αυτό για λιγότερους εργαζόμενους, γιατί ολοένα και περισσότεροι θα υποχρεώνονται να παίρνουν το φιλανθρωπικό βοήθημα των 360 ευρώ (βασική σύνταξη).

Ερχονται και άλλα «πακέτα»

Τα αντεργατικά μέτρα δεν σταματούν σε όσα ψηφίστηκαν στις 5 Μάρτη. Θα ακολουθήσουν και άλλα «πακέτα». Οχι μόνο το 2011 και το 2012, όπως προανήγγειλε ο Ολι Ρεν, αλλά και μέσα στο 2010.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την είσπραξη των νέων έμμεσων φόρων στηρίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3%. Ηδη, η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών μιλά για αρνητικό ρυθμό (πτώση κατά 2%), ενώ πηγές της Κομισιόν ανεβάζουν την πτώση στο -3%-4%! Επομένως, από τους έμμεσους φόρους θα έχουν ένα έλλειμμα εισπράξεων γύρω στα 500-600 εκατ. ευρώ. Αυτά πρέπει να τα εισπράξουν, σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί. Αρα θα έχουμε νέο «πακέτο»,είτε με παραπέρα αύξηση των έμμεσων φόρων, είτε με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, είτε με συνδυασμό των δύο.

Μόνο το κεφάλαιο δεν πρόκειται να θιγεί. Κι ας είναι συσσωρευμένος μπροστά στα μάτια μας ο πλούτος που οι εργαζόμενοι δημιουργούν με τον ιδρώτα τους. Ρίξτε μια ματιά στα life style έντυπα και θα δείτε την προκλητική χλιδή με την οποία διασκεδάζουν οι αστοί και οι γόνοι τους. 10 δισ. ευρώ μετέφεραν μέσα σε ελάχιστες μέρες σε ξένες τράπεζες, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι μπορεί να φορολογηθούν. Και πώς αντέδρασε η κυβέρνηση; Ψήφισε ρύθμιση με την οποία μπορούν να φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα, φτάνει να πληρώσουν ένα εξευτελιστικό 5%. Μάλιστα, αν πληρώσουν 8%, μπορούν να «ξεπλύνουν» τα χρήματά τους και να τα διατηρήσουν σε τράπεζες του εξωτερικού!

Προβλέπει η κυβέρνηση, ότι θα εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ από τη δαπάνη φαρμάκου. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, όμως, γνώστες του αντικειμένου, όπως ο σύμβουλος του Παπανδρέου Ηλ. Μόσιαλος και ο πρώην υφυπουργός Υγείας Εκ. Νασιώκας, είπαν ευθέως στη Βουλή στον Λοβέρδο να ξεχάσει το 1 δισ., γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη βάλει μπροστά τη φάμπρικα της υποκατάστασης. Δηλαδή, αντικαθιστούν φτηνά φάρμακα με άλλα ακριβότερα. Επίσης, εφαρμόζουν το κόλπο της αλλαγής συσκευασίας (αυξάνουν το περιεχόμενο και το φάρμακο πουλιέται ακριβότερα, ενώ ο ασθενής δεν χρειάζεται αυξημένη ποσότητα). Τι θα κάνει το υπουργείο Εργασίας, αφού είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα αυξήσει (και μάλιστα σημαντικά) τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη φαρμάκου.

Το ίδιο θα γίνει και με τις διάφορες εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις (αξονικές, μαγνητικές, στεντ κ.λπ.). Βγάζει ο Λοβέρδος κατώτερο τιμολόγιο, που είναι χαμηλότερο και από το τιμολόγιο των κρατικών νοσοκομείων. Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά; Ο ασφαλισμένος, φυσικά. Κάποια στιγμή θα θεσπίσουν την «κάρτα υγείας», που θα περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο δαπανών για κάθε ασφαλισμένο. Από κει και πέρα… το χέρι θα πρέπει να μπει πιο βαθιά στην τσέπη.

Ποιος κατέστησε την ιδιωτική υγεία τον πιο κερδοφόρο καπιταλιστικό κλάδο (μετά τις τράπεζες) την τελευταία δεκαετία; Οι κυβερνήσεις, που εξαθλίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι κυβερνήσεις που ενώ αφήνουν πανάκριβο εξοπλισμό να σαπίζει (λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού) στα δημόσια νοσοκομεία, δίνουν αβέρτα άδειες στους ιδιώτες για κάθε είδους τομογράφους, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τη νομοθεσία, που προβλέπει πληθυσμιακά κριτήρια για τις άδειες και δίνει προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ποιος ματώνει;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας παραμυθιάσει με το «νέο πατριωτισμό». Για τους καπιταλιστές, όμως, πατριωτισμός είναι μόνο η τσέπη τους. Θησαύρισαν την περίοδο της σχετικής ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού, πλιατσικολόγησαν το δημόσιο χρήμα την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004, συσσώρευσαν τεράστια κέρδη και τώρα απαιτούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για να μείνουν αλώβητα τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διακηρύξουν, ότι η κρίση είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία (κυβέρνηση και από κοντά ΝΔ και ΛΑΟΣ επαναλαμβάνουν σαν ηχώ το ίδιο σύνθημα). Είναι μια ευκαιρία να γονατίσουν την εργατική τάξη. Να σαρώσουν τα πάντα. Να αυξήσουν στο έπακρο το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις.

Δεν τους φτάνει η αυθαιρεσία και οι καθημερινοί εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς. Ολα αυτά θέλουν και να θεσπιστούν με νόμο. Απαιτούν την απόλυτη «ευελιξία», για να δημιουργήσουν το κατάλληλο εργασιακό καθεστώς για την περίοδο της σχετικής ανάκαμψης. Αυτό εννοούν κυρίως όσοι μιλούν για επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα». Η απειλή για περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας μπορεί να είναι το «τυράκι», που δολώνει τη φάκα της ριζικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Το πιθανότερο είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Βουλή το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, που δίνει στους καπιταλιστές το δικαίωμα να εναλλάσσουν «εκ περιτροπής εργασία» και «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Κι αν δεν τους φτάσουν αυτές οι πρώτες ρυθμίσεις, η  πρόθυμη κυβέρνηση θα φέρει κι άλλες. Αυτή, άλλωστε, είναι η γραμμή που δίνουν οι «επιτηρητές» των Βρυξελλών.

Υπόθεση των ίδιωντων εργατών

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ωμά και ξεδιάντροπα λειτουργεί σαν νταβατζής του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και των ντόπιων καπιταλιστών. Είναι τόσο απροκάλυπτη που δεν δίστασε να τοποθετήσει σε κυβερνητικά πόστα εκπροσώπους μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων. Οχι έναν και δυο, αλλά πολλούς. Δεν δίστασε να τοποθετήσει ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος) τον Π. Χριστοδούλου, επί σειρά ετών σημαίνον στέλεχος της Goldman Sachs και της JP Morgan (με τον κύριο αυτό ήδη ασχολείται και ο διεθνής Τύπος, όπως η γαλλική Le Monde).

Οταν λένε «θα ματώσουμε», εννοούν πως θα ματώσουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι. Με μια τέτοια πολιτική εξουσία δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης. Θα απαντά συνεχώς με έκτακτη νομοθεσία κι αν αμφισβητηθεί έμπρακτα θα επιστρατεύει την καταστολή, όπως έγινε στις 4 Μάρτη στο Σύνταγμα.

Πού ποντάρει η κυβέρνηση; Ποντάρει στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία χρόνια τώρα δίνει εξετάσεις στήριξης της αστικής πολιτικής, είτε με τη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» και των συμφωνιών με τον ΣΕΒ είτε με τη γραμμή της μη-αντίστασης, της εκτόνωσης και της υπονόμευσης των εργατικών αντιστάσεων.

Το ίδιο κάνει και τώρα. Οσο καιρό «ψηνόταν» τα κυβερνητικά μέτρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σφύριζαν αδιάφορα και καταριόνταν τις «αγορές» και τους «κερδοσκόπους», λες και δεν υπάρχει κυβέρνηση που αποφασίζει, λες και δεν υπάρχει ελληνική κεφαλαιοκρατία που θησαυρίζει, λες και δεν υπάρχει όργιο αυθαιρεσίας και παρανομιών των εργοδοτών στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα. Μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τελευταίο «πακέτο» και φούντωσε η οργή των εργαζόμενων, έσπευσε να κηρύξει τις συνήθεις 24ωρες απεργίες, χωρίς οργάνωση, χωρίς προοπτική, καθαρά με χαρακτήρα εκτόνωσης: θα απεργήσουμε, θα φωνάξουμε, θα ξεσπάσουμε, θα εκτονωθούμε, θα τα καταπιούμε! Τα ίδια δεν κάνει κάθε φορά που προωθείται ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Μόνο αν ο αγώνας περάσει στα χέρια των ίδιων των εργατών, μόνο αν αρχίσει να αναπτύσσεται ανεξάρτητη ταξική οργάνωση και δράση, μπορεί να υψωθεί τείχος ανάσχεσης στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση.

10 Μάρτη 2010

ΚΟΝΤΡΑ

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

Ολομέτωπη επίθεση
Επόμενο άρθρο

28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

Προβοκάτσια σιωνιστών με άρωμα FBI…

Σχετικά Αρθρα

Εκλογές Μάη 2023: Η αποχή ως ταξική απάντηση στην καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής πολιτικής

Μια εφημερίδα για την κομμουνιστική προεκλογική ζύμωση

Πολιτική 7 Μάι 2023, 07:54

Εκλογές Μάη 2023: Η αποχή ως ταξική απάντηση στην καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής πολιτικής

Μια εφημερίδα για την κομμουνιστική προεκλογική ζύμωση

Πολιτική 2 Απρ 2023, 09:21

Προκήρυξη της Κόντρας για τη σημερινή απεργία

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 8 Μαρ 2023, 08:06

Για την πανδημία των αντεργατικών μέτρων χρειαζόμαστε ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 25 Ιούν 2020, 00:00

Προκήρυξη της ΚΟΝΤΡΑΣ για το πολυνομοσχέδιο και τους εργατικούς αγώνες

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 15 Ιούλ 2013, 00:00

Ειδική έκδοση της «Κόντρας» για την αυτοδιαχείριση

Προκηρύξεις-Έκτακτα φύλλα 25 Απρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

Ημέρα πληθυσμών.

Ακτή Ελεφαντοστού, Νίγηρας, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Μογγολία: Εθνική γιορτή (1921).

Βέλγιο: Ημέρα Φλαμανδών.

1942: Αρχίζουν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1966: Επεισόδια σε συλλαλητήριο οινοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, 128 πολίτες και 72 χωροφύλακες τραυματίες.

1969: Βόμβα της ΔΑ σε γραμματοκιβώτιο της οδού Νίκης (Αθήνα).

1994: Βόμβα στο κτίριο γερμανικής πολυεθνικής ασφαλιστικής στους Αμπελόκηπους (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    17Ν
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Εφετείο 17Ν
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    ΕΛΑ
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Ποιοι είμαστε
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Επικοινωνία
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Όροι χρήσης
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Ποιοι είμαστε
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Επικοινωνία
  • 28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    28 δισ. στις τράπεζες 25 δισ. από τις τσέπες μας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo